Często słyszymy o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych i ich zbawiennym wpływie na nasz organizm. Czym właściwie są i czy faktycznie są niezbędne dla organizmu człowieka?
Prawidłowe żywienie człowieka polega na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię oraz wszystkie składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju i zachowania zdrowia. Najbardziej skoncentrowane źródło energii w pożywieniu człowieka stanowią tłuszcze. Są one źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E. Stanowią one również źródło, z którego organizm czerpie składniki do budowy komórek, tkanek i narządów oraz do syntezy niektórych substancji biologicznie czynnych.
Wpływ diety na poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i -6 nie są wytwarzane w organizmie człowieka dlatego muszą być dostarczone do organizmu z pożywieniem.
Odpowiednie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest bardzo istotne w czasie całego życia człowieka, a szczególnie od momentu poczęcia, w czasie rozwoju płodu i w okresie wczesnego dzieciństwa, ponieważ kwasy tłuszczowe należące do grupy omega-3 odgrywają bardzo ważną rolę m.in. w rozwoju funkcji mózgu i kształtowaniu się narządu wzroku. Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 lub zła proporcja omega-6 do omega-3 powoduje zaburzenia rozwoju układu nerwowego, retinopatię u wcześniaków, opóźnienia rozwoju płodu.
Bardzo ważną cechą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest ich rola w zapobieganiu i łagodzeniu przebiegu szeregu schorzeń określanych mianem chorób cywilizacyjnych, do których zalicza się m.in. chorobę wieńcową i udar serca, schorzenia o podłożu autoimmunologicznym (toczeń, nefropatia), chorobę Crohn’a oraz raka piersi, okrężnicy i prostaty. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe łagodzą stany zapalne, regulują krążenie krwi, istotne korzystne działanie wykazują w przebiegu chorób układu nerwowego.
Oleje naturalne źródłem kwasów tłuszczowych
Aby dostarczyć organizmowi porcję zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych warto wprowadzić do naszej kuchni oleje roślinne tłoczone na zimno. Badania wykazują, że najwyższą zawartością kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 charakteryzują się oleje: lniany, z dzikiej róży i orzecha włoskiego, natomiast kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 oleje: z pestek winogron, z orzecha włoskiego, kiełków pszenicy, a także słonecznikowy i kukurydziany. Najkorzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 charakteryzuje się olej z orzecha włoskiego, przy bardzo wysokiej zawartości kwasów należących do obu rodzin.
Najważniejszą kwestią w temacie olejów tłoczonych na zimno jest sposób ich spożywania. Tłuszcze nierafinowane, tłoczone na zimno powinny być spożywane wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do sosów sałatkowych, dipów, pieczywa, itp. Zachęcamy do korzystania z naszej bogatej oferty olejów tłoczonych na zimno o naturalnym smaku i pięknym zapachu . Z szerokiej gamy produktów możemy wybrać olej w zależności od naszych preferencji smakowych czy potrzeb zdrowotnych. Oleje roślinne to bogactwo witamin, minerałów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętajmy, że dieta, obok sposobu i warunków życia, jest jednym z najważniejszych czynników zdrowia człowieka i dobrego samopoczucia.