Ogórecznik to niepozorna roślina, która kryje w sobie wiele pozytywnych właściwości. Jej delikatne, niebieskie kwiaty widoczne są na polskich łąkach i polach – mimo, że jest rośliną uprawną, występuje również w zdziczałej wersji, jako chwast. Ogórecznik zawdzięcza swoją nazwę zapachowi i smakowi, który posiada. Roślina charakteryzuje się przyjemnie orzeźwiającym zapachem ogórka, a jej jadalne kwiaty i młode listki mają ogórkowy smak. Nasiona, z których tłoczony jest olej nie posiadają tych właściwości, jednak w zamian za nie pojawia się szereg dobroczynnych cech, którymi obficie się dzieli.
Jak stosować olej z ogórecznika?
Olej z ogórecznika niezwykle często bywa stosowany w kosmetyce. Jest remedium na suchą i łuszczącą się skórę, pozwala na odbudowanie bariery ochronnej i przywraca odpowiedni poziom natłuszczenia. Wyjątkowo dobrze radzi sobie z oczyszczaniem i zamykaniem porów skóry, dlatego polecany jest również osobom borykającym się z problemem trądziku.
Kosmetyka to nie jedyne zastosowanie oleju z ogórecznika, jego właściwości wykraczają zdecydowanie dalej. Na co pomaga olej z ogórecznika? Jego działanie jest dobroczynne dla całego organizmu. Spożywany regularnie (zawsze na zimno!) sprawia, że organizm lepiej radzi sobie z wydalaniem toksycznych substancji powstałych w wyniku przemiany materii, poprawia się samopoczucie, a osoby mające problem z układem trawiennym odczuwają poprawę w jego działaniu. Jest również niezastąpiony w budowaniu odporności – ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Co zawiera olej z ogórecznika?
Ludzki organizm do właściwego funkcjonowania potrzebuje dostarczenia odpowiedniej ilości kwasów nienasyconych i wielonienasyconych. Należy do nich m.in. kwas omega-6 (LA i GLA). Jedną z tajemnic wspaniałego działania oleju z ogórecznika jest idealna proporcja kwasów LA i GLA. Stosunek 40% / 20% sprawia m.in., że utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu jest łatwiejsze i skuteczniejsze. Za jego dobroczynne właściwości dla skóry odpowiada natomiast wysoki poziom kwasu GLA. Co oprócz kwasu omega-6 zawiera olej z ogórecznika?
W skład oleju wchodzą:
- kwasy omega-6
- kwas mlekowy, octowy, jabłkowy, cytrynowy
- potas, cynk, żelazo, magnez, wapń
- sole mineralne
- garbniki
- flawonoidy
Bogaty skład występuje w formie oleju, co sprawia, że jest wyjątkowo dobrze przyswajany przez organizm. Chcąc stosować go w jako profilaktyczne wsparcie dla organizmu, należy spożywać łyżeczkę oleju dziennie. Dla dzieci wystarczającą dawką będzie pół łyżeczki.
Olej z ogórecznika ma delikatny smak o lekko orzechowej nucie. Będzie dobrze smakował podawany z surówkami i sałatkami, jest też świetnym uzupełnieniem smaku serów, zwłaszcza białych.