Olej kokosowy dla sportowców

Olej kokosowy cieszy się od wielu lat niesłabnącą popularnością jako jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Faktycznie posiada wiele wartościowych składników, które znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji skóry i włosów. Dodatkowo, kokos stanowi idealne uzupełnienie diety sportowców, czemu przyjrzymy się bliżej w dalszej części artykułu. 

Jednym z podstawowych składników kokosa są tłuszcze. Dzięki wysokiej zawartości średnio- (MCT) i długołańcuchowych trójglicerydów (LCT), owoc palmy kokosowej stanowi jedno z lepszych roślinnych źródeł szybko przyswajalnej energii. Trójglicerydy te trafiają bezpośrednio do wątroby, gdzie są od razu metabolizowane, bez wykorzystania żółci, która jest potrzebna do trawienia innych typów tłuszczów czy węglowodanów. Związku z tym, zapewniają szybki zastrzyk energii, co ma szczególne znaczenie dla osób uprawiających sport. Dodatkowo, tłuszcze te biorą udział w syntezie białka, który to proces jest kluczowy do rozwijania beztłuszczowej masy ciała. W związku z tym, wypicie tzw. kawy kuloodpornej (ang. bulletproof coffee) stanowi doskonały posiłek przedtreningowy. Nie tylko zapewni odpowiedni poziom energii, ale zabezpieczy również mięśnie przed katabolizmem, czyli rozpadem tkanki mięśniowej na skutek niedoboru składników odżywczych podczas aktywności fizycznej. Przepis na kawę kuloodporną znajduje się na naszej stronie:  https://sosta.pl/kawa-kuloodporna-kawa-z-olejem-kokosowym/

Jednak to nie wszystko, jeśli chodzi o wykorzystanie kokosa w diecie sportowca. Olej kokosowy skutecznie podkręca metabolizm i wzmacnia naturalne reakcje układu odpornościowego. Wiele badań wskazuje, iż regularne spożywanie tego produktu może potencjalnie poprawić tempo przemiany materii i spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie. Dzięki wspomnianym powyżej trójglicerydom, olej z kokosa wzmaga uczucie sytości i reguluje apetyt. W badaniu przeprowadzonym w 2016 roku („The macronutrients, appetite and Energy intake”, źródło), naukowcy wykazali, że pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu bezpośrednio przekładają się na efekt tzw. „pełnego żołądka”, co skutecznie zmniejsza odczuwany głód. Wynika to w dużej mierze z faktu, iż tłuszcze opóźniają proces opróżniania żołądka i regulują poziom takich hormonów, jak leptyna i grelina, które są odpowiedzialne za uczucie sytości.  Jest to szczególnie ważne w przypadku diet redukcyjnych, gdy dochodzi do deficytu kalorycznego. Innymi słowy, spożywając tę samą liczbę kalorii w formie posiłku węglowodanowego i tłuszczowego, ten drugi zaspokoi nasz głód na dłużej.  

Dodatkowo, olej kokosowy wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu może skutecznie wspierać proces regeneracji organizmu i leczenia kontuzji. Główną rolę odgrywa tu kwas laurynowy, który stanowi aż 50% wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w oleju z kokosa. Oprócz zwalczania stanów zapalnych w organizmie działa również przeciwbólowo. Niektóre badania udowodniły, że jego skuteczność jest na równym poziomie, co skuteczność leków przepisywanych na receptę. Dzięki temu, kokos okazał się także efektywnym dodatkiem wspomagającym leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów lub fibromialgii, czyli choroby charakteryzującej się przewlekłym i rozległym bólem mięśni oraz stawów. Ciekawostką jest również fakt, iż olej kokosowy przyspiesza gojenie się ran i zwiększa produkcję kolagenu odpowiedzialnego za regenerację tkanek. W związku z tym, posmarowanie skaleczenia na skórze może znacznie przyspieszyć proces gojenia. To samo dotyczy skurczów mięśniowych. Zastosowanie masażu z użyciem oleju kokosowego nie tylko wpłynie na poprawę jakości skóry, ale pomoże skuteczniej ograniczyć lub zmniejszyć bolesność mięśni. 

Na koniec, warto jeszcze dodać, iż spożywanie oleju kokosowego przekłada się na silne i zdrowe kości. Kość składa się z dwóch typów komórek – osteoklastów i osteoblastów. Osteoblasty są odpowiedzialne za tworzenie się nowych komórek kośćca, podczas gdy osteoklasty pełnią funkcje naprawcze. Osteoklasty produkują także reaktywne formy tlenu, które zachowują się jak wolne rodniki. Mimo iż proces ten jest naturalny i ma na celu przebudowę kości, może także przyspieszać ubytek tkanki kostnej. Tutaj z pomocą przychodzą przeciwutleniacze (antyoksydanty), czyli związki chemiczne odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników. Olej kokosowy odznacza się wysokim poziomem antyoksydantów, dzięki czemu poprawia strukturę układu kostnego i zapobiega utracie masy kostnej. Dodatkowo, zawarte w nim kwasy tłuszczowe sprzyjają lepszej absorpcji witamin i minerałów, tak więc spożycie wapnia czy magnezu wraz z olejem kokosowym zdecydowanie poprawi ich przyswajalność.

Jak widać, olej kokosowy idealnie nadaje się dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Nie tylko skutecznie poprawia procesy regeneracyjne i odpornościowe organizmu, ale również wpływa na przemianę materii. Warto więc zainwestować w dobrej jakości ekologiczny olej z kokosa, aby mieć pewność, że w pełni wykorzystamy wszelkie prozdrowotne właściwości produktu. 

olej kokosowy dla sportowców

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    19,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda_kremska
  • musztarda z cebulką
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    74,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!