Olej rydzowy (z lnianki) – właściwości

Olej rydzowy – wbrew leśnym skojarzeniom – nie jest wytwarzany z grzybów. Toczy się go na zimno z nasion lnianki – lnicznika siewnego – zwanej potocznie również rydzykiem. Kiedyś niezwykle popularny, dziś mało znany i odkrywany na nowo. Dlaczego warto zainteresować się olejem rydzowym? Jego wartości odżywcze i właściwości sprawiają, że bije na głowę inne, bardziej znane oleje.

Olej rydzowy – właściwości zdrowotne

Zdrowotne właściwości oleju rydzowego zostały potwierdzone przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Udowodniono, że jedna łyżeczka dostarcza organizmowi pełnej dziennej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co to oznacza? Spożywany regularnie olej z lnianki obniża poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu, obniża ciśnienie, opóźnia procesy starzenia oraz wyrównuje poziom glukozy. Na jego korzyść przemawia także optymalny stosunek kwasów Omega 3 i Omega 6.

olej rydzowy z olnianki

Właściwości kosmetyczne oleju z lnianki

Wysoka zawartość witamin z grupy B, bogactwo przeciwutleniaczy, witaminy A i E oraz mikro- i makroelementów sprawiają, że olej rydzowy sprawdza się również jako pomoc w pielęgnacji urody. Regularne spożywanie pozwala przyspieszyć gojenie się ran, poprawia elastyczność skóry i łagodzi przykre objawy atopowego zapalenia skóry i alergii.

Olej z lnianki może być stosowany również jako kosmetyk. Bogaty skład sprawia, że kilka kropli naniesionych na włosy poradzi sobie z rozdwajającym się końcówkami. Użycie bezpośrednio na skórę łagodzi ranki, redukuje punkty zapalne i poprawia jej ogólną kondycję.

Olej rydzowy w kuchni

Podobno powiedzenie „lepszy rydz niż nić” odnosi się właśnie do oleju z lnianki. Osoby trzymające ścisły post miały używać go do okraszania ziemniaków i kasz. Powiedzenie mówiło o tym, że lepsze takie zastępstwo niż żadne.

Olej z lnianki jest godnym partnerem dla śledzi, kasz, ziemniaków i cebuli. Ze względu na korzenno-orzechowy smak dobrze komponuje się też z sałatkami i serami. Podobnie jak inne oleje zimnotłoczone, powinno się go spożywać na zimno. Podgrzewanie niszczy jego właściwości i sprawia, że traci to, co najlepsze.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    19,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda_kremska
  • musztarda z cebulką
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    74,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!