Myślisz, że o oleju lnianym wiesz wszystko? Spróbujemy Cię zaskoczyć! Oto 5 tajemnic, które skrywa w sobie olej lniany!
1. Olej lniany jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, które są niezbędne dla zdrowia i dobrej kondycji organizmu.
Zawiera on około 50-60% kwasu alfa-linolenowego (ALA), który przekształca się w organizmie w kwasy EPA i DHA. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ są składnikami błon komórkowych oraz pomagają w regulacji poziomu hormonów, działają przeciwzapalnie i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
W diecie typowej osoby przeważają kwasy tłuszczowe Omega-6, które znajdują się w większości olejów roślinnych, mięsie i produktach mlecznych. Zbyt duże spożycie kwasów Omega-6 w stosunku do Omega-3 może prowadzić do stanów zapalnych i zwiększyć ryzyko chorób serca, dlatego tak ważne jest, aby spożywać produkty bogate w kwasy Omega-3, takie jak olej lniany .[1]
2. Olej lniany jest łatwo utleniający się, co oznacza, że może szybko zepsuć się, jeśli nie jest przechowywany w odpowiednich warunkach.
Olej lniany w kontakcie z powietrzem, wilgocią i światłem ulega szybkiemu pogorszeniu jakości. W wyniku tego procesu utleniania olej traci swoje właściwości odżywcze i smakowe, a także staje się szkodliwy dla zdrowia.
Dlatego też, ważne jest, aby przechowywać olej lniany w odpowiednich warunkach. Najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętych, ciemnych butelkach lub słoikach w lodówce, aby zminimalizować kontakt z powietrzem i światłem. W ten sposób olej zachowa swoje właściwości odżywcze i smakowe przez dłuższy czas.

3. Spożywanie oleju lnianego może mieć korzystny wpływ na zdrowie kobiet.
Olej lniany jest cennym źródłem fitoestrogenów, czyli naturalnych związków chemicznych występujących w roślinach, które są podobne w strukturze do estrogenów – kobiecych hormonów płciowych. Fitoestrogeny zawarte w oleju lnianym działają jako regulator poziomu hormonów płciowych, szczególnie estrogenów. W przypadku kobiet, niedobór estrogenów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak suchość pochwy, zaburzenia miesiączkowania, problemy z zajściem w ciążę czy osteoporoza. Dlatego też, regularne spożywanie oleju lnianego może pomóc w utrzymaniu właściwego poziomu estrogenów w organizmie kobiet.
Fitoestrogeny zawarte w oleju lnianym mają również działanie przeciwzapalne, co może przynieść korzyści osobom cierpiącym na choroby zapalne, takie jak choroby autoimmunologiczne czy choroby serca. Ponadto, spożywanie oleju lnianego może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia niektórych chorób, takich jak rak piersi, rak jajnika czy choroby serca.
4. Olej lniany może pomóc w poprawie nastroju i redukcji stanów depresyjnych.
Olej lniany to nie tylko źródło kwasów omega-3 i fitoestrogenów, ale także składnik, który może pomóc w poprawie nastroju i redukcji stanów depresyjnych.[2] Właściwości te wynikają z obecności kwasów tłuszczowych, a także lignanów i innych związków chemicznych zawartych w oleju lnianym.
Kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak kwas alfa-linolenowy (ALA), znajdujące się w oleju lnianym, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Badania sugerują, że osoby z depresją często mają niedobory kwasów omega-3, co może wpływać na ich samopoczucie. Suplementacja kwasami omega-3, w tym poprzez spożywanie oleju lnianego, może pomóc w redukcji stanów depresyjnych.
5. Olej lniany może pomóc w poprawie zdrowia skóry i włosów.
Zawiera on niezbędne kwasy tłuszczowe, które pomagają utrzymać prawidłową strukturę skóry i włosów. Na jego bazie można przygotowywać domowe maseczki, płukanki czy wcierki do włosów. Można go stosować także do olejowania włosów.

Podsumowanie
Jak widać, olej lniany to prawdziwe bogactwo zdrowia i niezwykłych właściwości. Nie bez powodu zresztą olej ten nazywany jest najzdrowszym olejem na świecie. Wprowadzenie go do diety jest doskonałym pomysłem na zdrowie i dobre samopoczucie. Naturalny zimnotłoczony olej lniany znajdziesz oczywiście, w naszym sklepie.
[1] Simopoulos, A. P. (2008). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomedicine & pharmacotherapy, 62(8), 539-545.
[2] Appleton, K. M., & Rogers, P. J. (2016). Rola kwasów omega-3 w nastroju i zachowaniu. Current Opinion in Endocrinology, Diabetes, and Obesity, 23(6), 416-421.