Olej rzepakowy – nieoceniona oliwa Północy

Olej rzepakowy to – obok słonecznikowego – olej najbardziej znany Polakom. Dostępny w każdym sklepie spożywczym i powszechnie stosowany jest do smażenia i sałatek. Dlaczego o nim dzisiaj wspominamy? Mimo wysokiej popularności oleju rzepakowego niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ten kupowany na co dzień – rafinowany i oczyszczony – ma niewiele wspólnego ze swoim nierafinowanym odpowiednikiem. Różnica jest tak duża, że zaczyna się na zapachu, a kończy na właściwościach dla naszych organizmów.

Olej rzepakowy – jakie ma właściwości?

Kiedy myślimy o zdrowym oleju, najczęściej do głowy przychodzi nam oliwa z oliwek. Co jednak, jeśli okaże się, że nasz rodzimy rzepak jest równie zdrowy, a może nawet zdrowszy od swojej włoskiej siostry? Okazuje się, że olej rzepakowy to bogactwo, które stanowi dla niej prawdziwie godną konkurencję.

Nienasycone kwasy tłuszczowe w oleju rzepakowym

Nienasycone kwasy tłuszczowe są nieocenione dla naszego zdrowia. Wspomagają działanie układu krwionośnego, regulują pracę serca, chronią przed udarami i nowotworami. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają również w odpowiednim wchłanianiu wapnia i wspierają procesy myślowe. Okazuje się jednak, że do właściwego i najskuteczniejszego działania, kwasy powinny być przyjmowane w odpowiednich proporcjach. Olej rzepakowy posiada idealną z punktu widzenia potrzeb żywieniowych proporcję kwasów omega 6 i omega 3, wynoszącą 2:1. Na jego korzyść względem oliwy, przemawia też fakt, że ilość niekorzystnych, nasyconych kwasów tłuszczowych jest tu dwukrotnie niższa.

sosta naturalny olej rzepakowy

Nierafinowany olej rzepakowy – pełnia bogactwa

Nierafinowany, zimnotłoczony olej rzepakowy posiada właściwości, których brak jego oczyszczonemu odpowiednikowi. Lekko orzechowy w smaku, pięknie komponuje się z sałatkami, serami i sosami. Słomkowy, słoneczny kolor i przyjemny zapach zdradzają bogactwo jakie kryje w środku. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, o których wspominaliśmy, pełen jest też witamin – E, A, K.

Jako ciekawostkę należy dodać, że dawniej olej rzepakowy nie był tak zdrowy i polecany jak dzisiaj. Odmiany rzepaku, z których był tłoczony powodowały, że ostateczny produkt zawierał wysokie stężenie niekorzystnego dla organizmu kwasu erukowego. Obecnie w całej Polsce i Europie jedyną odmianą uprawianego na olej rzepaku jest odmiana podwójnie ulepszona „00”, która pozbawiona jest tego niepożądanego dodatku. Odmiana ta charakteryzuje się również zwiększoną zawartością korzystnych kwasów tłuszczowych: linolowego, oleinowego oraz linolenowego.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    19,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda_kremska
  • musztarda z cebulką
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    74,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!