Przyjście wiosny to dla alergików często trudny okres. Zwłaszcza jeśli pogoda rozpieszcza nas słońcem i małą ilością opadów – to aura wyjątkowo sprzyjająca pyłkom, którym nic wówczas nie przeszkadza w rozprzestrzenianiu się. Wiosenna alergia objawia się najczęściej katarem, łzawieniem, swędzeniem oczu i nosa, kaszlem alergicznym i kichaniem. Czy można poradzić sobie z nią domowymi sposobami?
Alergia wiosenna – objawy
Chociaż wiosenną alergię łatwo pomylić z przeziębieniem, jest pomiędzy nimi kilka istotnych różnic. Jak objawia się alergia? Najczęściej występującym objawem jest katar i łzawienie oczu. W dalszej kolejności wymieniany jest kaszel i kichanie, które potrafią być uzupełniane swędzeniem oczu i nosa. Wiosenna alergia stosunkowo często objawia się też opuchlizną w okolicach oczu.
Jak odróżnić alergię od wiosennego przeziębienia? Katar występujący przy alergii jest wodnisty i nie zmienia się wraz z upływającym czasem. Podczas przeziębienia wydzielina stopniowo zmienia zarówno kolor jak i konsystencję. Świąd nosa i oczu podczas przeziębienia występuje stosunkowo rzadko, natomiast w czasie alergii jest to jeden z częściej występujących objawów. Podczas wiosennej alergii dodatkowo charakterystyczne jest też kichanie seriami – każdy alergik wie doskonale, o czym piszemy. Podczas przeziębienia kichamy częściej niż zwykle, ale zdecydowanie nie raz za razem.
Oczywiście występowanie alergii jednoznacznie może stwierdzić wyłącznie lekarz. Mając jednak wiedzę na temat występujących różnic, możemy przybliżyć się do źródła złego samopoczucia i podjąć kroki łagodzące objawy. Co zatem pomoże w czasie wiosennego uczulenia?

Olej z czarnuszki na alergię
Olej z czarnuszki z roku na rok zdobywa coraz szersze grono wielbicieli. I to nie byle jakich, bo prawdziwie wiernych, wracających do niego przynajmniej raz w roku – na wiosnę. 🙂 Okazuje się, że czarnuszka nie tylko podnosi odporność, ale też działa silnie przeciwalergicznie. To zasługa tymochinonu – substancji o działaniu przeciwzapalnym, przeciwgrzybicznym, antybiotycznym i łagodzącym objawy astmy. By poczuć pełnię działania oleju z czarnuszki, stosowanie najlepiej zacząć na 2-3 tygodnie przed początkiem okresu pylenia uczulającej nas rośliny. W przypadku wiosennej alergii to najczęściej okres między końcówką lutego i połową marca. Chociaż za oknem często nie widać wtedy jeszcze żadnych oznak wiosny, to warto pamiętać, że pyłki olszy często unoszą się w powietrzu już na początku marca.
Więcej o oleju z czarnuszki przeczytasz tutaj: Olej z czarnuszki – właściwości i zastosownie
Ocet jabłkowy łagodzi objawy alergii
Ocet jabłkowy jest wyjątkowo wielozadaniowy – niektórzy stosują go jako wsparcie odchudzania, innym pomaga poprawić stan skóry. Dodatkowo sprawdza się jako uzupełnienie potraw. Okazuje się, że ma również zdolność łagodzenia objawów alergii i przeziębienia – zmniejsza produkcję śluzu, pomaga w jego rozrzedzeniu oraz w pewnym stopniu blokuje produkcję histaminy. By odczuć jego dobroczynne działanie należy wypijać codziennie rano (w okresie trwającej alergii) roztwór składający się z wody (1 szklanka) i organicznego octu jabłkowego (1 łyżka). Jego działanie odczuwalne jest przez kilka następnych godzin.
Kiszona kapusta domowym sposobem na alergię?
Chociaż brzmi to nieco absurdalnie, to kiszona kapusta może pomóc w walce z wiosenną alergią. Jak to możliwe? Za reakcję alergiczną odpowiada histamina – hormon sprawiający, że reagujemy nadmiarowo m.in. na wiosenne pyłki. Okazuje się, że witamina C działa hamująco na jej produkcję. Chociaż trudno oczekiwać, że od kiszonej kapusty dodanej do obiadu alergia przejdzie nam całkowicie, to na pewno warto włączyć do swojej diety większą ilość produktów o wysokim stężeniu tej witaminy. Najwięcej witaminy C znajdziemy w owocach dzikiej róży (500 mg/100 g), czarnej porzeczce (180 mg/100 g) oraz żółtej papryce (180 mg/100 g) i natce pietruszki (170 mg/100 g). Kiszona kapusta to niewiele ponad 14 mg witaminy C na 100 g, jednak warto pamiętać, że jest ona też doskonałym probiotykiem.