Kimchi- koreański przysmak dla zdrowia

Kimchi jest tradycyjnym daniem koreańskim, powstającym z kiszonych warzyw. Właściwości zdrowotne tego dania są wprost zaskakujące! Poznajcie koreański specjał znany na całym świecie!

Czym jest kimchi?

Słowo kimci pochodzi od słowa „gimchi” i oznacza „zanurzone warzywa”. Podstawą jest kapusta kiszona i rzepa, do których dodaje się cukier, sól i cale mnóstwo innych dodatków- imbir, sos sojowy, sos rybny, marchew czy owoce morza. Koreańczycy twierdzą, że każdy dom posiada swój własny przepis na kimchi- i jest w tym sporo prawdy. To tradycyjne danie znane jest już od VII wieku, a początkowo przygotowywane było jedynie z dwóch rodzajów kapusty i mięsnego wywaru. Z czasem zaczęto wykorzystywać różnego rodzaju dodatki, które znacząco wzbogaciły smak dania. Dzisiaj nie brakuje przepisów na kimchi z wykorzystaniem krewetek, ostryg czy nawet melonów i mango. Jedynym ograniczeniem jest właściwie wyobraźnia.

Koreańczycy nie wyobrażają sobie życia bez kimchi. Według statystyk, w ciągu roku przeciętny Koreańczyk zjada nawet 20 kg tego specjału! Za co tak bardzo uwielbiają kimchi? Za umami- piąty smak, który sprawia, że dane danie uznajemy za pyszne. Dla nas brzmi to nieco egzotycznie, jednak Koreańczycy bardzo w to wierzą, a kimchi uznają za swoje dobro narodowe- i to dosłownie, bo tradycyjny przepis na kimchi został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO!

kimchi

Właściwości kimchi

Kimchi jest uznawane za jedno z najzdrowszych dań świata. Zwykle traktuje się go jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Kimchi zawiera w sobie mnóstwo witamin, przede wszystkim z grupy B, C, E, A i K. Ma w sobie także sporo minerałów, w tym wapnia, żelaza, potasu, fosforu, karotenu, a także błonnika. W swoim składzie kimchi zawiera także spore ilości kwasu mlekowego, który skutecznie wspomaga pracę układu pokarmowego i działa jak naturalny probiotyk.

kimchi

Niektóre badania sugerują, że kimchi może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi. Zawartość błonnika w kimchi oraz zdolność niektórych składników do wpływania na działanie enzymów trawiennych mogą mieć korzystny wpływ na kontrolę glikemii.

Składniki kimchi, takie jak czosnek, cebula, imbir i papryczki chili, zawierają naturalne przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą prowadzić do uszkodzeń komórek i procesów starzenia.

Kimchi jest niskokalorycznym daniem, co oznacza, że dostarcza niewiele kalorii w porównaniu do swojej objętości. Jest to korzystne dla osób dążących do utrzymania lub zrzucenia wagi.

Kimchi- warto spróbować!

Kimchi jest łatwe do przygotowania, a jego właściwości potrafią zaskoczyć. Czy przekonaliśmy Was do spróbowania? Na naszym facebookowym profilu pojawił się ostatnio ciekawy przepis na kimchi z wykorzystaniem naszego octu jabłkowego– zachęcamy do eksperymentów!

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • maslo_klarowane_ghee
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane

    34,90  Kup teraz
  • maslo_klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Kup teraz
  • musztarda chrzanowa sosta
    Musztardy

    Musztarda chrzanowa Sosta

    od 13,90  Kup teraz
  • musztarda daktylowa sosta
    Musztardy

    Musztarda daktylowa Sosta

    od 13,90  Kup teraz

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!