Opis
Olej z ostropestu. Dlaczego warto?
Olej z ostropestu to produkt, który z powodzeniem stosowali już starożytni. Można stosować go zarówno zewnętrznie, jak i doustnie. Co sprawia, że jest tak wyjątkowy?
Zimnotłoczony olej z ostropestu
Olej z ostropestu plamistego znany jest również pod łacińską nazwą Silybum marianum L. Produkt wpisano na światową listę suplementów diety, a jego podstawowym przeznaczeniem jest uzupełnianie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.
Olej pozyskuje się z rośliny o tejże samej nazwie – ostropestu plamistego. Niezwykły kwiat wywodzi się z obszarów śródziemnomorskich, skąd, najpewniej zupełnie przypadkowo, rozprzestrzenił się na niemalże cały świat. Przez pewien okres czasu ostropest traktowany był jak zwykły chwast, natomiast obecnie nikt już nie przechodzi obojętnie wobec tej niepozornej roślinki.
Na marginesie można jeszcze dodać, że ostropest plamisty jest wykorzystywany na wiele sposobów. Można spotkać się z nim również w kosmetykach pielęgnacyjnych (przede wszystkim nawilżających i regenerujących), a także sztuce kulinarnej – z listków ostropestu przyrządzać można smaczne i bardzo zdrowe sałatki. Ze względu na estetykę roślinki niektórzy uprawiają ją również w swoich ogródkach dla ozdoby.
Co zawiera olej z ostropestu?
Skład preparatu jest bez dwóch zdań warty uwagi. Co w sobie kryje?
- Witaminy E, K, C,
- Fitosterole,
- Minerały,
- Tłuszcze wielonienasycone,
- Garbniki,
- Białka, cukry.
Zawartość tłuszczy wielonienasyconych to kolejny powód, dla którego warto sięgnąć po opisywany przez nas olej. Chociaż nasza dieta jest zazwyczaj bogata w tłuszcze, najczęściej bynajmniej nie są to tłuszcze wielonienasycone, tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Kto powinien pić olej z ostropestu?
Po olej z ostropestu może sięgać niemalże każdy. Zawartość witamin i pożądanych tłuszczy w preparacie sprawiają, że jest to produkt który bez trudu wspiera organizm.
Jak przechowywać olej z ostropestu?
Aby mieć pewność, że olej nie utraci swoich właściwości, a także że najzwyczajniej się nie zepsuje, należy zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Przed otworzeniem buteleczki najlepiej schować olej w chłodnym, zacienionym miejscu. Po otwarciu powinno się umieścić go w lodówce i pamiętać o tym, aby po każdym użyciu szczelnie zamykać butelkę.
Olej z ostropestu w kuchni
Olej z ostropestu może być również pysznym, niebanalnym dodatkiem do wielu potraw. Skomponowane na jego bazie sosy do sałatek będą nie tylko zdrowe, ale również apetyczne i niepowtarzalne. Chociaż najczęściej komponuje się go ze świeżymi warzywami, surówkami, w Internecie można znaleźć wiele innych inspiracji. Ciekawą propozycją jest muesli bądź owsianka z dodatkiem oleju z ostropestu – możesz być pewien, że po takim śniadaniu dzień od razu stanie się lepszy.
Bibliografia:
Aliaa AbdelmoniemBedeir Eita, Milk thistle (Silybummarianum (L.) Gaertn.): An overview about its pharmacology and medicinal uses with an emphasis on oral diseases, Journal of Oral Biosciences, Volume 64, Issue 1, 2022, Pages 71-76
HaticeTuğbaÇelik, MetinGürü, Extraction of oil and silybin compounds from milk thistle seeds using supercritical carbon dioxide, The Journal of Supercritical Fluids, Volume 100, 2015, Pages 105-109
- Karaiskou, E. Kasapidou, G. Michailidis, X. Markantonatos, Z. Basdagianni, Effect of dietary milk thistle (Silybummarianum L.) oil supplementation on animal performance and milk fatty acid composition in dairy ewes, Small Ruminant Research, Volume 203, 2021, 106493
NorelhoudaAbderrezag, Zully J. Suárez Montenegro, OuahidaLouaer, Abdeslam-Hassen Meniai, Alejandro Cifuentes, Elena Ibáñez, Jose A. Mendiola, One-step sustainable extraction of Silymarin compounds of wild Algerian milk thistle (Silybummarianum) seeds using Gas Expanded Liquids, Journal of Chromatography A, Volume 1675, 2022, 463147
Wikipedia.com
Właściwości
Olej z ostropestu idealnie współpracuje ze światem kosmetycznym. Jest tak ponieważ jego skład hamuje oznaki starzenia się skóry. Zawiera witaminę E oraz dużą ilość kwasów nienasyconych. Skutecznie rozjaśnia, wygładza oraz regeneruje skórę.
