Octy dostępne w naszej ofercie cieszą się niesłabnącą popularnością. Pojawiają się często pytania, w jaki sposób ich używać, dla kogo stosowanie octu jest zalecane, a kto powinien z niego zrezygnować. Postanowiliśmy rozjaśnić Wam nieco temat octów, które w swojej najcenniejszej, bo naturalnej, ekologicznej wersji dostępne są w naszej ofercie.
Czym jest ocet?
Ocet to płynna substancja o charakterystycznym kwaśnym smaku i zapachu, która powstaje w wyniku fermentacji alkoholu etylowego. Fermentacja prowadzona jest przez bakterie, a jej efektem jest wysokie stężenie kwasu octowego. Ocet jest popularnym składnikiem wielu potraw, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Stosuje się go do marynowania mięsa i warzyw, jako dodatek do sałatek i sosów, a także do konserwowania żywności. Ma również wiele zastosowań poza kuchnią. W medycynie naturalnej stosuje się go m.in. jako środek antybakteryjny i antygrzybiczny, a także do łagodzenia bólu gardła i kaszlu. W kosmetyce ocet jest wykorzystywany do pielęgnacji włosów i skóry, ze względu na swoje właściwości oczyszczające i nawilżające.
Działanie octu na organizm
Ocet ma dobroczynne działanie na cały organizm. Sięgają po niego zwykle osoby cierpiące na niestrawność spowodowaną niedoborem kwasów żołądkowych. W takiej sytuacji już niewielka ilość octu spożytego po posiłku może pobudzić żołądek do wydzielania kwasów i lepszego trawienia. Ocet ma także działanie antybakteryjne. Doskonale zwalcza bakterie i grzyby, jej więc nierzadko stosowany w walce z zapaleniem ucha czy grzybicą stóp. Doskonale znane są także właściwości przeciwbólowe octu. Już w starodawnej medycynie ludowej, ocet jabłkowy stosowany był jako środek na ból głowy. [1]
Warto podkreślić, że właściwości i działanie octu zależne jest od jego rodzaju. Ocet jabłkowy dla przykładu doskonale sprawdza się jako wsparcie w odchudzaniu, środek silnie antybakteryjny, a odpowiednio zastosowany, może odżywić włosy i dodać im blasku. Ocet balsamiczny natomiast, dzięki wyjątkowo niskiej zawartości cukru może być stosowany również przez osoby cierpiące na cukrzycę.[2]
Rodzajów octów z naszej oferty jest mnóstwo, a każdy z nich ma nieco inne zastosowania i właściwości. Sporą popularnością, szczególnie w sezonie zwiększonej zapadalności na grypę i przeziębienia, cieszy się ocet jabłkowy z miodem i imbirem. Dzięki połączeniu miodu i imbiru, doskonale wpływa on na wsparcie trawienia, a do tego zwalcza pierwsze objawy infekcji i znacząco wzmacnia organizm.
Wyjątkowym rodzajem octu dostępnym w naszej ofercie jest ocet z granatu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów, dodając im niepowtarzalnego smaku.
Na bazie naszych octów możecie przygotowywać odżywcze i wzmacniające shoty. Doskonałym przykładem jest proponowany niedawno na naszym profilu shot z octu jabłkowego:
(tutaj zdjęcie które było na FB, z przepisem na shot).
Co ciekawe, octy doskonale sprawdzają się nie tylko w kuchni, ale także jako kosmetyki, np. do twarzy. Rewelacyjnie sprawdza się w tej roli ocet jabłkowy, który z powodzeniem można stosować zamiast toniku do oczyszczania twarzy czy płukanki do włosów.
Ekologiczne octy Sosta
Nasze octy cechują się przede wszystkim tym, że powstają w wyniku naturalnej, biologicznej fermentacji octowej. Nie stosujemy żadnych dodatków ani ulepszaczy, a octy nie podlegają żadnej filtracji. Każdy produkt zapakowany jest w szklaną butelkę, co chroni go przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Naturalny skład i brak konserwantów sprawia, że ocet zachowuje pełnię swoich wspaniałych właściwości, a charakterystyczny, kwaśny zapach wskazuje na obecność białek, enzymów i przyjaznych organizmowi bakterii.
Zapraszamy do zapoznania się z licznymi artykułami dotyczącymi wybranych z naszej oferty octów. O wspaniałym occie jabłkowym można poczytać tutaj, a o occie balsamicznym- tutaj.
Zapraszamy również do naszego sklepu, gdzie czekają na Was ekologiczne, naturalne octy w atrakcyjnych cenach.
[1] E. Zielińska, Ocet jabłkowy w medycynie ludowej i współczesnej terapii, Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków, vol. 2, no. 2, pp. 139-146, 2014.
[2] A. Malinowska, A. Olejnik, Ocet balsamiczny – skład, właściwości i zastosowanie w diecie, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, vol. 4, no. 111, pp. 5-15, 2014