Miód to jeden z najstarszych i najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Jest ceniony od tysięcy lat nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne, a nawet lecznicze. Nie bez powodu nazywany jest płynnym złotem. Przyjrzyjmy mu się bliżej!
Czym właściwie jest miód?
Miód to gęsta, słodka substancja produkowana przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów lub wydzieliny roślin, jak miododajne wydzieliny niektórych owadów, takie jak mszyce. Proces produkcji miodu jest bardzo skomplikowany i wieloetapowy. Przetworzony miód jest przechowywany w plastrze miodowym, gdzie dojrzewa i staje się gotowy do spożycia.
Jakie składniki odżywcze zawiera w sobie miód?
W składzie naturalnego miodu znajdziemy także niezwykle cenne witaminy i minerały. Wśród witamin wyróżnić należy witaminę C, która ma niebagatelny wpływ na układ odpornościowy, witaminę B6 czy niacynę i kwas foliowy. Wśród minerałów najważniejszy jest potas, wapń, magnez, fosfor oraz sód. Miód zawiera w sobie różne aminokwasy, które są budulcem białek w organizmach. Są one niezbędne do wielu procesów biologicznych. W składzie miodu zawarte są także enzymy usprawniające trawienie.

Lecznicze działanie miodu
Działanie miodu doceniane jest od tysięcy lat. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwutleniającym, miód wzmacnia układ odpornościowy i pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Poza tym, miód jest środkiem powszechnie stosowanym podczas kaszlu czy bólu gardła. Łagodzi podrażnienia i objawy przeziębienia. Regularne spożywanie miodu może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, co jest ważne dla zdrowia serca. Nie każdy wie, ze miód ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dzięki czemu może skutecznie pomóc w gojeniu się ran i oparzeń. Ciekawostką może być również fakt, że w składzie miodu znajduje się tryptofan, który poprawia jakość snu. To dlatego po szklance mleka z miodem śpi się najlepiej!

Pomysły na wykorzystanie miodu na co dzień
Miód ma mnóstwo zastosowań, które warto wykorzystać na co dzień. Można używać go jako naturalnego słodzika do herbaty czy kawy. Taka herbata to prawdziwy skarb w okresie wzmożonego ryzyka przeziębień i grypy. Poza tym, miód często używany jest jako składnik dressingów do sałatek. Warto wymieszać go z olejem rzepakowym, octem balsamicznym, sokiem z cytryny i przyprawami i w ten sposób stworzyć niezwykły dressing o wyrazistym smaku. W połączeniu z jogurtem naturalnym, miód stanie się pysznym dipem do warzyw. W naszej ofercie dostępna jest pyszna musztarda miodowa– łagodna, aromatyczna i zdrowa. Idealna do mięsa, sałatek czy kanapek. Musztarda miodowa świetnie sprawdzi się jak składnik marynaty do mięsa. Miód może być wykorzystywany także w kosmetyce. Przykładem jest miodowa maseczka do włosów, balsam do ust czy maseczka do twarzy.
Podsumowanie
Zastosowania miodu można mnożyć godzinami, a i tak nie wyczerpiemy pomysłów, bo każdy może mieć swoje własne. Miód to produkt niezwykle uniwersalny, a jego zastosowanie jest niemal nieograniczone. Zdecydowanie warto wprowadzić miód do codziennego użycia, zwłaszcza w postaci naszej naturalnej musztardy miodowej.