O occie jabłkowym słyszał chyba każdy. Ten wspaniały produkt skrywa w sobie mnóstwo cennych właściwości. Możesz stosować go na wiele sposobów, a dzisiaj przedstawiamy Ci 5 z nich. Może skorzystasz z naszej listy? Mamy nadzieję, że poznasz wspaniałe właściwości naszego naturalnego octu jabłkowego na własnej skórze!
1. Dressing do sałatki
Ocet jabłkowy doskonale nadaje się jako składnik orzeźwiających dressingów do sałatek/ Jak przygotować taki sos? Wystarczy zmieszać ½ szklanki oleju rzepakowego z ¼ szklanki octu jabłkowego. Do sosu dodaj odrobinę musztardy i pół łyżeczki naturalnego miodu. Sałatka z takim dressingiem zaskoczy Cię wyrazistym smakiem i pięknym aromatem. Ocet jabłkowy bardzo dobrze komponuje się ze smakiem zielonej sałaty, ale także innych warzyw, sprawiając, że ich smak staje się jeszcze bardziej zachwycający.
2. Odżywczy koktajl zdrowia
Ocet jabłkowy z racji swoich właściwości nadaje się jako składnik odżywczych koktajli zarówno tych owocowych, jak i warzywnych. Jeśli nie do końca odpowiada Ci smak octu, możesz go nieco zniwelować łyżeczką miodu. Taki koktajl wpłynie na Twoje zdrowie, a do tego będzie bardzo orzeźwiający, idealny na ciepłe dni. Do przygotowania koktajlu możesz wykorzystać dowolne owoce i warzywa. Eksperymentuj z połączeniami smaków, a zdrowe koktajle zabieraj ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Twoje zdrowie na tym zyska!

3. Marynata do mięsa
Ocet jabłkowy to bardzo dobry składnik wyrazistej w smaku marynaty do mięsa. Połącz niecałą szklankę octu z połową szklanki sosu sojowego. Dodaj dwa liście laurowe, pieprz, sól i rozdrobnione ząbki czosnku. Możesz doprawić nieco ulubionymi ziołami i voila! Pyszna marynata gotowa! Możesz ją wykorzystać zarówno do mięsa pieczonego w piekarniku jak i na grillu. Najlepszy efekt uzyskasz, gdy mięs przed przygotowaniem zamoczysz w marynacie na kilka godzin albo nawet całą noc.
4. Wspomagacz odchudzania
Ocet jabłkowy pozwoli Ci szybko zrzucić nadprogramowe kilogramy! Jego picie sprawia, że przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów jest ułatwione, a enzymy trawienne zostają pobudzone, dzięki czemu odczuwasz sytość, a głód pojawia się o wiele rzadziej. Ocet jabłkowy nadaje się do picia, jednak trzeba pamiętać o rozsądku. Odpowiednią ilością jest około 1 łyżki octu i 1 szklanki wody maksymalnie 3 razy dziennie przed posiłkiem. Taka ilość przyspieszy spalanie tłuszczu, a nie podrażni delikatnego żołądka.
5. Przywróć włosom blask!
Ocet jabłkowy doskonale wpływa na włosy, przywracając im blask. Wystarczy, że 2 łyżki octu jabłkowego zmieszasz z litrem wody. Po umyciu włosów wypłucz je dokładnie przygotowaną mieszanką, a efekt Cię zaskoczy! Włosy staną się błyszczące i gładkie, a do tego będą rosły o wiele szybciej i rzadziej będą się przetłuszczać!
Jesteśmy ciekawi, jakie są Twoje sposoby na wykorzystanie naszego octu jabłkowego!
https://sosta.pl/ocet/ocet-jablkowy-bio-6-sosta/