Trudno byłoby znaleźć kogoś, kto nigdy nie jadł masła. Nic w tym dziwnego, bo jego historia sięga około 6000 lat wstecz. Warto wiedzieć, że jego zastosowanie nie zawsze ograniczało się jedynie do spożywania. Kiedyś masło stosowano do lamp czy jako pewnego rodzaju balsam do ciała, który miał chronić przed zimnem. Najzdrowszą alternatywą dla masła jest ghee – oczyszczone masło o doskonałych właściwościach. Poznaj jego historię!
Jak powstało masło?
Jak większość najważniejszych wynalazków, powstanie masła było prawdopodobnie kwestią przypadku. Nomadzi podróżujący po świecie mieli ze sobą mleko. Pod wpływem wstrząsów powstało z niego kiedyś masło. Oczywiście, na początku jego wygląd czy konsystencja bardzo różniły się od wyglądu masła, jakie znamy dzisiaj. Przypisywano mu różne cudowne właściwości, np. w Indiach uważano je za symbol płodności i długowieczności. Co ciekawe, w Europie podejście było zupełnym przeciwieństwem, bo masło uważano tam za coś szkodliwego, coś, co wywołuje trąd.
Masło ghee – cudowny produkt
Masło ghee to nic innego, jak masło, które zostaje poddane tzw. klasyfikacji, czyli podgrzewaniu w celu usunięci wody i laktozy. Masło Ghee pochodzi z Indii, gdzie ma znaczenie nie tylko kulinarne, ale jest wykorzystywane również do celów sakralnych. Powstał nawet „Hymn do ghi” ! W Ajuwerdzie masło to jest wykorzystywane do medytacji.

Masło Ghee i jego cechy charakterystyczne
Masło Ghee jest masłem oczyszczonym, dzięki czemu ma długi termin przydatności i nie trzeba trzymać go w lodówce. Warto pamiętać jednak o zamknięciu go w szczelnym opakowaniu, by uniknąć utleniania. Masło ghee ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu bez obaw może być podgrzewane nawet do wysokich temperatur. Nie wydzielają się wówczas żadne szkodliwe substancje. Masło ghee często używane jest do głębokiego smażenia i innej obróbki cieplnej, do której zupełnie nie nadają się oleje zimnotłoczone.
Masło klarowane Ghee jest ciemniejsze od zwykłego masła. Ma również o wiele bardziej wyrazisty, nieco orzechowy smak. Ma mnóstwo zastosowań, o czym możesz przeczytać na naszym blogu.
Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez smażonych potraw, postaw na masło klarowane, które pozwoli Ci na stworzenie specjałów, które lubisz w o wiele zdrowszej wersji. Zapraszamy do naszego sklepu!