Tradycyjna sałatka jarzynowa z domowym majonezem
Bez niej święta po prostu się nie obejdą!
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler korzeniowy
- 3 ogórki kiszone
- 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3 jajka+ 1 surowe żółtko
- puszka groszu konserwowego
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki naszej musztardy miodowej
- 200 ml naszego oleju z ostropestu zimnotłoczonego
- Łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotuj i wystudź. Jajka ugotuj na twardo.
2. Ugotowane jajka obierz, pokrój z warzywami w kostkę i przełóż do dużej miski.
3. W drugiej misce umieść żółtko, musztardę i sok z cytryny. Dodaj 2-3 szczypty soli i wymieszaj całość (najlepiej mikserem). Powoli wlewaj olej z ostropestu, miksując aż do powstania gładkiego majonezu.
4. Do warzyw dodaj groszek konserwowy i majonez. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i schłodź przed podaniem przez około 1 godzinę.
Śledzie w oleju lnianym po staropolsku
Kolejny stały punkt świątecznego menu!
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 150 ml zimnotłoczonego oleju lnianego Sosta
- 150g cebuli
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki białego octu winnego Sosta
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna kardamonu
- sól i pierz
Przygotowanie:
1. Pokrój cebulę w piórka. Dopraw solą, pieprzem i octem, a następnie odstaw na 15 minut.
2. Filety śledziowe wymoczone w zimnej wodzie pokrój na małe kawałki.
3. W czystym słoiku ułóż warstwami cebulę i śledzie. Dodaj wszystkie przyprawy, całość zalej olejem i wstaw do lodówki.
Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują po 2 dniach od przygotowania.
Wigilijna zupa grzybowa z olejem rydzowym
Aromatyczna, rozgrzewająca.. po prostu idealna!
Składniki:
- około 2 l bulionu warzywnego
- 200 g grzybów leśnych
- 100 g kaszy pęczak
- 100 g marchwi
- 100 g ziemniaków
- 50g korzenia selera
- 50 g korzenia pietruszki
- 60 ml oleju zimnotłoczonego z lnianki
- Łyżeczka masła klarowanego Sosta
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Warzywa- marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera- pokrój w kostkę i przesmaż na maśle. Dodaj posiekany drobno czosnek i kaszę. Podsmaż razem, a następnie zalej bulionem.
2. Dodaj ziela angielskie, liść laurowy i gotuj przez 10 minut.
3. Kiedy warzywa i kasza zmiękną, dodaj pokrojone na kawałki grzyby i gotuj razem 20 minut.
4. Dopraw zupę solą i pieprzem.
5. Przed podaniem każdą porcję skrop olejem z lnianki.