Szukaj
Close this search box.

Olej z lnianki (rydzowy) Sosta

13,90 45,90 

Spotkanie z olejem rydzowym to ciekawe, kulinarne doświadczenie. Wytwarzany jest z najstarszej rośliny oleistej w Polsce – lnianki (inaczej rydz lub rydzyk). Takie pochodzenie zobowiązuje! Niefiltrowany i tłoczony na zimno wykorzystywany jest od wieków w medycynie ludowej. Jest jednym z nielicznych olejów roślinnych (obok oleju lnianego) tak bogatych w kwasy omega-3.

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Opis

Olej z lnianki rydzowy – jakie ma zalety?

Pozyskiwany z roślin nasion lnianki siewnej, o złocistej barwie oraz orzechowym smaku, cenny dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu – olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno to pozycja, która koniecznie powinna pojawić się w Twojej kuchni! Choć nazwa może nieco mylnie sugerować pozyskiwanie z leśnych grzybów, olej rydzowy z lnianki siewnej to tłuszcz roślinny. Nieco mniej popularny niż olej słonecznikowy, rzepakowy czy oliwa z oliwek z pewnością nie ustępuje im w prozdrowotnych właściwościach! Olej z lnianki (rydzowy) zawiera aż 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także drogocenne witaminy z grupy B, A oraz E. Poznaj więc dokładnie jego właściwości, zastosowanie w kuchni, jak również w kosmetyce oraz lecznictwie i jak najszybciej

Jakie właściwości posiada olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno ?

Tego oleju bez wątpienia nie powinno zabraknąć w Twojej zbilansowanej diecie – bogaty jest on bowiem zarówno w nienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminy.

Na co wpływa olej rydzowy z lnianki i dlaczego warto go spożywać?

– może obniżać poziom cholesterolu LDL,
– przyspiesza gojenie ran, odleżyny, oparzenia czy owrzodzenia,
– niweluje objawy atopowego zapalenia skóry,
– łagodzi wypryski,
– chroni wątrobę, serce, naczynia kwrionośne, jelita i nerki,
– opóźnia procesy starzenia się tkanek.

Oprócz tego olej rydzowy z lniany siewnej pomaga również w podrażnieniach skóry, w walce ze zmarszczkami, łamiącymi się paznokciami oraz włosami. Popularnym zastosowaniem oleju z lnianki rydzowej jest też ochrona przed kleszczami – wymieszaj olej z wodą i spryskaj nim ogródek, balkon czy też taras.

Olej rydzowy z lnianki siewnej – jak go stosować w kuchni?

Zastosowanie oleju rydzowego z lnianki tłoczonego na zimno w kuchni jest różnorodne – należy jednak pamiętać, aby na nim nie smażyć, gotować czy piec. Olej zimnotłoczony przeznaczony jest tylko do potraw przygotowywanych na zimno – wysoka temperatura nie tylko wpływa na zmniejszenie prozdrowotnych właściwości, ale także powoduje powstawanie niekorzystnych dla zdrowia związków chemicznych. Olej rydzowy z lnianki siewnej doskonale sprawdzi się jako dodatek do kaszy, makaronu, sosów, dressingów, śledzi, sałatek czy też surówek. Chcąc cieszyć się z maksimum korzyści i smaku, warto także zadbać o prawidłowe przechowywanie – w suchym, ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych. Olej rydzowy z lnianki najlepiej trzymać w ciemnej oraz szklanej butelce. Postaw więc na świeży, zimnotłoczony, niefiltrowany oraz naturalny olej rydzowy z lnianki, który produkowany jest bezpośrednio z nasion tej rośliny i dostarcz swojemu organizmowi wiele cennych substancji!

 

Bibliografia:

Zahra Piravi-vanak, SodeifAzadmard-Damirchi, Danial Kahrizi, NargessMooraki, SezaiErcisli, Geoffrey P. Savage, Hossein Rostami Ahmadvandi, Fleming Martinez,Physicochemical properties of oil extracted from camelina (Camelina sativa) seeds as a new source of vegetable oil in different regions of Iran,Journal of Molecular Liquids,Volume 345,2022,117043.

Ankur Agarwal, Om Prakash, Madhu Bala, Camelina sativa, a short gestation oilseed crop with biofuel potential: Opportunities for Indian scenario,Oil Crop Science,Volume 6, Issue 3,2021,Pages 114-121.

Wikipedia.com

Właściwości

Olej rydzowy – właściwości zdrowotne

Łyżeczka oleju rydzowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżając przy tym ryzyko kumulacji cholesterolu i chorób układu krążenia.

