3 przepisy na szybkie i sycące owsianki

O tym, jak ważne jest dobre, pożywne śniadanie wie chyba każdy z nas. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie czegoś wyjątkowego dla siebie i całej rodziny. Wtedy sięgamy po przepisy szybkie, a jednocześnie bardzo efektowne. Z pewnością do takich właśnie należy owsianka. Prosta w wykonaniu, uwielbiana przez starszych i młodszych. Z pewnością zdobędzie Twoje serce i miejsce w kuchni!

Owsianka – za co ją uwielbiamy?

Owsiankę uwielbiamy przede wszystkim za prostotę i szybkość wykonania. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a efekty potrafią zaskoczyć. Dużą zaletą owsianki jest ogromna różnorodność sposobów jej przygotowania. Właściwie nie ma tu żadnych ograniczeń. Do płatków owsianych możesz dodawać, co tylko chcesz. Owoce, orzechy, bakalie, a nawet czekoladę czy kakao. Możesz gotować ją na mleku, mleku roślinnym bądź wodzie, w zależności od własnych preferencji. My dzisiaj proponujemy Ci trzy przepisy na owsianki wzbogacone naszymi olejami. Tak przygotowane śniadanie będzie niezwykle syte, a do tego korzystne dla zdrowia i odpowiednie dla całej rodziny.

Przepisy na owsiankę w nowym wydaniu

Owsianka z owocami i olejem lnianym

Składniki:

  • Połowa szklanki płatków owsianych
  • Łyżeczka miodu
  • Woda lub mleko
  • 1 łyżka oleju lnianego Sosta
  • Szczypta cynamonu
  • Ulubione owoce

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem lub wodą. Kiedy płatki wchłoną płyn, a całość przestygnie, dodaj mieszankę miodu, oleju lnianego i cynamonu. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ulubione owoce.

Owsianka pieczona z bananem, orzechami i olejem z orzecha laskowego

Składniki:

  • Szklanka płatków owsianych
  • 2 banany
  • 1,5 szklanki wody lub mleka
  • 2 łyżki kremu z orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju z orzechów laskowych Sosta
  • Szczypta cynamonu, soli i cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym rozgnieć go widelcem. Do naczynia dodaj płatki owsiane, uprażone wcześniej orzechy, cynamon, krem orzechowy, sól oraz wodę bądź mleko. Wymieszaj. Drugiego banana przekrój na pół, rozłóż na wierzchu owsianki. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Po upieczeniu, polej całość olejem  z orzechów laskowych i posyp orzechami.

Owsianka na soku jabłkowym

Składniki:

  • Pół szklanki płatków owsianych
  • Szklanka soku jabłkowego 100%
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego Sosta
  • Garść bakalii
  • Szczypta cynamonu
  • Ulubione owoce

Przygotowanie:

Do miseczki wsyp płatki owsiane, zalej je sokiem i gotuj, aż wsiąkną płyn. Do miękkich płatków po zdjęciu z ognia dodaj łyżeczkę oleju kokosowego, bakalie, dekorujemy ulubionymi owocami.

Podsumowując

Owsianka jest wspaniałym sposobem na syte śniadanie, które będzie świetnym wstępem do dobrego dnia. Wypróbuj nasze przepisy i koniecznie daj znać, czy śniadanie się udało! Życzymy smacznego i zapraszamy do naszego sklepu!

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda_kremska
    Musztardy i sosy

    Musztarda kremska Sosta

    13,90 19,90  Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
  • musztarda z cebulką
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    68,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!