Czy wiesz, że olej lniany uważany jest za najzdrowszy i najbardziej wartościowy na świecie? Wszystko dzięki swoim właściwościom, które pozwalają na zniwelowanie ryzyka wystąpienia wielu dolegliwości i chorób. Poznajmy go bliżej!
Dlaczego olej lniany jest tak zdrowy?
Najważniejszą kwestią w przypadku oleju lnianego jest proporcja pomiędzy kwasami omega-3 i omega-6. Błędne przekonanie wielu z nas mówi o tym, że nasza dieta powinna być bogata w kwasy omega. Zwracamy więc uwagę na to, by spożywać dużo ryb, często sięgamy też po tran. Nie jesteśmy jednak świadomi tego, że ważna jest nie tylko obecność kwasów w diecie, ale przede wszystkim ich odpowiednia proporcja. Jeżeli stosunek kwasów omega-3 do omega-6 będzie nieprawidłowy, może to skutkować wieloma poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych w odpowiedniej proporcji są oleje pochodzenia roślinnego, a wśród nich nasz faworyt- olej lniany.
Olej lniany- odrobina historii
Olej lniany znany jest nam od zamierzchłych czasów. Badania wskazują na to, że len był uprawiany już w neolicie. W okresie międzywojennym len był nawet uważany jako symbol polskości. Tłoczony olej lniany bardzo często był pewnego rodzaju alternatywą dla kosztownych tłuszczów zwierzęcych. Dzisiaj wiemy, że jego właściwości są o wiele bardziej niezwykłe niż początkowo wskazywano.
Nad olejem lnianym własne badania prowadziła dr Johanna Budwig w latach 50-tych XX wieku. Opracowała ona autorską dietę, która była oparta na przetworach z lnu. Odkryła ona, że olej lniany doskonale wpływa na leczenie chorób nowotworowych, zapobiega występowaniu ich przerzutów. Co więcej, według niej olej lniany świetnie wpływa na mniejsze ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Według dr Budwig, to właśnie niedobór kwasów omega-3 w diecie wywołuje choroby cywilizacyjne. Oficjalnie, badania dr nie zostały medycznie zatwierdzone, dzisiaj jedna zauważamy, że jest w nich sporo prawdy.
Komu polecany jest olej lniany?
Olej lniany poleca się przede wszystkim osobom, które są na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Brak spożycia mięsa czy ryb może wpływać na poziom kwasów omega -3 i omega-6 w organizmie. Ponadto, stosowanie oleju lnianego zalecane jest osobom borykającym się z chorobą Alzheimera, depresją czy uszkodzeniem nerwów, a także cukrzykom, chorym na stwardnienie rozsiane czy osobom narażonym na wystąpienie choroby miażdżycowej, zawału serca czy nadciśnieniowej.
Olej lniany dla kobiet w ciąży
Olej lniany ma szczególne znaczenie dla kobiet w ciąży. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, wpływa doskonale na mózg rozwijającego się w łonie matki dziecka. Zaspokaja także zapotrzebowanie płodu na NNKT. Idealna proporcja kwasów tłuszczowych zapobiega przedwczesnym porodom. Badania wykazały, że dzieci kobiet, których dieta była w trakcie ciąży bogata w kwasy omega-3 mają wyższy iloraz inteligencji.
Jak stosować olej lniany?
Olej lniany może być stosowany na wiele sposobów. W kuchni najczęściej używamy go do skrapiania sałatek, przygotowywania dressingów i sosów czy jako dodatek do marynat. Olej budwigowy nadaje się również do stosowania jako kosmetyk i środek pielęgnujący blizny pourazowe czy pooparzeniowe. Pamiętaj o tym, że na oleju lnianym, nie smażymy i nie gotujemy. Tego rodzaju olej zimnotłoczony spożywamy tylko i wyłącznie na zimno, jako dodatek do wielu potraw.
Zapraszamy do naszego sklepu!
www.sosta.pl