Niewiele jest osób, które nie lubią miodu. Każde dziecko wie, że produkują go pszczoły – pracowite owady, tak lubiane w Polsce, że doczekały się nawet swojej bajki. Pszczoły fascynują ludzi od dawna – tworzą małe, ale doskonale zorganizowane społeczności, w których każda z nich ma swoją rolę i pracę do wykonania. Jedną z ról pszczół jest produkcja miodu, który spełnia funkcję ich pożywienia na okres jesieni i zimy.
Dlaczego miód jest tak wyjątkowy?
Miód jest jedynym produktem tworzonym przez owady, który spożywają nie tylko przez one same, ale również ludzie. Jego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia, a smak nie pozostawia miejsca na zastanowienie – to prawdziwy smakołyk!
Miód działa prozdrowotnie na cały organizm – wspiera w leczeniu przeziębień, jest dobroczynny dla układu krążenia, poprawia stan skóry. Dostarcza enzymów, witamin (A, B2, PP) oraz minerałów takich jak żelazo, wapń, magnez i fosfor. Przyjemny zapach miodu to zasługa olejków eterycznych, natomiast słodycz – cukru i kwasów organicznych. Dobro natury objawia się tu w każdym calu.
Miód i gorczyca, czyli duet doskonały
Jako producent pysznych, inspirowanych naturą produktów, które czerpią z jej bogactwa pełnymi garściami, stawiamy tylko na prawdziwe, naturalne rozwiązania. Miód i gorczyca to klasyczne połączenie, które pozwala na wzajemne uzupełnienie smaków i przenikanie słodyczy z pikanterią. Musztarda, która jest owocem tego duetu posiada wyrazisty charakter okraszony prawdziwą słodyczą. Bez użycia cukru i ulepszaczy wydobywamy prawdziwy smak obu składników. Dodatek przypraw dopełnia całość sprawiając, że musztarda miodowa jest zamkniętą całością.
Musztarda miodowa – słodycz przeplatana odrobiną pikanterii
Mimo, że musztarda miodowa jest doskonale znana, niewiele osób w pełni wykorzystuje jej potencjał. Połączenie smaku gorczycy i miodu sprawdzi się jako dodatek do wędlin i serów oraz dopełni smak potraw na ciepło. Posiada umiejętność nadania sosom i marynatom wyjątkowego charakteru – to jeden z tych składników, które po podgrzaniu wybrzmiewają niezwykle pięknie i łagodnie. Jej ukrytą mocą jest zdolność złocistego rumienienia się podczas pieczenia. Jeśli chcecie uzyskać smakowitą skórkę i apetyczne zezłocenie pieczonych mięs, koniecznie polejcie je przed pieczeniem glazurą wykonaną z musztardy miodowej, oleju, słodkiej papryki, soli i soku z cytryny. Efekt jest znakomity i pochodzący wprost z natury – tak jak lubimy!
P.S. Wiemy od naszych Klientów, że to ulubiony dodatek dzieci – z chęcią zamieniają ukochany dotychczas ketchup na musztardę miodową Sosta. 🙂