Ocet balsamiczny jest jednym z najbardziej popularnych octów. Pochodzi z Włoch, gdzie został doceniony już wiele lat temu. Dzisiaj uwielbiamy go wszyscy, stosując jako wyrazisty w smaku dodatek do potraw, jak i jako produkt bogaty w wiele cennych składników odżywczych. Czy wiesz, że ocet balsamiczny doskonale wspomaga walkę z nadwagą i pomaga zgubić kilka zbędnych kilogramów?
Ocet balsamiczny- włoska tradycja
Tradycyjny ocet balsamiczny pochodzi z Modeny. Tłoczony naturalnie, a następnie przechowywany w drewnianych beczkach przez wiele miesięcy, cechuje się niezwykłym zapachem i jeszcze lepszym smakiem. Ocet balsamiczny dobrej jakości powstaje na bazie naturalnego moszczu winogronowego, który poddawany jest fermentacji i dojrzewaniu. Najlepszy ocet balsamiczny to ten, który leżakował co najmniej 12 lat. Im dłuższe leżakowanie, tym wyższa cena octu, ale także lepszy jest jego smak i właściwości.
Tradycyjne włoskie receptury tworzenia octu balsamicznego są skrupulatnie strzeżone. Wiemy jednak, że nazwa „balsamiczny” oznacza, że tworzony jest z jednej z dwóch odmian winogron- odmiany białej Trebbiano bądź czerwonej Lambrusco. Niestety, wielu producentów tworzy produkty, które z octem balsamicznym niewiele mają wspólnego. Zawiera on w sobie karmel, który przyspiesza proces fermentacji, jednocześnie zubożając ocet pod względem smaku czy wartości odżywczych. Jeszcze gorzej wypada ocet „balsamiczny” tworzony w krajach azjatyckich, gdzie bazą staje się ryż lub sake.
Czy ocet balsamiczny wspomaga odchudzanie?
Ocet balsamiczny dawniej był środkiem powszechnie stosowanym na problemy żołądkowe. Ciekawostką może być fakt, octu balsamicznego używano jako odtrutki w czasach epidemii dżumy. Dzisiaj wiemy, że ocet znacząco poprawia i wspomaga procesy trawienne. We Włoszech, szczególnie w rejonie Modeny, spożywanie niewielkiej ilości octu balsamicznego przed i po posiłku jest normą. Już nawet bardzo niewielka ilość znacząco zwiększa tempo przemiany materii. Po jego spożyciu, żołądek wydziela więcej soków trawiennych, a enzymy trawienne są szybciej syntetyzowane. Poza ty, istnieją dowody mówiące o tym, że ocet balsamiczny wspomaga rozkładanie tłuszczu w organizmie. Ma właściwości silnie detoksykujące, oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych substancji.
Jak stosować ocet balsamiczny?
Przede wszystkim pamiętaj, że jeśli decydujesz się na spożywanie octu przed i po posiłku, nie powinna być to jego duża ilość, szczególnie, jeśli masz wrażliwy żołądek. Niewielka ilość w zupełności wystarczy, by pobudzić trawienie i przyspieszyć spalanie tłuszczu. Jeżeli picie samego octu nie przemawia do Ciebie, nic straconego! Z powodzeniem możesz zastosować go jako dodatek do mięs, serów czy ryb, a nawet do świeżych owoców.
Ocet balsamiczny BIO Sosta- nowość w naszym sklepie
Jeżeli zainteresowały Cię niezwykłe właściwości octu balsamicznego, mamy dla Ciebie niespodziankę. Naturalny, w pełni ekologiczny i organiczny ocet balsamiczny możesz kupić w naszym sklepie w atrakcyjnej cenie. Tworzony zgodnie z włoską tradycją, nie zawiera w sobie ani śladu konserwantów i ulepszaczy, nie ma w nim także karmelu. Jest to produkt niefiltrowany, dlatego na dnie butelki możesz zobaczyć delikatny osad. Jest to zupełnie naturalny dowód na najwyższą jakość produktu.
Nasz ocet balsamiczny doskonale sprawdzi się jako pogromca tłuszczu, wspomagacz odchudzania, ale także jako dodatek do wielu dań, szczególnie tych inspirowanych kuchnią włoską. Jego słodko-kwaśny smak i wyrazisty zapach idealnie podkreślą aromat wielu dań. Jeżeli jesteś zwolennikiem naturalnych kosmetyków, mamy dobrą wiadomość- ocet balsamiczny również w tej dziedzinie ma wiele do powiedzenia! O tym jednak, jak go stosować i jakie efekty przynosi dla cery i skóry przeczytasz w innym artykule.
Zapraszamy serdecznie do naszego sklepu!