3 przepisy na świąteczne potrawy z naszymi produktami

Tradycyjna sałatka jarzynowa z domowym majonezem

Bez niej święta po prostu się nie obejdą!

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3 jajka+ 1 surowe żółtko
  • puszka groszu konserwowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki naszej musztardy miodowej
  • 200 ml naszego oleju z ostropestu zimnotłoczonego
  • Łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotuj i wystudź. Jajka ugotuj na twardo.

2. Ugotowane jajka obierz, pokrój z warzywami w kostkę i przełóż do dużej miski.

3. W drugiej misce umieść żółtko, musztardę i sok z cytryny. Dodaj 2-3 szczypty soli i wymieszaj całość (najlepiej mikserem). Powoli wlewaj olej z ostropestu, miksując aż do powstania gładkiego majonezu.

4. Do warzyw dodaj groszek konserwowy i majonez. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i schłodź przed podaniem przez około 1 godzinę.

salatka_jarzynowa

 

Śledzie w oleju lnianym po staropolsku

Kolejny stały punkt świątecznego menu!

Składniki:

Przygotowanie:

1. Pokrój cebulę w piórka. Dopraw solą, pieprzem i octem, a następnie odstaw na 15 minut.

2. Filety śledziowe wymoczone w zimnej wodzie pokrój na małe kawałki.

3. W czystym słoiku ułóż warstwami cebulę i śledzie. Dodaj wszystkie przyprawy, całość zalej olejem i wstaw do lodówki.

Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują po 2 dniach od przygotowania.

Wigilijna zupa grzybowa z olejem rydzowym

Aromatyczna, rozgrzewająca.. po prostu idealna!

Składniki:

  • około 2 l bulionu warzywnego
  • 200 g grzybów leśnych
  • 100 g kaszy pęczak
  • 100 g marchwi
  • 100 g ziemniaków
  • 50g korzenia selera
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 60 ml oleju zimnotłoczonego z lnianki
  • Łyżeczka masła klarowanego Sosta
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Warzywa- marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera- pokrój w kostkę i przesmaż na maśle. Dodaj posiekany drobno czosnek i kaszę. Podsmaż razem, a następnie zalej bulionem.

2. Dodaj ziela angielskie, liść laurowy i gotuj przez 10 minut.

3. Kiedy warzywa i kasza zmiękną, dodaj pokrojone na kawałki grzyby i gotuj razem 20 minut.

4. Dopraw zupę solą i pieprzem.

5. Przed podaniem każdą porcję skrop olejem z lnianki.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • maslo_klarowane_ghee
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 320 ml

    34,90  Kup teraz
  • maslo_klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Kup teraz
  • musztarda chrzanowa sosta
    Musztardy

    Musztarda chrzanowa Sosta

    od 13,90  Kup teraz
  • musztarda daktylowa sosta
    Musztardy

    Musztarda daktylowa Sosta

    od 13,90  Kup teraz

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!