Nie ma świąt bez pierniczków! Dzisiaj mamy dla Was przepis na mięciutkie, pyszne pierniczki z wykorzystaniem naszego masła klarowanego Sosta.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego goździka
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 100 g masła klarowanego Sosta
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu
- Skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
- W dużym naczyniu mieszamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową.
- W drugim naczyniu ubijamy masło klarowane z cukrem pudrem, aż masa będzie lekka i puszysta.
- Dodajemy jajko, miód i skórkę z cytryny do masy z masła i cukru. Kontynuujemy ubijanie, aż składniki się połączą.
- Stopniowo dodajemy suchą mieszankę do masy masła i cukru, mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i utworzą elastyczne ciasto.
- Formujemy kulę z ciasta, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można również przechowywać w lodówce przez całą noc).
- Po wyjęciu z lodówki rozgrzewamy piekarnik do 180°C (350°F) i przygotowujemy blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm. Możecie użyć foremek do wycinania ciasteczek, aby nadać im różne kształty lub po prostu pokroić ciasto na kawałki.
- Umieszczamy pierniczki na przygotowanej blasze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy pierniczki przez około 10-12 minut, aż będą lekko złociste.
- Po upieczeniu wyjmujemy pierniczki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na blasze przez kilka minut. Następnie przenosimy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
- Gdy pierniczki całkowicie ostygną, możemy je udekorować lukrem, polewą czekoladową lub pozostawić je w formie naturalnej. Smacznego!