Pięknie pomarańczowa i okrągła – dynia jest warzywem silnie kojarzącym się ze słońcem. Jej wnętrze skrywa nie tylko smakowity miąższ, ale również pestki, które są cichymi bohaterami dzisiejszego wpisu. Są cennym źródłem witamin i minerałów, a ich smak jest ceniony nie tylko przez smakoszy. Ciekawostką jest, że pestki dyni, jako produkt wyjątkowo bogaty w cynk, magnez i potas, zostały ocenione jako poprawiające nastrój. Olej z pestek dyni posiada dokładnie te same właściwości w skondensowanej i smakowitej formie. Kto wie, być może od dziś to będzie wyjątkowo zdrowy substytut czekolady?
Olej z pestek dyni – właściwości zdrowotne
Tłoczony na zimno olej z pestek dyni ma niezwykłe właściwości. W medycynie ludowej jest od dawna znany jako skuteczna pomoc w walce z pasożytami. Znajdująca się w nim kukurbitacyna działa paraliżująco na większość występujących pasożytów i pomaga organizmowi pozbyć się niechcianych „lokatorów”. Istotny podkreślenia jest fakt, że takie właściwości posiada wyłącznie olej z pestek dyni tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany. Jednym słowem taki, który jest najbliższy naturze.
Olej z pestek dyni ma właściwości znacznie dalej wykraczające niż działanie przeciw pasożytnicze. Zawarte w nim fitosterole, działają na podobnej zasadzie jak hormony, dzięki czemu pomagają obniżyć nadmierne stężenie dihydrotestosteronu (DHT), który odpowiada za przerost gruczołu krokowego u mężczyzn. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma olej z pestek dyni? Ubocznym efektem kuracji u mężczyzn może być również zmniejszenie skłonności do łysienia. Jego przyczyną bowiem również jest nadprodukcja DHT.
Olej z pestek dyni ma też właściwości wspierające leczenie infekcji i alergii, a jako wyjątkowo łagodny dla żołądka, pomaga poprawić działanie układu pokarmowego.
Jakie witaminy ma olej z pestek dyni?
- witamina A – niezbędna w procesie widzenia, wspiera odporność, pomaga poprawić wygląd skóry
- witamina E – witamina młodości i płodności, odpowiada za dobry stan skóry, opóźnia starzenie, jest silnym przeciwutleniaczem
- witamina D – określana mianem „słonecznej witaminy”, przeciwdziała krzywicy, osteoporozie, reguluje gospodarkę wapniowo – fosforową
- witaminy z grupy B – regulują pracę układu nerwowego, poprawiają nastrój i łagodzą nerwowość
- oraz cynk, potas, selen, skwalan i fitosterole
Olej z pestek dyni – właściwości kosmetyczne
Właściwości kosmetyczne oleju z pestek dyni? Pomoc w zwalczaniu trądziku, blizn i rozstępów. Wzmocnienie skóry poprzez nawilżenie, poprawę napięcia i regenerację. Za kosmetyczne właściwości oleju dyniowego odpowiada m.in. wysoka zawartość cynku i potasu. Cynk skutecznie przyspiesza gojenie ran i łagodzi podrażnienia, natomiast potas to pierwiastek niezbędny do zapewnienia odpowiedniego nawodnienia organizmu. Uwaga! Używając olej z pestek dyni bezpośrednio na skórę należy pamiętać o jego intensywnym zielonym odcieniu i możliwości zabarwienia skóry – warto go rozcieńczyć z innym, lżejszym olejem.
Stosując olej z pestek dyni na włosy możemy liczyć na ich piękne wzmocnienie – blask, przyjemną miękkość i łatwe rozczesywanie. To również wsparcie dla włosów ze skłonnością do rozdwajających się końcówek. Łyżeczka oleju z pestek dyni pozostawiona na włosach na kilka godzin sprawi, że różnica będzie zauważalna już po kilku użyciach. Dodatkowym plusem jest fakt, że olej z pestek dyni w porównaniu do innych olei nie jest problematyczny w zmyciu.

Olej z pestek dyni – zastosowanie w kuchni
Właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni to nie wszystko. Ten prawdziwy (zimnotłoczony, nierafinowany i niefiltrowany) jest zwyczajnie niebywale smaczny! 🙂 Każdy, kto lubi pestki dyni nie zawiedzie się na oleju – jego smak to ich idealne odzwierciedlenie. Po czym poznać dobrą jakość oleju dyniowego? Nie do przeoczenia jest delikatnie orzechowy zapach, silnie rubinowo – zielony kolor i smak, który przypomina pestki dyni.
Olej z pestek dyni w kuchni doskonale sprawdzi się zwłaszcza jako dodatek do lodów i sernika. Szlachetny smak pięknie podkreśla główne nuty, nadając im głębię i wykwintny charakter. Słynny sernik wiedeński, będący dumą Austrii, bywa podawany właśnie z olejem z pestek dyni. Poszukiwacze nietuzinkowych smaków mogą łączyć go również z białym serem, chlebem, jajkami czy sałatkami. Jedyną zasadą w używaniu oleju z pestek dyni jest wykorzystywanie go na zimno – wysoka temperatura niszczy jego zdrowotne właściwości i zabiera cały urok dla smaku.