Chociaż na rynku dostępny jest pełen przekrój kosmetyków do pielęgnacji ciała i twarzy, wiele zabiegów można wykonać z użyciem produktów, które mamy w domu. Od pokoleń kobiety z powodzeniem wykorzystywały używane na co dzień składniki, by nawilżać skórę, poprawiać jej wygląd lub głęboko odżywiać. Poniżej znajdziecie sposoby na to, jak wykorzystywać produkty spożywcze do pielęgnacji ciała.
Olej kokosowy – doskonałe nawilżenie i piękny zapach
Olej kokosowy – ten nierafinowany i tłoczony na zimno – posiada wiele dobroczynnych właściwości, również dla skóry. Doskonale sprawdzi się jako zastępstwo balsamu do ciała pięknie nawilżając skórę. Olej kokosowy pomaga w redukcji szorstkiej skóry, jest wsparciem w jej uelastycznianiu, przyspiesza procesy gojenia. Ze względu na swoje właściwości polecany jest do pielęgnacji skóry kobiet w ciąży i niemowląt – skutecznie redukuje ryzyko wystąpienia rozstępów, a w przypadku niemowląt szybko łagodzi podrażnienia nie wywołując efektów ubocznych. Jego kolejną zaletą jest zapach. Naturalny i delikatny, przyjemnie kokosowy aromat, który nie ma nic wspólnego z chemicznymi kosmetykami, pozostaje długi czas na skórze.
Ocet jabłkowy – kwaśny sposób na zdrowie i piękno
Ocet jabłkowy – wyprodukowany w naturalny sposób, ze zdrowych, ekologicznych jabłek – posiada potężną moc. Wysoka zawartość witaminy E, potasu, magnezu, witamin z grupy B i wielu innych dobroczynnych składników sprawia, że jego zastosowanie jest wyjątkowo wszechstronne. Profesor Michał Tombak – autorytet z zakresu leczenia naturalnego – znajduje wiele nieoczywistych na pierwszy rzut oka zastosowań dla octu jabłkowego. Jednym w przepisów jest balsam, który skutecznie pomaga uporać się z przesuszoną skórą, rankami i zaczerwienieniem. By go uzyskać wystarczy wymieszać ocet jabłkowy z olejem słonecznikowym (najlepiej zimnotłoczonym, nierafinowanym) w proporcji 1:1. Emulsja, która zostanie uzyskana jest dwufazowa – warto przelać miksturę do butelki i dokładnie mieszać przed każdym użyciem.
Olej z czarnuszki – naturalna recepta na trądzik
Olej z czarnuszki nazywany jest złotem faraonów. Znany od tysiącleci, wciąż dzieli się swoimi niezwykłymi właściwościami. Spożywany regularnie działa wzmacniająco i przeciwzapalnie, a wysoka zawartość antyoksydantów pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Olej z czarnuszki może być jednak stosowany również zewnętrznie – na skórę i włosy. Ze względu na silne działanie przeciwzapalne oraz brak właściwości komedogennych doskonale sprawdzi się w przypadku pielęgnacji skóry trądzikowej. Dzięki niemu cera staje się gładsza, pozbawiona punktów zapalnych, ze zredukowaną ilością niedoskonałości. Olej z czarnuszki może być również stosowany na włosy – regularny i umiejętne olejowanie nadaje im blask i zdrowy wygląd.