Masło jest tym produktem, bez którego właściwie nie wyobrażamy sobie życia. Używamy go codziennie, jednak wiele do życzenia pozostawia jakość masła kupionego w sklepie. Ma to szczególne znaczenie, gdy masła używamy do smażenia. Niska temperatura dymienia sprawia, że zaczynają wydzielać się bardzo szkodliwe substancje. Mamy na to sposób, a jest nim masło klarowane.
Czym jest masło klarowane?
W krajach azjatyckich masło klarowane jest zupełnie powszechne, ale w Polsce wciąż uważane jest za pewnego rodzaju nowinkę kulinarną. A szkoda, bo jego właściwości są naprawdę niezwykłe. Masło klarowane ghee pochodzi z Indii, gdzie produkuje się je już od wieków. Znane jest także w krajach Bliskiego Wschodu, jak i w Afryce. Samo klarowanie masła jest procesem, który polega na bardzo wolnym roztapianiu go i gotowaniu. Podczas gotowania cała woda wyparowuje, a wszelkie cząstki stałe, które odkładają się na powierzchni w postaci wierzchniej piany bądź osadu na dnie zostają usunięte. W ten sposób jedynym produktem, który pozostaje jest czyste, klarowane masło i niezwykłych właściwościach. Nie zawiera w sobie wody ani białka, a niemal 100% jego składu to tłuszcz mleczny.
Do czego używać masła klarowanego?
Masło klarowane jest szczególnie polecane do smażenia i pieczenia, również na głębokim tłuszczu. Możesz wykorzystywać go do pieczenia ciast, smarowania pieczywa czy smażenia mięsa. Ma niezwykły, lekko orzechowy smak, którego nie znajdziesz w maśle kupowanym w sklepie. Bardzo wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że masło klarowane w żaden sposób nie zagraża zdrowiu serca ani całego organizmu. Fakt, że w maśle znajduje się sporo kwasu masłowego pozytywnie wpływa na pracę jelit, usprawniając ją. Warto wspomnieć, że masło klarowane z powodzeniem możesz użyć jako alternatywę dla margaryny podczas pieczenia ciast.
Inne zastosowania masła klarowanego ghee
Masło klarowane ghee doceniane jest nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Nie brakuje zwolenników wykorzystywania go np. do masażu spiętych mięśni, nawilżania skóry czy walki z łupieżem. Badania wykazały, że masło ghee działa leczniczo na drobne oparzenia, skaleczenia, a do tego jest silnym antyoksydantem. Od lat znana jest metoda walki z krwawiącymi dziąsłami – wystarczy masło klarowane połączyć z ałunem, czarnym pieprzem, kurkumą i solą kamienną. Ta metoda wywodzi się z medycyny ajuwerdyjskiej i zyskała popularność na całym świecie.
W naszej ofercie znajduje się rewelacyjne masło klarowane ghee, również w wersji BIO – 100% naturalne, czyste i zdrowe, idealne do wzbogacenia codziennej diety. Zapraszamy do naszego sklepu!