Olej z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Pięknie pomarańczowa i okrągła – dynia jest warzywem silnie kojarzącym się ze słońcem. Jej wnętrze skrywa nie tylko smakowity miąższ, ale również pestki, które są cichymi bohaterami dzisiejszego wpisu. Są cennym źródłem witamin i minerałów, a ich smak jest ceniony nie tylko przez smakoszy. Ciekawostką jest, że pestki dyni, jako produkt wyjątkowo bogaty w cynk, magnez i potas, zostały ocenione jako poprawiające nastrój. Olej z pestek dyni posiada dokładnie te same właściwości w skondensowanej i smakowitej formie. Kto wie, być może od dziś to będzie wyjątkowo zdrowy substytut czekolady?

Olej z pestek dyni – właściwości zdrowotne

Tłoczony na zimno olej z pestek dyni ma niezwykłe właściwości. W medycynie ludowej jest od dawna znany jako skuteczna pomoc w walce z pasożytami. Znajdująca się w nim kukurbitacyna działa paraliżująco na większość występujących pasożytów i pomaga organizmowi pozbyć się niechcianych „lokatorów”. Istotny podkreślenia jest fakt, że takie właściwości posiada wyłącznie olej z pestek dyni tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany. Jednym słowem taki, który jest najbliższy naturze.

Olej z pestek dyni ma właściwości znacznie dalej wykraczające niż działanie przeciw pasożytnicze. Zawarte w nim fitosterole, działają na podobnej zasadzie jak hormony, dzięki czemu pomagają obniżyć nadmierne stężenie dihydrotestosteronu (DHT), który odpowiada za przerost gruczołu krokowego u mężczyzn. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma olej z pestek dyni? Ubocznym efektem kuracji u mężczyzn może być również zmniejszenie skłonności do łysienia. Jego przyczyną bowiem również jest nadprodukcja DHT.

Olej z pestek dyni ma też właściwości wspierające leczenie infekcji i alergii, a jako wyjątkowo łagodny dla żołądka, pomaga poprawić działanie układu pokarmowego.

Jakie witaminy ma olej z pestek dyni?

  • witamina A – niezbędna w procesie widzenia, wspiera odporność, pomaga poprawić wygląd skóry
  • witamina E – witamina młodości i płodności, odpowiada za dobry stan skóry, opóźnia starzenie, jest silnym przeciwutleniaczem
  • witamina D – określana mianem „słonecznej witaminy”, przeciwdziała krzywicy, osteoporozie, reguluje gospodarkę wapniowo – fosforową
  • witaminy z grupy B – regulują pracę układu nerwowego, poprawiają nastrój i łagodzą nerwowość
  • oraz cynk, potas, selen, skwalan i fitosterole

Olej z pestek dyni – właściwości kosmetyczne

Właściwości kosmetyczne oleju z pestek dyni? Pomoc w zwalczaniu trądziku, blizn i rozstępów. Wzmocnienie skóry poprzez nawilżenie, poprawę napięcia i regenerację. Za kosmetyczne właściwości oleju dyniowego odpowiada m.in. wysoka zawartość cynku i potasu. Cynk skutecznie przyspiesza gojenie ran i łagodzi podrażnienia, natomiast potas to pierwiastek niezbędny do zapewnienia odpowiedniego nawodnienia organizmu. Uwaga! Używając olej z pestek dyni bezpośrednio na skórę należy pamiętać o jego intensywnym zielonym odcieniu i możliwości zabarwienia skóry – warto go rozcieńczyć z innym, lżejszym olejem.

Stosując olej z pestek dyni na włosy możemy liczyć na ich piękne wzmocnienie – blask, przyjemną miękkość i łatwe rozczesywanie. To również wsparcie dla włosów ze skłonnością do rozdwajających się końcówek. Łyżeczka oleju z pestek dyni pozostawiona na włosach na kilka godzin sprawi, że różnica będzie zauważalna już po kilku użyciach. Dodatkowym plusem jest fakt, że olej z pestek dyni w porównaniu do innych olei nie jest problematyczny w zmyciu.

zimnotłoczony naturalny olej z dyni sosta

Olej z pestek dyni – zastosowanie w kuchni

Właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni to nie wszystko. Ten prawdziwy (zimnotłoczony, nierafinowany i niefiltrowany) jest zwyczajnie niebywale smaczny! 🙂 Każdy, kto lubi pestki dyni nie zawiedzie się na oleju – jego smak to ich idealne odzwierciedlenie. Po czym poznać dobrą jakość oleju dyniowego? Nie do przeoczenia jest delikatnie orzechowy zapach, silnie rubinowo – zielony kolor i smak, który przypomina pestki dyni.

Olej z pestek dyni w kuchni doskonale sprawdzi się zwłaszcza jako dodatek do lodów i sernika. Szlachetny smak pięknie podkreśla główne nuty, nadając im głębię i wykwintny charakter. Słynny sernik wiedeński, będący dumą Austrii, bywa podawany właśnie z olejem z pestek dyni. Poszukiwacze nietuzinkowych smaków mogą łączyć go również z białym serem, chlebem, jajkami czy sałatkami. Jedyną zasadą w używaniu oleju z pestek dyni jest wykorzystywanie go na zimno – wysoka temperatura niszczy jego zdrowotne właściwości i zabiera cały urok dla smaku.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    19,90  Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    68,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!