Olej rzepakowy i oliwa z oliwek to produkty, które cieszą się ogromną popularnością. Wiele osób
zastanawia się jednak, który z nich jest korzystniejszy dla naszego zdrowia i który lepiej będzie
wybrać do kulinarnych eksperymentów. Postaramy się rozwiać te wątpliwości!
Olej rzepakowy- niedoceniana Oliwa Północy
Olej rzepakowy jest najczęściej i najchętniej używanym tłuszczem. I słusznie, gdyż jego właściwości są
naprawdę imponujące. Przede wszystkim, olej rzepakowy jest cennym źródłem jednonienasyconych i
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym, w składzie dobrego oleju rzepakowego
znajduje się całe mnóstwo kwasu oleinowego, linolowego, a także kwasu alfa-linolenowego. Olej
bogaty jest w witaminę E i K, a także spore ilości steroli roślinnych. To wszystko sprawia, że jego
działanie na organizm jest wyjątkowo dobroczynne. Nienasycone kwasy tłuszczowe doskonale
wspomagają działanie naszego układu krwionośnego, a do tego regulują pracę serca. Istnieją badania
świadczące o tym, że olej rzepakowy może realnie obniżać ryzyko wystąpienia udaru, a także chorób
nowotworowych. Tajemnica tkwi nie tyle w samej obecności kwasów tłuszczowych w składzie, ale w
idealnej ich proporcji- w przypadku oleju rzepakowego, proporcja kwasów omega-6 i omega-3 wynosi
2:1 i jest najkorzystniejsza dla naszego zdrowia.
Oliwa z oliwek- smak Włoch
Oliwa z oliwek kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią śródziemnomorską. Dieta
środziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą na świecie. Jest w tym sporo racji, jednak całe
bogactwo kwasów omega-3, w jakie obfituje tamtejsza dieta nie bierze się bynajmniej ze stosowania
oliwy z oliwek, a raczej ze spożywania owoców morza i ryb w dużych ilościach. Warto wiedzieć, że
choć w wielu przepisach kulinarnych pojawia się właśnie oliwa, warto zastąpić ją nierafinowanym
olejem rzepakowym. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na zawartość nienasyconych i
nasyconych kwasów tłuszczowych. Oliwa z oliwek zawiera o wiele mniej kwasów omega-6 od oleju
rzepakowego. Różnica pojawia się także w zawartości witaminy E – w oleju rzepakowym jest jej o
wiele więcej niż w oliwie z oliwek.
Olej rzepakowy vs. oliwa z oliwek- co wybrać?
Pojedynek olej rzepakowy vs. oliwa z oliwek uważamy za rozstrzygnięty. Bez wątpienia lepiej wypada
olej rzepakowy, który ma o wiele bogatszy skład i lepsze działanie na organizm. Warto jednak
podkreślić istotną kwestię- bardzo ważne jest nie tylko to, by wybrać olej rzepakowy, ale także to, by
wybrać olej z pewnego źródła, o doskonałej jakości. Zdecydowanie najlepszym wyborem jest
nierafinowany, nieoczyszczony olej rzepakowy dostępny w naszej ofercie. Warto jednak pamiętać, że
olej ten wymaga odpowiedniego przechowywania z dala od nadmiernych promieni słonecznych,
najlepiej w szklanej butelce. Bardzo ważny jest również fakt, że olej rzepakowy nierafinowany nie
nadaje się do smażenia ani żadnej innej obróbki cieplnej. W wyniku działania wysokiej temperatury
łatwo traci swoje właściwości. Olej rzepakowy możesz zastosować do sałatki, sosów czy marynaty do
mięsa. Z pewnością sprawdzi się doskonale!
Podsumowanie
Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto wybrać olej rzepakowy- rzepak to roślina, która
wyjątkowo kojarzy nam się z Polską i pięknie zażółconymi polami, które nieodmiennie zachwycają
każdego. Warto wspierać to, co lokalne, czerpiąc z natury to, co najlepsze.
Po zimnotłoczony, nierafinowany olej rzepakowy serdecznie zapraszamy do naszego sklepu!
https://www.sosta.pl/oleje/olej-rzepakowy-sosta-tloczony-na-zimno/