Szeroka gama produktów dostępnych w naszym sklepie pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów. Jednym z produktów, które cieszą się wyjątkową popularnością dzięki swoim nieco egzotycznym nutom smakowym jest musztarda z kolendrą. Co to za produkt i jak zastosować go w kuchni?
Kolendra- ziele o egzotycznym smaku
Kolendra jest wyjątkowo aromatyczną przyprawą, która pochodzi najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu i południowej Europy. Znamy ją także z kuchni azjatyckiej, z którą jest najczęściej kojarzona. Zdrowotne właściwości kolendry znane były już w starożytności i wykorzystywane były do leczenia wielu dolegliwości różnego pochodzenia m.in. przez Hipokratesa. Kolendrę przy odrobinie cierpliwości możemy wyhodować samodzielnie, możemy także kupić ją w ziarnach bądź w postaci mielonej. Najlepiej jednak kupić naszą wyjątkową musztardę z kolendrą, która zachwyci Cię smakiem i aromatem, łącząc w sobie smakową nutę gorczycy i ziaren kolendry.
Musztarda z kolendrą- zastosowanie w kuchni
Musztarda z kolendrą jest produktem o bardzo szerokim zastosowaniu. Sam smak naturalnej musztardy doskonale znacie, a kolendra nadaje jej lekko cytrynowego, ziołowego aromatu o egzotycznym zabarwieniu. Musztardę z kolendrą z powodzeniem połączysz z daniami mięsnymi. Doskonałym pomysłem jest przepis na zdrowe kotlety mielone z musztardą i kolendrą. Aby je wyczarować potrzebujesz:
- 1 kg mięsa mielonego bądź w kawałku do zmielenia (możesz wybrać dowolne mięso, które najbardziej Ci odpowiada)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki naszej musztardy z kolendrą
- Łyżeczka suszonych pomidorów
- Szczypta soli
- Ząbek posiekanego czosnku
- Bułka tarta
- Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie dania jest proste. Mięso należy zmielić, jeżeli zostało kupione w kawałku. Przekładamy mięso do miski, dodajemy do niego wszystkie przyprawy, musztardę z kolendrą, wbijamy jajko. Wyrabiamy ręką lub łyżką. Masę możemy zagęścić łyżką bułki tartej. Kiedy masa będzie miała odpowiednią konsystencję, uformuj z niej niewielkie kotlety, które następnie obtocz w bułce tartej i usmaż na łyżce oleju kokosowego. Tak przygotowane danie doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami i surówką z czerwonej kapusty.
To oczywiście nie jedyne zastosowanie musztardy z kolendrą. Jeśli nie masz czasu na gotowanie obiadu, a masz ochotę na coś wyjątkowego, musztardę możesz zastosować jako dodatek do kanapek. Ciekawym pomysłem jest także stworzenie dipu musztardowego, który świetnie pasuje do mięsa, wędlin i serów, a także do ryb pod różną postacią. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- Musztardę z kolendrą Sosta (1 słoiczek)
- 3 łyżki wody
- 50 ml sosu sojowego
- 200g świeżego imbiru
- 80g miodu
- 2 czerwone cebule
Jak przygotować dip?
Zacznij od posiekania cebuli i wymieszania jej z musztardą. Następnie zetrzyj obrany imbir na drobnej tarce i wszystko dokładnie wymieszaj. Dip odstaw na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowany sos doskonale nadaje się do grillowanych i smażonych ryb.
Musztardę z kolendrą możesz z powodzeniem wykorzystać zarówno do dań na ciepło, jak i na zimno. Jej największą zaletą jest uniwersalne zastosowanie oraz wyjątkowy smak, który z pewnością docenisz.
Z czego tworzymy musztardę z kolendrą?
Musztarda z kolendrą, którą możesz kupić w naszym sklepie tworzona jest jedynie z naturalnych składników. W jej składzie znajdziesz gorczycę, miód, wodę, naturalny ocet jabłkowy, sól, przyprawy oraz kolendrę. To składniki, które doskonale znasz, pochodzące jedynie z naturalnych źródeł. To sprawia, że dania, jakie przygotujesz z zastosowaniem naszej musztardy będą zdrowe i wartościowe. Jeśli szukasz przyprawy nietypowej, nietuzinkowej, która wzniesie Twoje kulinarne eksperymenty na wyższy poziom, postaw na naszą naturalną musztardę z kolendrą. Z pewnością się nie zawiedziesz!
https://sosta.pl/musztardy/musztarda-z-kolendra-sosta-320-g/