Orzech włoski jako drzewo kojarzy nam się z potężnie zbudowanym, masywnym pomnikiem przyrody o rozłożystej bujnej koronie. Drewno orzecha włoskiego, choć nie należy do najbardziej trwałych, często używa się w stolarstwie ze względu na łatwość obróbki i niezwykłą estetykę. Jednak to nie drewno jest jego najcenniejszym dla człowieka darem. Olej z orzecha włoskiego to właściwości i smak, które podbijają każde serce. Dlaczego jest tak pożądany?
Olej z orzechów włoskich – właściwości
Olej z orzecha włoskiego – wytłoczony na zimno i nierafinowany – jest bardzo zdrowy i zachowuje wszelkie składniki odżywcze. Są to witaminy i minerały odgrywające istotną rolę w diecie człowieka. Mówimy tutaj szczególnie o grupie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: wspomagającej widzenie oraz układ odpornościowy witaminie A, chroniącej przed wolnymi rodnikami witaminie E, poprawiającej krzepnięcie krwi witaminie K oraz odpowiedzialnych za prawidłowe działanie układu nerwowego witaminach z grupy B. Olej z orzecha włoskiego jest także bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Sprawia to, że jest niezastąpionym wsparciem dla mózgu. Z powodu jego właściwości szczególną uwagę powinny na niego zwrócić osoby pracujące umysłowo oraz mające problemy pamięcią. Regularne spożywanie może skutecznie pomóc w prawidłowy funkcjonowaniu naszego „centrum dowodzenia”.
Lecznicze właściwości oleju z orzecha włoskiego
Lecznicze właściwości oleju z orzecha włoskiego znane były już w starożytności. Jego silne działanie przeciwzapalne, odtruwające i grzybobójcze sprawia, że regularne spożywanie nie tylko poprawia ogólne funkcjonowanie. Obecność manganu i cynku sprawia, że olej z orzecha włoskiego skutecznie rozprawia się z nadmiarem cukru we krwi. Badania wykazują, że cukrzycy spożywający go regularnie, w mniejszym stopniu odczuwają związane z chorobą dolegliwości. W czym jeszcze może pomóc olej z orzechów włoskich?
Główne i najważniejsze właściwości zdrowotne oleju to:
- poprawa przemiany materii i wsparcie w redukcji wagi
- poprawa perystaltyli jelit
- działanie przeciwbólowe
- regulacja poziomu cholesterolu we krwi
- opóźnienie procesów starzenia organizmu
- duża zawartość kwasów Omega 3, która przekłada się na łagodzenie stanów zapalnych
- działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyseptyczne
- przyspieszenie gojenia się ran
Kto polubi olej z orzecha włoskiego?
Ze względu na swoje właściwości olej z orzecha włoskiego idealnie sprawdzi się dla:
- pracujących umysłowo oraz w okresie zwiększonego stresu
- posiadających problemy z sercem, nadciśnieniem, wysokim cholesterolem
- walczących z zapaleniami, również o podłożu grzybiczym
- osób ze skłonnością do zaparć i problemami z wypróżnianiem
Olej z orzecha włoskiego – zastosowanie w kuchni
Witaminy to jeszcze nie wszystko. Jest jeszcze coś, za co można pokochać olej z orzecha włoskiego. To jego niesamowity, wyrazisty i głęboki smak. Smak, któremu towarzyszy aromat, niemożliwy do pomylenia z czymkolwiek innym. Właśnie te właściwości oleju z orzecha włoskiego sprawiły, że zagościł on na kuchennych półkach i w wielu przepisach na przepyszne dania. Wzmacnia smak sałatek oraz potraw kuchni włoskiej, francuskiej i orientalnej. Świetnie sprawdzi się także jako subtelny dodatek do potraw, którym po prostu chcemy dodać nieco wyrazistości. Niektórym smakoszom olej z orzecha włoskiego kojarzy się z aromatem karmelu. Pozwala to na wykorzystanie go także jako element składowy słodkich bukietów smakowych.
Uwaga! Właściwości oleju z orzechów włoskich utrzymują się wyłącznie w przypadku spożywania go na zimno. Nie należy zatem go podgrzewać, dodawać do gotowania ani tym bardziej smażenia. Podczas smażenia olej nie tylko traci swoje cenne właściwości – jego wspaniale orzechowy smak zmienia się w gorzki. Najlepiej będzie smakować jako dodatek do sałatek, twarogu czy kasz. Pysznie komponują się z nim też naleśniki, racuszki i ciasta.
Olej z orzecha włoskiego – właściwości pielęgnacyjne… i nie tylko
Ze względu na wysoką zawartość witaminy E, olej z orzechów włoskich jest częstym składnikiem produktów kosmetycznych. W szczególności tych odpowiedzialnych za pielęgnację skóry i włosów. Wykazuje działanie nawilżające oraz regenerujące, co sprawia, że najczęściej używany jest do produkcji domowych maseczek i kremów.
Główne właściwości pielęgnacjne oleju z orzecha włoskiego to:
- nadawanie włosom blasku, odżywienia i wygładzenia
- poprawa wzrostu włosów i redukcja ich wypadania
- nawilżenie skóry
- wsparcie regeneracji skóry i pomoc w gojeniu trudnych ran
- wsparcie w walce ze skórnymi infekcjami grzybami
Poza kuchnią i łazienką, olej z orzecha włoskiego przyda się także w salonie. Świetnie zabezpieczy meble pielęgnując drewno i zabezpieczając je przed działaniem kurzu i wilgoci.
Ciekawostką jest, że chociaż dzisiaj olej z orzecha włoskiego postrzegany jest jako luksusowy, nie zawsze tak było. Jeszcze przed II wojną światową olej ten był używany przez biedną część społeczeństwa, której nie było stać na masło. O jego wysokiej popularności i powszechności może świadczyć fakt, że dawniej używany był m.in. jako paliwo do lamp oraz środek do czyszczenia pędzli.
Olej z orzecha włoskiego – tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany – kupisz TUTAJ.