Pielęgnacja wprost z domowej spiżarni cz. I

Chociaż na rynku dostępny jest pełen przekrój kosmetyków do pielęgnacji ciała i twarzy, wiele zabiegów można wykonać z użyciem produktów, które mamy w domu. Od pokoleń kobiety z powodzeniem wykorzystywały używane na co dzień składniki, by nawilżać skórę, poprawiać jej wygląd lub głęboko odżywiać. Poniżej znajdziecie sposoby na to, jak wykorzystywać produkty spożywcze do pielęgnacji ciała.

Olej kokosowy – doskonałe nawilżenie i piękny zapach

Olej kokosowy – ten nierafinowany i tłoczony na zimno – posiada wiele dobroczynnych właściwości, również dla skóry. Doskonale sprawdzi się jako zastępstwo balsamu do ciała pięknie nawilżając skórę. Olej kokosowy pomaga w redukcji szorstkiej skóry, jest wsparciem w jej uelastycznianiu, przyspiesza procesy gojenia. Ze względu na swoje właściwości polecany jest do pielęgnacji skóry kobiet w ciąży i niemowląt – skutecznie redukuje ryzyko wystąpienia rozstępów, a w przypadku niemowląt szybko łagodzi podrażnienia nie wywołując efektów ubocznych. Jego kolejną zaletą jest zapach. Naturalny i delikatny, przyjemnie kokosowy aromat, który nie ma nic wspólnego z chemicznymi kosmetykami, pozostaje długi czas na skórze.

Ocet jabłkowy – kwaśny sposób na zdrowie i piękno

Ocet jabłkowy – wyprodukowany w naturalny sposób, ze zdrowych, ekologicznych jabłek – posiada potężną moc. Wysoka zawartość witaminy E, potasu, magnezu, witamin z grupy B i wielu innych dobroczynnych składników sprawia, że jego zastosowanie jest wyjątkowo wszechstronne. Profesor Michał Tombak – autorytet z zakresu leczenia naturalnego – znajduje wiele nieoczywistych na pierwszy rzut oka zastosowań dla octu jabłkowego. Jednym w przepisów jest balsam, który skutecznie pomaga uporać się z przesuszoną skórą, rankami i zaczerwienieniem. By go uzyskać wystarczy wymieszać ocet jabłkowy z olejem słonecznikowym (najlepiej zimnotłoczonym, nierafinowanym) w proporcji 1:1. Emulsja, która zostanie uzyskana jest dwufazowa – warto przelać miksturę do butelki i dokładnie mieszać przed każdym użyciem.

Olej z czarnuszki – naturalna recepta na trądzik

Olej z czarnuszki nazywany jest złotem faraonów. Znany od tysiącleci, wciąż dzieli się swoimi niezwykłymi właściwościami. Spożywany regularnie działa wzmacniająco i przeciwzapalnie, a wysoka zawartość antyoksydantów pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Olej z czarnuszki może być jednak stosowany również zewnętrznie – na skórę i włosy. Ze względu na silne działanie przeciwzapalne oraz brak właściwości komedogennych doskonale sprawdzi się w przypadku pielęgnacji skóry trądzikowej. Dzięki niemu cera staje się gładsza, pozbawiona punktów zapalnych, ze zredukowaną ilością niedoskonałości. Olej z czarnuszki może być również stosowany na włosy – regularny i umiejętne olejowanie nadaje im blask i zdrowy wygląd.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    19,90  Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    68,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!