Ocet z granatu ma wspaniałe właściwości dla naszego zdrowia. Granat jako starożytny „owoc życia” doskonale wzmacnia organizm, reguluje ciśnienie krwi, a do tego wspomaga pracę serca, zapobiegając chorobie wieńcowej. Wszyscy wiemy, że spożywanie octu z granatu jest jak najbardziej korzystne dla naszego zdrowia, czy wiesz jednak, w jaki sposób użyć tego specjału we własnej kuchni?
Dodatek do warzyw
Ocet z granatu rewelacyjnie komponuje się smakiem z warzywami, zarówno w formie sałatek, surówek, jak i tych gotowanych na parze. Ma egzotyczny, owocowy smak i ciepły, przyjemny aromat, co sprawia, że każde warzywo w połączeniu ze smakiem octu smakuje wybornie. Wystarczy tylko gotową sałatkę czy ugotowane warzywa polać odrobiną octu z granatów i delikatnie wymieszać. Efekt potrafi zaskoczyć! Nawet, jeśli nie jesteś zwolennikiem warzyw gotowanych na parze, z dodatkiem tego octu z pewnością je pokochasz!
Dla prawdziwego mężczyzny
Ocet z granatu doskonale pasuje także do mięsa, w szczególności do kaczki i dziczyzny. Najczęstszym sposobem wykorzystania octu jest przygotowanie marynaty do mięsa. Wystarczy tylko ocet z granatów wymieszać z odrobiną oleju, wody i ulubionymi przyprawami. W tak przygotowanej marynacie moczymy mięso, pozostawiając je w lodówce na całą noc. Smak, jaki nabierze mięso będzie absolutnie niepowtarzalny. Lekko egzotyczny, wręcz orientalny, a jednocześnie niezwykle przyjemny i oryginalny. Tak marynatę można wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. posiekaną cebulką, wedle uznania. Mięso moczone w takiej marynacie zyska intrygujący smak, pozostanie soczyste i przede wszystkim- zdrowe. Bez żadnych sztucznych substancji, które nierzadko występują w kupowanych gotowych marynatach.
Doskonały do sosów
Ocet z granatu pasuje nie tylko do mięsa i warzyw, ale także do różnego rodzaju sosów. Zazwyczaj wykorzystywane są one do mięsa, ale równie dobrze mogą posłużyć jako dodatek do makaronu. W ten sposób przygotujesz danie o lekko tureckim smaku. Ocet z granatu używany jest często do tworzenia sosu vinegrett. Przygotowujemy go w standardowy sposób, ale zamiast zwykłego octu winnego, używamy octu z granatu. Efektem będzie sos o pięknym kolorze, aromacie i niezapomnianym smaku, idealny do surówek.
A może na słodko?
Choć ocet z granatów kojarzy nam się głównie z mięsem, nie brakuje zwolenników używania go jako dodatku do deserów. Jeżeli lubisz nietypowe połączenia smaków, spróbuj połączyć ocet z granatu z naleśnikami, lodami czy koktajlami. Takie połączenie będzie oryginalne, ale smak z pewnością zachwyci.
Wytrawnie i elegancko
Ocet z granatów z powodzeniem może być stosowany do przekąsek z serów żółtych. Pozwala to na stworzenie eleganckiej deski serów, idealnej na imprezy i przyjęcia. Delikatna kwaskowatość octu i słodycz granatu w połączeniu z wytrawnym smakiem serów tworzą połączenie ponadczasowe. Musisz spróbować!
100% natury
Nasz ocet z granatów jest w pełni ekologiczny i naturalny. Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji, a do jego produkcji nie używamy żadnych ulepszaczy, konserwantów ani barwników. Piękny, burgundowy kolor jest w pełni naturalny, podobnie jak wyrazisty aromat i niepowtarzalny smak. Z racji braku konserwantów w składzie, po otwarciu butelki ocet najlepiej jest przechowywać w lodówce.
Nie tylko w kuchni
Ocet z granatu swoje zastosowanie znajduje nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Jeśli jesteś ciekawy, jak działa na naszą skórę i włosy, zajrzyj do naszego artykułu, który znajdziesz pod tym linkiem:
Dowiesz się też, jak powstaje ocet z granatu, jakie ma właściwości zdrowotne i jakie dolegliwości potrafi zwalczać.
Nie ulega wątpliwości, że ocet z granatu jest produktem, który przyda się w każdym domu. Nawet, jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z naturalnymi produktami, ocet ten będzie doskonałym punktem wyjścia. Pasuje niemal do wszystkiego, a jego smak jest uniwersalny, intrygujący i niepowtarzalny.
Spróbuj już dzisiaj!