Zima w pełni. W większości kraju powitaliśmy już pierwsze opady śniegu. W tym czasie szczególnie potrzebujemy czegoś, co rozgrzewa i poprawia nastrój, a do tego pomaga w walce z nieuniknionymi przeziębieniami. Co powiesz na musztardę z zielonym pieprzem? To połączenie Cię zaskoczy!
Zielony pieprz- pochodzenie
O ile pieprz jako przyprawa znany jest nam od tysiącleci, o tyle jego zielona odmiana pojawiła się w naszych kuchniach dopiero w latach osiemdziesiątych. Pochodzi z Indii, gdzie zbierane są jego owoce. Zielony kolor zawdzięcza się momentowi zbiorów – owoce zbierane są zanim zdążą dojrzeć, a następnie poddaje się je suszeniu w bardzo niskich temperaturach. To dlatego zachowany zostaje zielony kolor ziaren i wyjątkowy, nietypowy smak.
Zastosowanie zielonego pieprzu
W polskiej kuchni zielony pieprz wciąż jest dość rzadko stosowany. Najczęściej spotyka się go natomiast w Tajlandii podczas przygotowywania dań typu stir-fry. Pojawia się także w kuchni francuskiej jako wysublimowany dodatek do eleganckich dań. W Polsce popularność zielonego pieprzu dopiero wzrasta. Najczęściej decydujemy się na jego zastosowanie w potrawach z ryb bądź z kaczki. Co ciekawe, może być stosowany także do deserów jako ciekawy dodatek o delikatnie pikantnym smaku.
Właściwości zielonego pieprzu
Zielony pieprz, podobnie zresztą, jak każda inna jego odmiana, doskonale wpływa na trawienie. Wspomaga produkcję zwiększonej ilości soków trawiennych, dzięki czemu metabolizm zostaje skutecznie pobudzony. Działa lekko przeczyszczająco, a do tego ma działanie przeciwzapalne. Wpływa na usprawnienie krążenia krwi. Polecany jest jako antidotum na przeziębienie – badania wykazały, że pieprz działa odksztuszająco i bardzo korzystnie wpływa na bóle mięśni różnego pochodzenia. To dlatego polecamy go właśnie teraz, gdy o przeziębienie i grypę nietrudno.
Zielony pieprz zawiera w swoim składzie mnóstwo cennych składników odżywczych, do których należy przede wszystkim białko, ale także magnez, wapń, błonnik oraz żelazo. Wszystkie te składniki rewelacyjnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Pieprz wpływa na usprawnienie krążenia, a jego łagodniejsza, zielona postać nadaje się jako dodatek do każdej potrawy.
Pieprz zielony- zastosowanie
Możliwości zastosowania zielonego pieprzu jest całe mnóstwo. Możesz używać go tak samo, jak pieprzu czarnego, stosując jako przyprawę do zup, mięs, sosów i wielu innych potraw. Możesz także używać go jako składnik marynat, które z takim dodatkiem nabiorą zupełnie innego smaku.
Ciekawym pomysłem jest zastosowanie pieprzu zielonego jako dodatku do musztardy. Jesteś ciekaw, jak smakuje takie połączenie? Możesz spróbować! Zapraszamy do naszego sklepu! Oferujemy Ci w pełni naturalną musztardę z zielonym pieprzem, tworzoną tylko z naturalnych składników. Idealna na rozgrzewkę! Sprawdź naszą ofertę!
https://sosta.pl/musztardy/musztarda-z-zielonym-pieprzem-sosta-320-g/