Szukaj
Close this search box.

Olej z orzecha włoskiego Sosta

35,90 122,90 

Jasna barwa i lekki orzechowy aromat to jego znaki rozpoznawcze. Nie zawaha się śmiało wkroczyć do Waszej kuchni, ale i domowych apteczek. Olej z orzecha włoskiego tłoczymy na zimno, nie filtrujemy i nie oczyszczamy. Dlatego jest taki smaczny!

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Opis

Olej z orzecha włoskiego – charakterystyczny smak i wiele cennych właściwości!

Ważne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, dobra proporcja kwasów omega-6 oraz omega-3, witaminy E, A, K oraz z grupy B. Olej z orzecha włoskiego kryje w sobie zarówno wiele cennych składników i witamin, jak również charakterystyczny smak i przepiękny aromat. Jaki rodzaj wybrać? Bez wątpienia warto postawić na olej z orzecha włoskiego tłoczony na zimno – tylko ten wariant pozyskiwany jest bezpośrednio z owoców, bez procesów rafinacji, filtrowania czy dodawania sztucznych substancji. Taki proces produkcji wpływa na zachowanie prozdrowotnych właściwości – olej z orzecha włoskiego tłoczony na zimno jest więc w pełni naturalny i bezpieczny dla każdego! Można spożywać go zarówno bezpośrednio, dodając do ulubionych potraw na zimno, jak również w lecznictwie i kosmetyce. Olej z orzecha włoskiego jest więc obowiązkową pozycją zarówno w kuchni, w apteczce, jak również w kąciku pielęgnacyjnym!

Olej z orzechów włoskich – charakterystyka

Jasnożółty kolor, intensywny orzechowy smak i aromat, a także łatwa dostępność. To wszystko sprawia, że olej z orzecha włoskiego chętnie wykorzystywany jest do przygotowywania codziennych posiłków. Sałatki, sosy, naleśniki, pasty kanapkowe, twaróg, ciasta czy też desery – podkręć smak swoich potraw i koniecznie dodaj do nich właśnie olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno! W wersji naturalnej, nierafinowanej i niefiltrowanej nie nadaje się do smażenia, pieczenia czy gotowania. Nie tylko traci on wtedy swoje cenne właściwości, ale zyskuje gorzki, cierpki posmak. Aby w pełni korzystać z jego cudownych właściwości przestrzegać należy także odpowiednich zasad przechowywania. Przechowuj go w szklanej, ciemnej butelce oraz chłodnym, ciemnym miejscu, bez dostępu promieni słonecznych. Zadbaj o swoje ciało i wprowadź do codziennego odżywiania olej z orzechów włoskich nierafinowany zimnotłoczony!

 

Bibliografia:

Catherine Rébufa, Jacques Artaud, Yveline Le Dréau,Walnut (Juglans regia L.) oil chemical composition depending on variety, locality, extraction process and storage conditions: A comprehensive review,Journal of Food Composition and Analysis,Volume 110,2022,104534.

Dan Zhou, Yun Pan, Jing Ye, Jingfu Jia, Jinfang Ma, Fahuan Ge,Preparation of walnut oil microcapsules employing soybean protein isolate and maltodextrin with enhanced oxidation stability of walnut oil,LWT – Food Science and Technology,Volume 83,2017,Pages 292-297

Wikipedia.com

Właściwości

Olej z orzecha włoskiego – właściwości zdrowotne

Olej z orzecha włoskiego to przede wszystkim bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Wśród nich znajdują się szczególnie istotne z punktu widzenia zdrowia kwasy, tj. linolowy, oleinowy i alfa–linolowy. Kwasy tłuszczowe są niezbędne, by utrzymać skórę w odpowiedniej kondycji. W wyniku ich niedoboru staje się ona nieodporna na działanie substancji zewnętrznych: zanieczyszczenia, promieniowanie UV (powstają zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne). Jeśli jednak zastosuje się produkt bogaty w kwasy tłuszczowe, a takim z pewnością jest olej z orzechów włoskich, możemy zminimalizować uszkodzenia i przyczynić się do regeneracji naskórka.

