Przedstawiamy Wam przepis na makaron w niecodziennym wydaniu! Do jego przygotowania wykorzystamy naszą aromatyczną musztardę z cebulką!
Składniki, jakich potrzebujecie:
- 250 g makaronu (najlepiej tagliatelle, penne lub spaghetti)
- 2 łyżki masła klarowanego Sosta
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plastry
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki musztardy z cebulką Sosta
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub kurczaka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego Sosta
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją w osolonej wodzie.
2. W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy czosnek. Na koniec dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju słonecznikowego.
3. Następnie do cebuli dodajemy musztardę z cebulką, mieszamy.
4. Dodajemy bulion lub kurczaka i śmietanę. Mieszamy do połączenia się składników.
5. Jeżeli używamy wina, dodajemy go na tym etapie, po czym gotujemy do odparowania alkoholu i zgęstnienia sosu.
6. Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem i łączymy z makaronem.
Smacznego!