Sezon grillowy w pełni, mamy więc dla Was kolejny ciekawy i smaczny przepis na wyjątkową i prostą w przygotowaniu sałatkę z dodatkiem naturalnej musztardy chrzanowej. Mimo zastosowania najprostszych składników, ich połączenie smakowe daje absolutnie niesamowity efekt! Ta sałatka z pewnością Was zaskoczy!
Składniki:
- 4 filiżanki świeżej mieszanej sałaty (np. sałata masłowa, rukola, szpinak)
- 1 czerwone cebule, pokrojone w cienkie plastry
- 1 duże pomidory, pokrojone w kostki
- 1 ogórek świeży, pokrojony w plastry
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 papryka żółta, pokrojona w paski
- 2 łyżki musztardy chrzanowej Sosta
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki octu jabłkowego Sosta
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego Sosta
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Przygotować sałatę, umyć ją dokładnie pod zimną wodą. Odsączyć ją z nadmiaru wody i włożyć do dużej miski.
2. Dodać pokrojoną cebulę, pomidora, ogórka oraz papryki.
3. W małej misce wymieszać, musztardę chrzanową, miód, ocet jabłkowy i olej słonecznikowy. Dodać odrobinę soli i pieprzu, aby doprawić sos do smaku. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki sosu się połączą.
4. Polać sałatkę sosem i delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki sałatki zostały nim pokryte.
Sałatkę można podać od razu lub schłodzić w lodówce przez około 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Przed podaniem sałatki warto posypać ją świeżo mielonym pieprzem i dodać odrobinę dodatkowego sosu na wierzch.
Sałatka gotowa!
Naturalną musztardę chrzanową, ekologiczny ocet jabłkowy i zimnotłoczony olej słonecznikowy dostępne są w naszym sklepie.