Dynia – do czego ją wykorzystać?

Bez wątpienia- jesień należy do dyni! To niezwykle urokliwe warzywo ma w sobie prawdziwą skarbnicę witamin, a do tego ma tak liczne zastosowania, że nie sposób wymienić ich wszystkich. Przygotowaliśmy dla Was garść inspiracji- do czego warto wykorzystać dynię w swojej kuchni?

dynia

Jakie właściwości ma dynia?

Dynia jest warzywem wyjątkowo bogatym w witaminę A. Jest nam ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Poza tym, zawarty w miąższu dyni karoten wpływa korzystnie na kondycję skóry i wzmacnia włosy. Witamina A to nie jedyne bogactwo dyni. Nie brakuje w niej witamin z grupy B, witaminy C, a także K i E. Co więcej, dynia zawiera w sobie mnóstwo fosforu, potasu, cynku i błonnika. To prawdziwa zdrowotna bomba!

Kto powinien spożywać dynię?

Oczywiście- każdy! Zawarty w dyni cynk wspiera wydzielanie i regulowanie poziomu testosteronu, co jest niezwykle ważne w przypadku mężczyzn. Ponadto, dynia, a w szczególności jej pestki i tłoczony z nich olej zawierają w sobie nie tylko cynk, ale również żelazo i magnez. Związki te wspierają pracę mózgu i pozwalają na dłuższe zachowanie jego sprawności. To dlatego spożywanie oleju z dyniowych pestek zaleca się przede wszystkim seniorom. Warto wspomnieć o tym, że sama dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie nadaje się dla osób na diecie.

Co zrobić  z dyni? Garść pomysłów i inspiracji

Większość z nas dynię kojarzy przede wszystkim z pyszną zupą krem. I rzeczywiście, zupa z dyni z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej cudownie rozgrzewa  i pozytywnie wpływa na odporność.  Do tego jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Z dyni można wyczarować również inne przysmaki. Doskonałym pomysłem są dyniowe placuszki z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej. Idealnie sprawdzą się na śniadanie i kolację. Są lekkostrawne, a zarazem po prostu pyszne. Smażone na suchej patelni będą także dietetyczne!

Mniej znanym zastosowaniem dyni jest przygotowanie dyniowego pieczywa. Przepis jest prosty, wykonanie też, a smak… to trzeba poczuć!

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni (można upiec dynię i zblendować miąższ)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego Sosta
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki goździków mielonych (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego)
chleb dyniowy

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce mieszamy jajka, olej, puree z dyni i mleko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. W osobnej misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy (cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki).
  4. Powoli dodajemy suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aż składniki dobrze się połączą, ale nie mieszamy zbyt długo, aby ciasto nie straciło puszystości.
  5. Przekładamy masę do przygotowanej formy i pieczemy przez około 50-60 minut, aż patyczek wbity w środek chleba wyjdzie suchy.
  6. Po upieczeniu odstawiamy chleb na 10 minut do ostygnięcia w formie, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Inne zastosowania dyni

Oprócz zupy, placuszków i chleba, z dyni w kilka chwil możemy przygotować pyszne ciasto z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. Ciekawym pomysłem może być również hummus z dyni, dyniowe curry czy dyniowe gnocchi. Możliwości jest całe mnóstwo. Warto pamiętać również o tym, że dynia to nie tylko słodki miąższ, ale również pestki i tłoczony z nich olej!

Pestki z dyni warto uprażyć i wykorzystać jako zdrową przekąskę lub dodatek do jogurtu czy deserów. Trzeba jedynie pamiętać, by przed prażeniem dokładnie oczyścić je z miąższu i wysuszyć. Prażyć można zarówno w piekarniku, jak i na suchej patelni, a efekty są naprawdę świetne!

Olej z pestek dyni znacie już doskonale, bo nieraz mówiliśmy o jego wspaniałych właściwościach. Podkreślamy je jednak raz jeszcze i polecamy lekturę naszych wpisów blogowych na ten temat.

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że przekonaliśmy Was do dyniowych eksperymentów! Możliwości jest naprawdę mnóstwo i z pewnością nie powiedzieliśmy o wszystkich- może macie swoje pomysły, którymi chcielibyście się podzielić?

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    19,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda_kremska
  • musztarda z cebulką
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    74,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!