Musztarda znana jest ludzkości od wieków. Szacuje się, że pierwsze musztardy były wytwarzane już w starożytnej Rzymie, kiedy to starte na proszek ziarna gorczycy zostały połączone z octem. Dopracowywana przez lata receptura sprawiła, że z czasem do gorczycy i octu zaczęto dodawać oliwę i zioła, które nie tylko nadawały jej lepszy smak, ale też ułatwiały trawienie. Przepis na musztardę w zasadzie nie zmienił się od tamtych lat. Podstawą wciąż jest gorczyca, ocet i oliwa, jednak – tak jak w każdym przypadku – diabeł ukryty jest w szczegółach, a te z kolei w starannie wypracowywanych przez lata recepturach, które nierzadko są skrywane przed światem.
W Polsce musztarda początkowo uważana była za deser i serwowana po drugim daniu. Stąd właśnie wzięło się powiedzenie „musztarda po obiedzie”. Ciekawostką jest również samo pochodzenie nazwy musztardy. Jest to bowiem spolszczenie angielskiego słowa mustard, które z kolei nie oznacza nic innego jak gorczycę.
Musztarda – jak zrobić to dobrze?
Musztarda to zimny sos wytwarzany z ziaren gorczycy. Tak jak w każdym przypadku, o całości decydują szczegóły, dlatego niezwykle ważne jest dobranie ziaren doskonałej jakości, które w pełni oddadzą swój smak. SOSTA tworzy produkty ze składników o najwyższej czystości, dlatego macie Państwo pewność, że każda musztarda to maksimum smaku i natury.
Jednym z bazowych składników jest ocet spirytusowy, który w naszym przypadku zastąpiony został swoją szlachetniejszą odmianą – octem jabłkowym. Dzięki temu, musztardy SOSTA mają łagodniejszy smak, a ostry smak i zapach octu nie dominuje delikatniejszych elementów – jest dopełnieniem i nadaje charakter. By nadać musztardzie słodyczy, często dodaje się do niej cukru. Z miłości do prawdziwego smaku, zawsze zastępujemy go miodem.
Pikantne szczegóły, czyli przyprawy nadające charakter
Mimo, że musztardy wytwarzane są wedle podstawowej receptury, poszczególne rodzaje posiadają różnorodny smak. Zasługą jest zróżnicowany poziom rozdrobnienia gorczycy, odpowiednie proporcje gorczycy białej i czarnej oraz rodzaj i ilość zastosowanych przypraw. Poza podstawowymi kompozycjami, takimi jak musztarda chrzanowa czy miodowa, możliwe jest uzyskanie zupełnie innowacyjnych smaków. Przykładem jest musztarda figowa czy musztarda z zielonym pieprzem, który rozwija pełnię swojej mocy dopiero po chwili, stanowiąc przyjemnie pikantne zaskoczenie.
Zastosowanie i właściwości musztardy
Musztarda najsilniej kojarzy się z kulinariami, jednak jej właściwości zdecydowanie wykraczają poza kuchenne kręgi. Niewiele osób wie o tym, że musztarda ma działanie rozluźniające i kojące. Dzięki dodaniu łyżeczki sosu do kąpieli, zmęczone mięśnie doświadczą regeneracji i odprężenia. Babcinym sposobem na trudno gojące się rany były także okłady właśnie z musztardy, a jej pozytywne działanie na skórę może być wykorzystywane w kosmetyce do przygotowywania maseczek.
Pyszne musztardy SOSTA znajdziesz TUTAJ.