Olej z orzecha włoskiego obfituje w witaminy m.in. wit E, A, K i H oraz witaminy z grupy B. Obniża ciśnienie i cholesterol, korzystnie wpływa na mózg, pobudza umysł. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, antyseptyczne i przeciwwirusowe.

Stosowanie oleju z orzechów włoskich przynosi wiele korzyści osobom z problemami układu trawiennego. Olej z orzechów włoskich ma działanie przeczyszczające, usprawnia pracę jelit i dobrze wpływa na trawienie oraz zapobiega zaparciom.

Zastosowanie

Olej  orzecha włoskiego – zastosowanie

Jakie jest zastosowanie oleju z orzecha włoskiego? Dodany do sałatek, sosów czy makaronów odwdzięczy się wyjątkowym smakiem. Jednak kuchnia to nie jedyne jego królestwo.

Doskonale czuje się w roli naturalnego lekarstwa. Obniża ciśnienie i cholesterol, korzystnie wpływa na mózg, sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Przyczynia się do obniżenia trójglicerydów we krwi, wpływając korzystnie na poziom cholesterolu i układ krążenia. Chroni przed rozwojem grzybów (zwłaszcza Candida). Nieoceniony w walce z zaparciami.

Pytania i odpowiedzi

  1. Czy olej z orzecha włoskiego pachnie?
  2. Czy olej z orzecha włoskiego mogą stosować dzieci?
  3. Jak zastosować olej z orzecha włoskiego w kosmetyce?
  4. Jak stosować olej z orzechów włoskich w kuchni?
  5. Czy na oleju z orzechów włoskich można smażyć?
  6. Jak przechowywać olej z orzechów włoskich?

Czy olej z orzecha włoskiego pachnie?

Tak, olej z orzecha włoskiego tłoczony na zimno i nierafinowany ma bardzo przyjemny, intensywny orzechowy zapach w przeciwieństwie do oleju rafinowanego, który jest pozbawiony aromatu.

Czy olej z orzecha włoskiego mogą stosować dzieci?

Tak, olej jest zalecany do stosowania zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Jak zastosować olej z orzecha włoskiego w kosmetyce?

Olej z orzechów włoskich świetnie sprawdza się jako składnik kremów, balsamów czy toników. Może być stosowany także bezpośrednio na skórę jako samodzielny środek pielęgnacyjny oraz na włosy jako doskonały produkt do ich olejowania.

Jak stosować olej z orzechów włoskich w kuchni?

Najlepiej sprawdza się jako składnik dressingów do sałatek, sprawdzi się także jako dodatek do sosów, past kanapkowych czy naleśników i innych deserów.

Czy na oleju z orzechów włoskich można smażyć?

Nie, nierafinowany zimnotłoczony olej z orzechów włoskich, podobnie, jak inne oleje z naszej oferty, nie nadaje się do smażenia i żadnej innej obróbki cieplnej. W wyniku działania wysokiej temperatury utracone zostaną wszelkie właściwości.

Jak przechowywać olej z orzechów włoskich?

Olej należy przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych, w ciemnej szklanej butelce.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100 ml produktu
Wartość energetyczna 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
92 g
8,3 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej z orzecha włoskiego Sosta”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Nasi klienci uwielbiają także:

  • olej z orzecha laskowego
    Oleje

    Olej z orzecha laskowego Sosta

    69,90  Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
  • olej z rokitnika tłoczony na zimno Sosta
    Oleje

    Olej z rokitnika Sosta

    69,90 263,90  Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
  • Oleje

    Olej z gorczycy SOSTA

    32,90  Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
  • olej z wiesiołka bio
    Oleje

    Olej z wiesiołka BIO Sosta

    77,90  Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!