Dieta ketogeniczna szturmem podbija Internet. Nic dziwnego – jadłospis oparty na tłuszczach to niezwykle atrakcyjne rozwiązanie zwłaszcza dla osób nie przekonanych do klasycznych diet. Czy jednak wystarczy jeść tłusto, by spełniać warunki diety keto? Okazuje się, że jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Tłuszcze odgrywają niezwykle ważną rolę, jednak istnieją zasady, które niespełnione – znieweczą cały trud odchudzania.
Podstawy jadłospisu diety ketogenicznej
Standardowa dieta zakłada dostarczanie organizmowi około 50% węglowodanów, 35% tłuszczy oraz 15% białka. Proporcje te nie są przypadkowe – to właśnie węglowodany i glukoza stanowią podstawę, z której przy klasycznej diecie czerpana jest energia. W przypadku diety ketogenicznej chodzi jednak o przeniesienie źródła energii z glukozy na tłuszcze. By móc to sprawić konieczne jest podniesienie ilości ciał ketonowych we krwi – wprowadzenie organizmu w stan ketozy. Jak? Należy zmienić proporcje dostarczanych organizmowi składników odżywczych. Jadłospis diety ketogenicznej zakłada spożywanie codziennie 75% tłuszczu, 20% białka i około 5% węglowodanów. Przyjmując te założenia należy wiedzieć, że dzienny limit węglowodanów może zostać wyczerpany już przy 2 kromkach pieczywa razowego. Konieczne jest zatem (przynajmniej na początku) wsparcie gotowymi przepisami keto, które pozwolą bezboleśnie wdrożyć się w nową rzeczywistość.
Zobacz także: Kawa kuloodporna
Dieta keto – przepisy
Przygotowaliśmy Ci kilka przepisów. Większość z nich jest prosta do przyrządzenia i nie zajmuje wiele czasu. Kupując składniki do ich przygotowania warto wybierać te wysokiej jakości. Dieta ketogeniczna zakłada użycie tłuszczy takich jak m.im. olej lniany, olej rzepakowy, olej kokosowy czy masło klarowane. Pamiętaj – każdy z nich znajdziesz w naszym sklepie. 🙂
Czekoladowy keto krem z awokado
Składniki:
- 2 nieduże awokado
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- opcjonalnie: 2 łyżeczki erytrolu (erytrytolu)
Wykonanie:
Obrane i wydrążone awokado, kakao oraz słodzik należy umieścić w blenderze. Zmiksować całość na gładką masę. Gotowe. 🙂 Krem można zjeść sam lub z dodatkiem ubitej śmietany kremówki. Stanowi wówczas pyszny i zdrowy deser.
Zielony omlet ze szczypiorkiem i szpinakiem
Składniki:
- 3 jajka (ekologiczne albo jedynki)
- 1 łyżka masła klarowanego Sosta
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 50 g sera feta
- 30 g szpinaku
Wykonanie:
Jajka wbić do miski wbić, dorzucić posiekany szczypiorek, całość wymieszać. Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego, a następnie wlać jajka ze szczypiorkiem. Całość przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż omlet się zetnie. Na gotowy omlet pokruszyć ser feta i nałożyć szpinak. Podawać złożony na pół.
Ketogeniczne placuszki z cukinii z żółtym serem
Składniki:
- 0,5 kg cukinii
- 3 jajka (wolny wybieg, ekologiczne)
- ząbek czosnku
- 80 g żółtego sera
- tłuszcz do smażenia – masło klarowane
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinię należy umyć, zetrzeć na średnich oczkach, posolić i odstawić na około 0,5h. Po upłynięciu czasu dokładnie odcedzić wodę, dodać jajka, czosnek, sól i pieprz – dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym do złotego koloru, chwilę przed zdjęciem z patelni na każdy placek nałożyć plaster sera. Można podawać z ketchupem.