W zdecydowanej większości gotowych dań, ale też sklepowych słodyczy i wielu innych produktach spożywczych znajdziemy spore ilości oleju palmowego. Zastanawialiście się kiedyś, czym właściwie jest olej palmowy i dlaczego jest tak bardzo niekorzystny dla naszego zdrowia?
Czym jest olej palmowy i w jakich produktach go znajdziemy?
Olej palmowy to tłuszcz pozyskiwany z palmy tłuszczowej. Jest bardzo popularny i chętnie stosowany przez producentów żywności z jednej prostej przyczyny- koszt jego produkcji jest bardzo niski, a wydajność palmy wysoka. Ciekawostką jest fakt, że z tej samej ilości surowca można wyprodukować nawet pięć razy więcej oleju palmowego niż np. oleju z ziaren słonecznika. To tłumaczy, dlaczego w większości produktów spożywczych wykorzystuje się właśnie olej palmowy. Spotkać go można właściwie na każdym kroku. Ciastka, cukierki, batoniki, margaryna, a nawet chleb tostowy- to tylko niektóre z produktów bogatych w ten niezdrowy tłuszcz.
Jak olej palmowy działa na nasze zdrowie?
Olej palmowy, który znajdujemy w produktach spożywczych to olej rafinowany. Nie posiada on żadnych wartości odżywczych, gdyż traci je w wyniku obróbki termicznej. W efekcie, rafinowany olej z nasion palmowych staje się tylko pustymi kaloriami, które nie wnoszą do naszego zdrowia nic cennego. Wręcz przeciwnie, jego spożywanie prowadzi do poważnych zaburzeń metabolicznych. Po dłuższym okresie spożywania oleju palmowego przemiana materii staje się wolniejsza, co ujawnia się poprzez zaparcia czy bóle brzucha. Niektórzy odczuwają nawet obrzmienia kończyn, co jest związane z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Istnieją badania, które jasno wskazują na związek spożywania oleju palmowego z podwyższeniem poziomu cholesterolu i ryzyka chorób serca, cukrzycy i otyłości. Nie każdy wie, że olej palmowy jest konserwantem- to dlatego znajduje się w składzie produktów o długim terminie ważności.
Czym zastąpić olej palmowy?
Wiemy już, jak bardzo szkodliwy jest olej z nasion palmy dla naszego zdrowia. Na szczęście wcale nie jest trudno z niego zrezygnować lub przynajmniej ograniczyć jego spożycie do minimum. Jak to zrobić? Przede wszystkim, warto zrezygnować ze sklepowych słodyczy na rzecz przekąsek wykonanych w domu. Margarynę zdecydowanie lepiej będzie zastąpić masłem klarowanym, które jest nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze. Wybierając produkty spożywcze, warto dokładnie czytać etykiety i wybierać te, które są stworzone z nierafinowanych tłuszczów roślinnych dobrej jakości. Nasze oleje zimnotłoczone są najlepszym przykładem tłuszczów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Do tego stanowią bardzo dobrą alternatywę dla szkodliwego oleju palmowego.