Opis
Olej z lnianki rydzowy – jakie ma zalety?
Pozyskiwany z roślin nasion lnianki siewnej, o złocistej barwie oraz orzechowym smaku, cenny dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu – olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno to pozycja, która koniecznie powinna pojawić się w Twojej kuchni! Choć nazwa może nieco mylnie sugerować pozyskiwanie z leśnych grzybów, olej rydzowy z lnianki siewnej to tłuszcz roślinny. Nieco mniej popularny niż olej słonecznikowy, rzepakowy czy oliwa z oliwek z pewnością nie ustępuje im w prozdrowotnych właściwościach! Olej z lnianki (rydzowy) zawiera aż 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także drogocenne witaminy z grupy B, A oraz E. Poznaj więc dokładnie jego właściwości, zastosowanie w kuchni, jak również w kosmetyce oraz lecznictwie i jak najszybciej
Jakie właściwości posiada olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno ?
Tego oleju bez wątpienia nie powinno zabraknąć w Twojej zbilansowanej diecie – bogaty jest on bowiem zarówno w nienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminy. Na co wpływa olej rydzowy z lnianki i dlaczego warto go spożywać? Poprawa wzroku, obniżenie poziomu złego cholesterolu, wsparcie pracy wątroby, regulacja poziomu cukru we krwi, poprawa skupienia i koncentracji, zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego, poprawa ogólnego samopoczucia i odporności – to tylko część pozytywnych aspektów włączenia oleju rydzowego z lnianki do planu żywieniowego! Oprócz tego olej rydzowy z lniany siewnej pomaga również w podrażnieniach skóry, w walce ze zmarszczkami, łamiącymi się paznokciami oraz włosami. Popularnym zastosowaniem oleju z lnianki rydzowej jest też ochrona przed kleszczami – wymieszaj olej z wodą i spryskaj nim ogródek, balkon czy też taras.
Olej rydzowy z lnianki siewnej – jak go stosować w kuchni?
Zastosowanie oleju rydzowego z lnianki tłoczonego na zimno w kuchni jest różnorodne – należy jednak pamiętać, aby na nim nie smażyć, gotować czy piec. Olej zimnotłoczony przeznaczony jest tylko do potraw przygotowywanych na zimno – wysoka temperatura nie tylko wpływa na zmniejszenie prozdrowotnych właściwości, ale także powoduje powstawanie niekorzystnych dla zdrowia związków chemicznych. Olej rydzowy z lnianki siewnej doskonale sprawdzi się jako dodatek do kaszy, makaronu, sosów, dressingów, śledzi, sałatek czy też surówek. Chcąc cieszyć się z maksimum korzyści i smaku, warto także zadbać o prawidłowe przechowywanie – w suchym, ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych. Olej rydzowy z lnianki najlepiej trzymać w ciemnej oraz szklanej butelce. Postaw więc na świeży, zimnotłoczony, niefiltrowany oraz naturalny olej rydzowy z lnianki, który produkowany jest bezpośrednio z nasion tej rośliny i dostarcz swojemu organizmowi wiele cennych substancji!
Właściwości
Olej rydzowy – właściwości zdrowotne
Łyżeczka oleju rydzowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżając przy tym ryzyko kumulacji cholesterolu i chorób układu krążenia.
Olej rydzowy należy do tej grupy olejów, które wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Tylko w około 10 proc. składa się z kwasów nasyconych (pod względem zawartości olej rydzowy jest więc podobny do oleju rzepakowego, który w swoim składzie ma tylko 7 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych). Resztę, czyli aż 90 proc., stanowią korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). To im olej rydzowy zawdzięcza swoje lecznicze właściwości. Jest jednym z nielicznych olejów roślinnych (obok oleju lnianego) tak bogatych w kwasy omega-3.
Olej rydzowy (olej z lnianki) – działanie
Dodatkowo stosunek ilości kwasów omega-6 do omega-3 w nim jest bardzo korzystny dla naszego organizmu (ponieważ równie ważne, jak sam skład NNKT, są ich wzajemne proporcje). To przekłada się na jego właściwości zdrowotne, które sprawiają, iż olej z lnianki:
- skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowych: miażdżycy i zawału serca;
- zwalcza wolne rodniki, które odpowiedzialne są za niszczenie zdrowych komórek i rozwój komórek rakowych oraz ogólne starzenie się organizmu;
- stymuluje pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy;
- stanowi bogate źródło witaminy A oraz witamin z grupy B;
- przyspiesza wydzielanie żółci;
- chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki;
- osłabia objawy artretyzmu i reumatyzmu
- reguluje poziom lipidów i cukru we krwi.
- przyśpiesza gojenie się ran, oparzeń, owrzodzeń, leczy skutecznie choroby skóry np. atapowe zapalenie skóry, wypryski, trądzik, czy łuszczyca
- nadaje elastyczność skórze
- zapobiega przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek i plam starczych, a także chroni skórę przed starzeniem, związanym z ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe lub zaburzenia hormonalne
- doskonały do pielęgnacji delikatnej i wrażliwej skóry dziecka
Zastosowanie
Olej z lnianki (olej rydzowy) – zastosowanie w kuchni
Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno, a więc do wszelkiego rodzaju sałatek. Ze względu na swój specyficzny smak, doskonale komponuje się z potrawami uwzględniającymi cebulę, czosnek lub orzechy. Olej ten nie nadaje się jednak do podgrzewania, gdyż traci wtedy swoje walory zdrowotne.
Stosowanie oleju z lnianki
Łyżeczka oleju rydzowego dziennie wystarczy, aby naszemu organizmowi dostarczyć niezbędnych kwasów tłuszczowych i skutecznie chronić go przed chorobami układu krążenia i cholesterolem. Olej rydzowy należy stosować na zimno.
Olej rydzowy skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne za niszczenie zdrowych komórek i rozwój komórek rakowych oraz ogólne starzenie się organizmu, stymuluje pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy, przyspiesza wydzielanie żółci, chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki, reguluje poziom cukru we krwi.
Pytania i odpowiedzi
1. Czy olej rydzowy powstaje z grzybów?
2. Do czego warto stosować olej z lnianki?
3. Czy olej z lnianki zastosowanie znajduje tylko w kuchni?
4. Jakie właściwości ma olej z lnianki?
Czy olej rydzowy powstaje z grzybów?
Nie, olej rydzowy powstaje z lnianki siewnej, nie ma nic wspólnego z leśnymi grzybami.
Do czego warto stosować olej z lnianki?
Olej z lnianki świetnie pasuje do kaszy, makaronu, a także do sosów, dressingów i sałatek. Doskonale smakuje ze śledziami.
Czy olej z lnianki zastosowanie znajduje tylko w kuchni?
Nie, olej z lnianki z powodzeniem może być stosowany nie tylko jako dodatek do wielu dań, ale także jako składnik domowych kosmetyków czy środek ochronny przed kleszczami.
Jakie właściwości ma olej z lnianki?
Olej z lnianki wspiera wzrok, pomaga zachować skupienie i koncentrację. Może wspomagać dobre samopoczucie i odporność. Dobrze wpływa także na zmarszczki, osłabione paznokcie czy włosy.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.