Obok oleju rzepakowego, to właśnie olej słonecznikowy jest zdecydowanie najczęściej stosowany w kuchni. Nic w tym dziwnego, olej słonecznikowy ma przecież wspaniałe właściwości i bardzo szerokie zastosowanie, które wcale nie kończy się w kuchni!
Czym jest olej słonecznikowy?
Olej słonecznikowy jest jednym z najczęściej stosowanych olejów naturalnych. Produkowany jest m.in. w Polsce, ale czołowym producentem oleju słonecznikowego jest Rosja, a także Ukraina i Argentyna. Najczęściej używamy oleju słonecznikowego rafinowanego, choć to właśnie olej nierafinowany ma najbogatsze właściwości zdrowotne. Rafinacja jest procesem chemicznym, niezwykle niebezpiecznym dla naszego zdrowia. Dotyczy to nie tylko oleju słonecznikowego, ale każdego innego.
Olej słonecznikowy- właściwości
Olej słonecznikowy zawiera w sobie mnóstwo witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Opóźnia starzenie, zapobiega wielu poważnym chorobom. Z tego względu, olej słonecznikowy nazywany jest często olejem młodości. Najważniejszą substancją zawartą w oleju słonecznikowych są przede wszystkim kwasy tłuszczowe.
Olej słonecznikowy ma dobroczynne działanie dla naszego serca. Obniża poziom cholesterolu w organizmie, zapobiega wystąpieniu miażdżycy czy zwężenia tętnic. Każdy, kto spożywa regularnie nierafinowany olej słonecznikowy, ma dużo mniejsze ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Witamina E zawarta oleju słonecznikowym doskonale zapobiega chorobom serca, a do tego znacząco zwiększa efektywność układu odpornościowego. Skóra lepiej się regeneruje i znacznie wolniej starzeje, co pozwala na dłuższe zachowanie młodego wyglądu.
Olej słonecznikowy jest niezwykle bogaty w kwasy tłuszczowe, które są źródłem energii i dobrego samopoczucia. Spożywając olej słonecznikowy, zyskujesz więc zastrzyk energii, który przyda się w codziennym życiu.
Badania wykazują, że olej słonecznikowy chroni przed wystąpieniem nowotworów. Za mutacje rakowe odpowiedzialne są wolne rodniki, które są doskonale zwalczane przez zawartą w oleju słonecznikowym witaminę E. Szczególnie duże znaczenie ma olej słonecznikowy w zapobieganiu raka jelita grubego.
Zalety oleju słonecznikowego zdają się nie mieć końca. Doskonale działa on do łagodzenia stanów zapalnych. Zmniejsza obrzęki, wspomaga regenerację stawów. Pomaga walczyć z chorobami reumatycznymi, a także zmniejsza kaszel podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, olej słonecznikowy doskonale podnosi odporność organizmu, chroni skórę i nie powoduje uczuleń ani alergii.
Zastosowanie oleju słonecznikowego
Olej słonecznikowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Jeśli mówimy o najzdrowszym oleju nierafinowanym, musimy pamiętać o tym, że takiego oleju nie poddajemy żadnym obróbkom termicznym. Nie smażymy na nim, a spożywamy na surowo. W jaki sposób?
Znanym sposobem spożywania oleju słonecznikowego jest jego ssanie. Olej słonecznikowy ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu rewelacyjnie wpływa na leczenie stanów zapalnych jamy ustnej. Wystarczy tylko łyżeczka oleju, by oczyścić i odkazić jamę ustną w domowy, naturalny sposób.
Olej słonecznikowy nadaje się rewelacyjnie do wszelkiego rodzaju sałatek czy surówek. Nie każdy jednak wie, że może być on także stosowany jako naturalny kosmetyk. Zmiękcza naskórek, napina skórę i czyni ją bardziej elastyczną. Nadaje się do tworzenia własnych kosmetyków nawilżających i odżywczych. Dzięki temu, że ma działanie ściągające, doskonale nadaje się do pielęgnacji cery problematycznej i trądzikowej. Reguluje wydzielanie serum i sprawia, że skóra staje się zdrowsza i bardziej świetlista. Olej słonecznikowy nie powoduje żadnych reakcji uczuleniowych, dlatego można go stosować bez obaw, nawet do najdelikatniejszej skóry.
Jak przechowywać olej słonecznikowy?
Olej słonecznikowy nierafinowany powinien być przechowywany w ciemnej, szklanej butelce, by nie dopuścić do niego szkodliwych promieni słonecznych. W ten sposób możliwe jest zachowanie pełni właściwości produktu.