Miąższ z kokosa, dostępny w naszej ofercie, cieszy się sporym zainteresowaniem. Postanowiliśmy więc podsunąć Wam ciekawy przepis na pyszne, lekkie ciasto kokosowe z zastosowaniem naturalnego miąższu. Czy wiesz, jak przygotować Kokosowy Obłok? Zapraszamy do lektury!
Składniki
Do przygotowanie ciasta potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
- 1 jajko
- Słoiczek miąższu z kokosa (link do naszego sklepu: https://sosta.pl/oleje-bio/miazsz-z-kokosa-bio-280g/)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli.
Z tych składników przygotujesz spód ciasta.
Do przygotowania kremu potrzebujesz:
- Słoiczka miąższu z kokosa
- Szklankę mleka kokosowego (możesz przyrządzić go poprzez rozcieńczenie miąższu z kokosa w wodzie)
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji możesz wykorzystać białą czekoladę bądź wiórki kokosowe.
Jeśli masz już wszystkie składniki, czas na przygotowanie.

Przygotowanie
Przepis stworzony jest z myślą o tortownicy o średnicy około 18 cm. Jeśli potrzebujesz większego ciasta, musisz odpowiednio zwiększyć ilość składników.
Zacznij od zagniecenia ciasta z mąki, jajka, cukru, soli, proszku do pieczenia i miąższu z kokosa. Najłatwiej użyć do tego miksera bądź robota kuchennego. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Kiedy jest gotowe, wylewamy je do formy i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
W czasie pieczenia ciasta zaczynamy przygotowywać krem.
Mleko kokosowe (może być miąższ z kokosa rozcieńczony w zwykłej wodzie) łączymy z miąższem z kokosa, dodajemy cukier. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i dodajemy do gorącego mleka. Dokładnie rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią zimne ciasto. Kiedy zastygnie, na wierzch wylewamy chłodną polewę. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Pyszny Kokosowy Obłok jest gotowy!
Smacznego!
Miąższ z kokosa – dlaczego warto go użyć?
Miąższ z kokosa jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim w pełni naturalny. Nie zawiera w sobie żadnych sztucznych składników, dlatego jest szczególnie polecany do stosowania. Możesz używać go jako składnika polew, ale także jako pyszne smarowidło do naleśników czy pieczywa, a także jako pyszną, pożywną przekąskę. A może masz swoje pomysły na wykorzystanie ekologicznego miąższu z kokosa? Jesteśmy ciekawi Twoich pomysłów!