W kuchni oczywiście należy podawać go na zimno. Do sosów, surówek i sałatek. Unikać smażenia, ponieważ wtedy traci swoje wartości lecznicze.
Idealnie nadaje się do sałatek i innych dań na zimno, nadając im przyjemna nutę smakową.
Zastosowanie
Do czego wykorzystać olej z ostropestu tłoczony na zimno?
W kuchni czuje się jak ryba w wodzie i wcale się temu nie dziwimy. Potrawom nadaje przyjemnego smaku i aromatu. Podaje się go na zimno. Olej z ostropestu doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, surówek, past, sosów, dressingów.
Pytania i odpowiedzi
Czy olej z ostropestu jest dobry dla dzieci?
Olej z ostropestu jest wskazany do suplementacji zarówno dla osób starszych, jak i dorosłych. Natomiast dzieci do 12 roku życia i kobiety w ciąży oraz czasie laktacji powinny podchodzić ostrożnie do oleju z ostropestu, ponieważ na ten moment nie powstały odpowiednie badania wykazujące wpływ oleju na ich organizm. Śmiało można dodawać olej z ostropestu do potraw, jakie podajemy swojemu nastolatkowi, aby odpowiednio zatroszczyć się o jego zdrowie.
Ile i jak często pić olej z ostropestu?
Olej najlepiej spożywać profilaktycznie. Dwie łyżeczki dziennie są optymalną porcją, której nie powinno się przekraczać. Dotychczasowe badania nad olejem wykluczyły możliwość występowania szczególnych efektów ubocznych, związanych ze stosowaniem preparatu. Może się on jedynie kłócić z terapią niektórymi lekami psychotropowymi bądź antykoncepcją.
Kiedy pić olej z ostropestu – rano, czy wieczorem?
Nie ma to większego znaczenia. Olej można spożywać zarówno rano, jak i wieczorem. Zaleca się stosowanie go na trzydzieści minut przed posiłkiem. Można dodawać go również do samych potraw.
Czy olej z ostropestu może uczulać?
Olej z ostropestu może uczulać w sytuacji, gdy jesteśmy uczuleni na którąkolwiek z roślin z rodziny Astrowatych. W takim wypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Który olej z ostropestu wybrać?
Zagadnienie szerzej omówiliśmy już nieco wcześniej. Bez dwóch zdań najlepszym wyborem będzie zimnotłoczony, nierafinowany olej, najlepiej pochodzący z uprawy Bio. Dlaczego? Takie produkty, mimo że są droższe, zachowują znacznie więcej wartości odżywczych. Jeśli chodzi o uprawy Bio, lepszym wyborem są te z terenu Unii Europejskiej, a nie spoza.
Czy można smażyć na oleju z ostropestu?
Olej z ostropestu nie jest wskazany do smażenia. Oleje takie jak olej z ostropestu, lniany, rzepakowy czy z czarnuszki powinno się spożywać na chłodno. Temperatura odbiera im ich naturalne zalety. Olej z ostropestu można za to śmiało dodawać do sałatek, smoothie polewać nimi warzywa, a nawet wzbogacać nim zupy i sosy.
Czy olej z ostropestu zawiera gluten?
Chociaż olej z ostropestu zawiera gluten, jego zawartość jest tak minimalna, że właściwie można ją pominąć.
Na co szkodzi olej z ostropestu?
W wypadku zimnotłoczonego oleju z ostropestu dominują przede wszystkim jego właściwości lecznicze, natomiast jak każdy produkt ma również swoje wady. Jak zaznaczyliśmy już wcześniej, nie jest wskazany u kobiet w ciąży oraz dzieci poniżej 12 roku życia. Zdarza się, że może być przyczyną biegunki, bólu głowy bądź świądu, natomiast spokojnie można nazwać takie przypadki sporadycznymi.
Przechowywanie
Jak przechowywać olej z ostropestu?
Aby mieć pewność, że olej nie utraci swoich właściwości, a także że najzwyczajniej się nie zepsuje, należy zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Przed otworzeniem buteleczki najlepiej schować olej w chłodnym, zacienionym miejscu. Po otwarciu powinno się umieścić go w lodówce i pamiętać o tym, aby po każdym użyciu szczelnie zamykać butelkę.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.