Olej rydzowy należy do tej grupy olejów, które wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Tylko w około 10 proc. składa się z kwasów nasyconych (pod względem zawartości olej rydzowy jest więc podobny do oleju rzepakowego, który w swoim składzie ma tylko 7 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych). Resztę, czyli aż 90 proc., stanowią korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). To im olej rydzowy zawdzięcza swoje lecznicze właściwości. Jest jednym z nielicznych olejów roślinnych (obok oleju lnianego) tak bogatych w kwasy omega-3.

Olej rydzowy (olej z lnianki) – działanie

Dodatkowo stosunek ilości kwasów omega-6 do omega-3 w nim jest bardzo korzystny dla naszego organizmu (ponieważ równie ważne, jak sam skład NNKT, są ich wzajemne proporcje). To przekłada się na jego właściwości zdrowotne, które sprawiają, iż olej z lnianki:

  • skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowych: miażdżycy i zawału serca;
  • zwalcza wolne rodniki, które odpowiedzialne są za niszczenie zdrowych komórek i rozwój komórek rakowych oraz ogólne starzenie się organizmu;
  • stymuluje pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy;
  • stanowi bogate źródło witaminy A oraz witamin z grupy B;
  • przyspiesza wydzielanie żółci;
  • chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki;
  • osłabia objawy artretyzmu i reumatyzmu
  • reguluje poziom lipidów i cukru we krwi.
  • przyśpiesza gojenie się ran, oparzeń, owrzodzeń, leczy skutecznie choroby skóry np. atapowe zapalenie skóry, wypryski, trądzik, czy łuszczyca
  • nadaje elastyczność skórze
  • zapobiega przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek i plam starczych, a także chroni skórę przed starzeniem, związanym z ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe lub zaburzenia hormonalne
  • doskonały do pielęgnacji delikatnej i wrażliwej skóry dziecka

Zastosowanie

Olej z lnianki (olej rydzowy) – zastosowanie w kuchni

Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno, a więc do wszelkiego rodzaju sałatek. Ze względu na swój specyficzny smak, doskonale komponuje się z potrawami uwzględniającymi cebulę, czosnek lub orzechy. Olej ten nie nadaje się jednak do podgrzewania, gdyż traci wtedy swoje walory zdrowotne.

Stosowanie oleju z lnianki

Łyżeczka oleju rydzowego dziennie wystarczy, aby naszemu organizmowi dostarczyć niezbędnych kwasów tłuszczowych i skutecznie chronić go przed chorobami układu krążenia i cholesterolem. Olej rydzowy należy stosować na zimno.

Olej rydzowy skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne  za niszczenie zdrowych komórek i rozwój komórek rakowych oraz ogólne starzenie się organizmu, stymuluje pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy, przyspiesza wydzielanie żółci, chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki, reguluje poziom cukru we krwi.

Pytania i odpowiedzi

1. Czy olej rydzowy powstaje z grzybów?

2. Do czego warto stosować olej z lnianki?

3. Czy olej z lnianki zastosowanie znajduje tylko w kuchni?

4. Jakie właściwości ma olej z lnianki?

Czy olej rydzowy powstaje z grzybów?

Nie, olej rydzowy powstaje z lnianki siewnej, nie ma nic wspólnego z leśnymi grzybami.

Do czego warto stosować olej z lnianki?

Olej z lnianki świetnie pasuje do kaszy, makaronu, a także do sosów, dressingów i sałatek. Doskonale smakuje ze śledziami.

Czy olej z lnianki zastosowanie znajduje tylko w kuchni?

Nie, olej z lnianki z powodzeniem może być stosowany nie tylko jako dodatek do wielu dań, ale także jako składnik domowych kosmetyków czy środek ochronny przed kleszczami.

Jakie właściwości ma olej z lnianki?

Olej z lnianki wspiera wzrok, pomaga zachować skupienie i koncentrację. Może wspomagać dobre samopoczucie i odporność. Dobrze wpływa także na zmarszczki, osłabione paznokcie czy włosy.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
92 g
8,3 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej z lnianki (rydzowy) Sosta”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Nasi klienci uwielbiają także:

  • olej z orzecha laskowego
    Oleje

    Olej z orzecha laskowego Sosta

    69,90  Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
  • olej z rokitnika tłoczony na zimno Sosta
    Oleje

    Olej z rokitnika Sosta

    69,90 263,90  Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
  • Oleje

    Olej z gorczycy SOSTA

    32,90  Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
  • olej z wiesiołka bio
    Oleje

    Olej z wiesiołka BIO Sosta

    77,90  Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!