Ocet balsamiczny jest produktem znanym i cenionym od wieków głównie ze względu na swoje niezwykłe właściwości prozdrowotne i walory smakowe. Jest aromatyczny, a jego smak jest bardzo wyrazisty i charakterystyczny, co sprawia, że chętnie stosujemy go kuchni. Przedstawiamy Ci kilka nieoczywistych pomysłów zastosowania octu balsamicznego do celów kulinarnych.
Ocet balsamiczny – jak powstaje?
Ocet balsamiczny powstaje z moszczu winogronowego, pozyskiwanego z winogron ze specjalnych szczepów. Istotą jego powstania jest długotrwała, powolna i naturalna fermentacja. W najbardziej klasycznej wersji, ocet balsamiczny fermentuje w drewnianych beczkach nawet przez 12 lat. Najdroższe octy mają nawet 25 lat, co sprawia, że ich walory są jeszcze większe. Tradycyjny ocet balsamiczny pochodzi z włoskiej Modeny, która skrupulatnie chroni swoją recepturę. To sprawia, że ocet z Modeny nie ma sobie równych. Istnieje jednak doskonała alternatywa dla tradycyjnego włoskiego octu balsamicznego, a jest nim ocet dostępny w naszej ofercie.
Jak stosować ocet balsamiczny w kuchni?
Ocet balsamiczny najlepiej sprawdza się we wszelkich daniach kuchni włoskiej. Stanowi nieodłączny element sałatki caprese, przygotowywanej z pomidorów, sera mozzarella oraz z liści bazylii. Dressing do takiej sałatki powstały na bazie octu balsamicznego będzie wyrazisty i zdecydowany w smaku, a zarazem lekki i orzeźwiający.
Ocet balsamiczny doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju serów. Wyjątkowo dobrze komponuje się z serem mozzarella czy z włoskim parmezanem. Warto pamiętać, że jest to produkt, który nie nadaje się do gotowania, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości – a szkoda, bo ma ich naprawdę sporo, o czym zresztą pisaliśmy już na naszym blogu.
Pomysły we włoskim stylu
Absolutnymi mistrzami w pomysłach na zastosowanie octu balsamicznego są Włosi. Nieoczywistym sposobem jest polewaniem tym octem.. lodów waniliowych! Miłośnicy oryginalnych połączeń smakowych z pewnością chętnie wypróbują ten sposób. Innym pomysłem jest moczenie w occie truskawek bądź owoców morza, co pozwala na stworzenie prostej, ale bardzo ekskluzywnej i wyjątkowej przekąski. Ciekawy pomysł na zastosowanie octu mają też Francuzi – dodają go oni do karmelizowanej cebuli, jednak dopiero pod koniec duszenia, by nie poddawać go działaniu wysokiej temperatury.
Ocet balsamiczny dobrze komponuje się z risotto, a także z mięsem, np. ze stekiem wołowym czy mięsem z grilla. Na jego bazie można przygotowywać dressingi i sosy o niemal nieograniczonym zastosowaniu.
Ocet balsamiczny w naszym sklepie
Ocet balsamiczny dostępny w naszej ofercie zachwyci Cię smakiem i wyjątkowym aromatem. Pełen wspaniałych właściwości, tworzony jest zgodnie z tradycyjną recepturą, niespiesznie dojrzewa i fermentuje, by zagościć w Twojej kuchni i wzbogacić przygotowywane dania. Mówi się, że kto choć raz spróbuje wyjątkowego smaku octu balsamicznego, ten już nigdy z niego nie zrezygnuje. Przekonaj się, że to prawda i zamów ocet najwyższej jakości już dziś!