Kimchi- koreański przysmak dla zdrowia

Kimchi jest tradycyjnym daniem koreańskim, powstającym z kiszonych warzyw. Właściwości zdrowotne tego dania są wprost zaskakujące! Poznajcie koreański specjał znany na całym świecie!

Czym jest kimchi?

Słowo kimci pochodzi od słowa „gimchi” i oznacza „zanurzone warzywa”. Podstawą jest kapusta kiszona i rzepa, do których dodaje się cukier, sól i cale mnóstwo innych dodatków- imbir, sos sojowy, sos rybny, marchew czy owoce morza. Koreańczycy twierdzą, że każdy dom posiada swój własny przepis na kimchi- i jest w tym sporo prawdy. To tradycyjne danie znane jest już od VII wieku, a początkowo przygotowywane było jedynie z dwóch rodzajów kapusty i mięsnego wywaru. Z czasem zaczęto wykorzystywać różnego rodzaju dodatki, które znacząco wzbogaciły smak dania. Dzisiaj nie brakuje przepisów na kimchi z wykorzystaniem krewetek, ostryg czy nawet melonów i mango. Jedynym ograniczeniem jest właściwie wyobraźnia.

Koreańczycy nie wyobrażają sobie życia bez kimchi. Według statystyk, w ciągu roku przeciętny Koreańczyk zjada nawet 20 kg tego specjału! Za co tak bardzo uwielbiają kimchi? Za umami- piąty smak, który sprawia, że dane danie uznajemy za pyszne. Dla nas brzmi to nieco egzotycznie, jednak Koreańczycy bardzo w to wierzą, a kimchi uznają za swoje dobro narodowe- i to dosłownie, bo tradycyjny przepis na kimchi został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO!

kimchi

Właściwości kimchi

Kimchi jest uznawane za jedno z najzdrowszych dań świata. Zwykle traktuje się go jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Kimchi zawiera w sobie mnóstwo witamin, przede wszystkim z grupy B, C, E, A i K. Ma w sobie także sporo minerałów, w tym wapnia, żelaza, potasu, fosforu, karotenu, a także błonnika. W swoim składzie kimchi zawiera także spore ilości kwasu mlekowego, który skutecznie wspomaga pracę układu pokarmowego i działa jak naturalny probiotyk.

kimchi

Niektóre badania sugerują, że kimchi może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi. Zawartość błonnika w kimchi oraz zdolność niektórych składników do wpływania na działanie enzymów trawiennych mogą mieć korzystny wpływ na kontrolę glikemii.

Składniki kimchi, takie jak czosnek, cebula, imbir i papryczki chili, zawierają naturalne przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą prowadzić do uszkodzeń komórek i procesów starzenia.

Kimchi jest niskokalorycznym daniem, co oznacza, że dostarcza niewiele kalorii w porównaniu do swojej objętości. Jest to korzystne dla osób dążących do utrzymania lub zrzucenia wagi.

Kimchi- warto spróbować!

Kimchi jest łatwe do przygotowania, a jego właściwości potrafią zaskoczyć. Czy przekonaliśmy Was do spróbowania? Na naszym facebookowym profilu pojawił się ostatnio ciekawy przepis na kimchi z wykorzystaniem naszego octu jabłkowego– zachęcamy do eksperymentów!

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    19,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    68,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!