Jak ocet wpływa na organizm?

Octy dostępne w naszej ofercie cieszą się niesłabnącą popularnością. Pojawiają się często pytania, w jaki sposób ich używać, dla kogo stosowanie octu jest zalecane, a kto powinien z niego zrezygnować. Postanowiliśmy rozjaśnić Wam nieco temat octów, które w swojej najcenniejszej, bo naturalnej, ekologicznej wersji dostępne są w naszej ofercie.

Czym jest ocet?

Ocet to płynna substancja o charakterystycznym kwaśnym smaku i zapachu, która powstaje w wyniku fermentacji alkoholu etylowego. Fermentacja prowadzona jest przez bakterie, a jej efektem jest wysokie stężenie kwasu octowego. Ocet jest popularnym składnikiem wielu potraw, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Stosuje się go do marynowania mięsa i warzyw, jako dodatek do sałatek i sosów, a także do konserwowania żywności. Ma również wiele zastosowań poza kuchnią. W medycynie naturalnej stosuje się go m.in. jako środek antybakteryjny i antygrzybiczny, a także do łagodzenia bólu gardła i kaszlu. W kosmetyce ocet jest wykorzystywany do pielęgnacji włosów i skóry, ze względu na swoje właściwości oczyszczające i nawilżające.

Działanie octu na organizm

Ocet ma dobroczynne działanie na cały organizm. Sięgają po niego zwykle osoby cierpiące na niestrawność spowodowaną niedoborem kwasów żołądkowych. W takiej sytuacji już niewielka ilość octu spożytego po posiłku może pobudzić żołądek do wydzielania kwasów i lepszego trawienia. Ocet ma także działanie antybakteryjne. Doskonale zwalcza bakterie i grzyby, jej więc nierzadko stosowany w walce z zapaleniem ucha czy grzybicą stóp. Doskonale znane są także właściwości przeciwbólowe octu. Już w starodawnej medycynie ludowej, ocet jabłkowy stosowany był jako środek na ból głowy. [1]

Warto podkreślić, że właściwości i działanie octu zależne jest od jego rodzaju. Ocet jabłkowy dla przykładu doskonale sprawdza się jako wsparcie w odchudzaniu, środek silnie antybakteryjny, a odpowiednio zastosowany, może odżywić włosy i dodać im blasku. Ocet balsamiczny natomiast, dzięki wyjątkowo niskiej zawartości cukru może być stosowany również przez osoby cierpiące na cukrzycę.[2]

Rodzajów octów z naszej oferty jest mnóstwo, a każdy z nich ma nieco inne zastosowania i właściwości. Sporą popularnością, szczególnie w sezonie zwiększonej zapadalności na grypę i przeziębienia, cieszy się ocet jabłkowy z miodem i imbirem. Dzięki połączeniu miodu i imbiru, doskonale wpływa on na wsparcie trawienia, a do tego zwalcza pierwsze objawy infekcji i znacząco wzmacnia organizm.

Wyjątkowym rodzajem octu dostępnym w naszej ofercie jest ocet z granatu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów, dodając im niepowtarzalnego smaku.

Na bazie naszych octów możecie przygotowywać odżywcze i wzmacniające shoty. Doskonałym przykładem jest proponowany niedawno na naszym profilu shot z octu jabłkowego:

(tutaj zdjęcie które było na FB, z przepisem na shot).

Co ciekawe, octy doskonale sprawdzają się nie tylko w kuchni, ale także jako kosmetyki, np. do twarzy. Rewelacyjnie sprawdza się w tej roli ocet jabłkowy, który z powodzeniem można stosować zamiast toniku do oczyszczania twarzy czy płukanki do włosów.

Ekologiczne octy Sosta

Nasze octy cechują się przede wszystkim tym, że powstają w wyniku naturalnej, biologicznej fermentacji octowej. Nie stosujemy żadnych dodatków ani ulepszaczy, a octy  nie podlegają żadnej filtracji. Każdy produkt zapakowany jest w szklaną butelkę, co chroni go przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Naturalny skład i brak konserwantów sprawia, że ocet zachowuje pełnię swoich wspaniałych właściwości, a charakterystyczny, kwaśny zapach wskazuje na obecność białek, enzymów i przyjaznych organizmowi bakterii. 

Zapraszamy do zapoznania się z licznymi artykułami dotyczącymi wybranych z naszej oferty octów. O wspaniałym occie jabłkowym można poczytać tutaj, a o occie balsamicznym- tutaj

Zapraszamy również do naszego sklepu, gdzie czekają na Was ekologiczne, naturalne octy w atrakcyjnych cenach.


[1] E. Zielińska, Ocet jabłkowy w medycynie ludowej i współczesnej terapii, Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków, vol. 2, no. 2, pp. 139-146, 2014.

[2] A. Malinowska, A. Olejnik, Ocet balsamiczny – skład, właściwości i zastosowanie w diecie, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, vol. 4, no. 111, pp. 5-15, 2014

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    19,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda_kremska
  • musztarda z cebulką
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    74,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!