Maleńkie, okrągłe ziarenka o przyjemnym zapachu i wyrazistym smaku. Znamy je wszyscy, stosujemy w kuchni, ale czy znamy ich wspaniałe właściwości? Gorczyca, bo o niej mowa, to prawdziwe perły zdrowia. Jej właściwości potrafią zaskoczyć! Czas, by je poznać i docenić!
Gorczyca – odmiany
Najpopularniejszymi odmianami gorczycy, którą stosujemy w kuchni jest odmiana biała, czarna i sarepska. Oczywiście, każda z tych odmian ma wiele rodzajów, a różnią się one między sobą przede wszystkim wyglądem, smakiem, ale także okresem dojrzewania, odpornością i właściwościami. To właśnie z tych maleńkich, niepozornych ziarenek wytwarza się prawdziwą musztardę, którą uwielbiamy. Najczęściej do tego celu używa się gorczycy białej, zwanej także żółtą. Ma wyrazisty smak i niesamowite właściwości, zarówno w czystej postaci, jak i jako składnik naturalnych musztard, dostępnych w naszym sklepie.

Właściwości gorczycy
Tym, co od razu przychodzi do głowy jest oczywiście smak. Walory smakowe nie są jednak jedyną zaletą gorczycy. Należy podkreślić przede wszystkim jej walory prozdrowotne. Już starożytni Sumerowie wykorzystywali gorczycę do leczenia zatruć spowodowanych trującymi grzybami. Używali jej także do uśmierzania bólu zęba czy brzucha. Starożytni Rzymianie i Grecy natomiast uważali gorczycę za skuteczny afrodyzjak. Według Chińczyków, gorczyca była najlepszym dostępnym środkiem do usuwania wszelkich przebarwień na skórze. Jakie znaczenie gorczycy dla zdrowia doceniamy dzisiaj?
- Gorczyca przyspiesza i uskutecznia leczenie zapalenia zatok; aby móc wykorzystać ziarna gorczycy, należy podgrzać je, a następnie wykorzystać do wykonania okładu udrażniającego drogi oddechowe
- Gorczyca wspiera zwalczanie bólów reumatycznych, wzmacnia kości, wspiera układ nerwowy,
- Nasiona gorczycy zawierają śluz, który działa ochronnie na błonę śluzową żołądka. To z kolei sprawia, że jest on zabezpieczony przed podrażnieniami. To dlatego musztarda jest zalecana do spożywania przy stanach zapalnych żołądka, jelit czy podczas leczenia choroby wrzodowej żołądka i niestrawności,
- Gorczyca zwalcza nawet najbardziej uporczywe zaparcia, wspomaga apetyt.

Musztarda – prawdziwe złoto dla zdrowia
Wiesz już, jak wspaniałe właściwości i działanie ma musztarda. Nie masz jednak pomysłu, jak stosować ją na co dzień? Najlepszym rozwiązaniem będzie wybór naszej naturalnej musztardy. Tworzone przez nas musztardy mają wyjątkowo prosty skład. Głównym ich składnikiem są naturalne ziarna gorczycy, dzięki czemu każda z proponowanych przez nas musztard zachowuje wspaniałe właściwości maleńkich ziarenek. W naszej ofercie z pewnością znajdziesz smak, który spełni Twoje oczekiwania. Łagodna musztarda miodowa, wyrazista czy musztarda chrzanowa może temperamentna musztarda z chilli? Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty!