Co nas wyróżnia
Dlaczego zakochasz się w olejach Sosta?
100 % natury
tłoczone na zimno
niefiltrowane
nierafinowane
100% naturalne
Do produkcji każdego z olejów używamy składników najwyższej jakości, pozyskiwanych od sprawdzonych dostawców, którzy są liderami w swojej dziedzinie. Ziarna wykorzystywane do produkcji naszych olejów spełniają bardzo wysokie wymagania jakościowe, poddawane są szczegółowej weryfikacji pod kątem zachowania odpowiednich parametrów.
Nasze oleje BIO produkowane są z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej. Nasiona pochodzą z kontrolowanych gospodarstw ekologicznych, niestosujących żadnych środków chemicznych. Przestrzegania tych przepisów dopilnowuje jednostka certyfikująca, przeprowadzająca w naszej toczni wnikliwe kontrole i rozliczenia produkcji.
Do produkcji nie używamy żadnych środków chemicznych, konserwantów czy dodatków, które miałyby polepszyć smak, zapach, wygląd czy też wydłużyć trwałość produktu.
tłoczone na zimno
Oleje naturalne otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno, rezygnując z procesów oczyszczania (rafinacji). Proces tłoczenia „na zimno” odbywa się w niskiej temperaturze (nieprzekraczającej 40 st. C) i dzięki temu zawarte w olejach składniki odżywcze, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i antyoksydanty, zachowują swoją naturalne struktury i aktywność biologiczną. Używany często termin „z pierwszego tłoczenia” oznacza niestety tylko tyle, że surowiec był tłoczony tylko raz, ale już niekoniecznie, że olej był tłoczony na zimno.
niefiltrowane
Proces filtracji pozbawia olej osadu. Sosta korzysta z sedymentacyjnej metody rozdzielania faz polegającej na samodzielnym osiadaniu zawiesiny bio-cząstek, chroniącej produkt przed degradacją. Sedymentacja odbywa się w odpowiednich warunkach temperaturowych, oleju lnianego bezwzględnie w chłodni.
nierafinowane
Oleje Sosta nie są w żaden sposób oczyszczane. Zachowują swoją naturalną strukturę i całe bogactwo niezbędnych składników odżywczych.
Olej rafinowany to olej oczyszczony – poddany obróbce w wysokiej temperaturze (powyżej 160 stopni Celsjusza). Proces rafinacji polega na oczyszczeniu oleju za pomocą substancji chemicznych i wytworzeniu jak największej ilości produktu – pozbawionego jednak smaku i koloru.
Zalety rafinacji? Możliwość długoterminowego przechowywania. Wady? Tych jest niestety o wiele więcej. Oczyszczenie nie tylko z zanieczyszczeń, wody i śluzów, ale też z jakichkolwiek substancji pożytecznych sprawia, że powstaje produkt ogołocony ze wszystkiego, pozbawiony smaku i zapachu – brak mu jakichkolwiek wartości odżywczych. Niekorzystne zmiany dotykają również składu chemicznego – zwłaszcza zawartych w oleju kwasów tłuszczowych. Ich konfiguracja geometryczna (tzw. izomer) zmienia się z konfiguracji „cis” (naturalnej) na izomer „trans” (niewystępujący w naturze i w związku z tym biochemicznie nierozpoznawany przez ludzki organizm, powodujący niekorzystne reakcje).
Odkryj produkty Sosta dla siebie: