Składniki:
- 5 liści sałaty lodowej
- 1 duży pomidor
- Kilka sztuk czarnych oliwek
- Połowa sera typu camembert
- 2-3 łyżki zimnotłoczonego oleju słonecznikowego Sosta
- Garść świeżych liści bazylii
- Szczypta suszonych ziół prowansalskich
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na kawałki. Wrzuć do miski.
2. Do sałaty dodaj cząstki pomidora, ser pokrojony w kostkę i przekrojone na pół czarne oliwki.
3. Przygotuj dressing. W małej miseczce bądź w słoiczku wymieszaj olej słonecznikowy z ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i pieprzu. Wlej dressing do sałatki.
4. Całość posyp świeżymi liśćmi bazylii i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Sałatka gotowa!
Smacznego!