O tym, jak ważne jest dobre, pożywne śniadanie wie chyba każdy z nas. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie czegoś wyjątkowego dla siebie i całej rodziny. Wtedy sięgamy po przepisy szybkie, a jednocześnie bardzo efektowne. Z pewnością do takich właśnie należy owsianka. Prosta w wykonaniu, uwielbiana przez starszych i młodszych. Z pewnością zdobędzie Twoje serce i miejsce w kuchni!
Owsianka – za co ją uwielbiamy?
Owsiankę uwielbiamy przede wszystkim za prostotę i szybkość wykonania. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a efekty potrafią zaskoczyć. Dużą zaletą owsianki jest ogromna różnorodność sposobów jej przygotowania. Właściwie nie ma tu żadnych ograniczeń. Do płatków owsianych możesz dodawać, co tylko chcesz. Owoce, orzechy, bakalie, a nawet czekoladę czy kakao. Możesz gotować ją na mleku, mleku roślinnym bądź wodzie, w zależności od własnych preferencji. My dzisiaj proponujemy Ci trzy przepisy na owsianki wzbogacone naszymi olejami. Tak przygotowane śniadanie będzie niezwykle syte, a do tego korzystne dla zdrowia i odpowiednie dla całej rodziny.
Przepisy na owsiankę w nowym wydaniu
Owsianka z owocami i olejem lnianym
Składniki:
- Połowa szklanki płatków owsianych
- Łyżeczka miodu
- Woda lub mleko
- 1 łyżka oleju lnianego Sosta
- Szczypta cynamonu
- Ulubione owoce
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem lub wodą. Kiedy płatki wchłoną płyn, a całość przestygnie, dodaj mieszankę miodu, oleju lnianego i cynamonu. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ulubione owoce.
Owsianka pieczona z bananem, orzechami i olejem z orzecha laskowego
Składniki:
- Szklanka płatków owsianych
- 2 banany
- 1,5 szklanki wody lub mleka
- 2 łyżki kremu z orzechów laskowych
- 0,5 szklanki orzechów laskowych
- 1 łyżka oleju z orzechów laskowych Sosta
- Szczypta cynamonu, soli i cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym rozgnieć go widelcem. Do naczynia dodaj płatki owsiane, uprażone wcześniej orzechy, cynamon, krem orzechowy, sól oraz wodę bądź mleko. Wymieszaj. Drugiego banana przekrój na pół, rozłóż na wierzchu owsianki. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Po upieczeniu, polej całość olejem z orzechów laskowych i posyp orzechami.
Owsianka na soku jabłkowym
Składniki:
- Pół szklanki płatków owsianych
- Szklanka soku jabłkowego 100%
- 1 łyżeczka oleju kokosowego Sosta
- Garść bakalii
- Szczypta cynamonu
- Ulubione owoce
Przygotowanie:
Do miseczki wsyp płatki owsiane, zalej je sokiem i gotuj, aż wsiąkną płyn. Do miękkich płatków po zdjęciu z ognia dodaj łyżeczkę oleju kokosowego, bakalie, dekorujemy ulubionymi owocami.
Podsumowując
Owsianka jest wspaniałym sposobem na syte śniadanie, które będzie świetnym wstępem do dobrego dnia. Wypróbuj nasze przepisy i koniecznie daj znać, czy śniadanie się udało! Życzymy smacznego i zapraszamy do naszego sklepu!