Foodpairing- współczesny trend kulinarny

W świecie kulinarnych eksperymentów foodpairing to zjawisko, które zdobywa coraz większą popularność. To nie tylko sztuka łączenia smaków, ale także nauka o subtelnych interakcjach między składnikami. Odkryjmy fascynujący świat tego współczesnego trendu kulinarnego, który przenosi doświadczenia kulinarne na nowy poziom.

Foodpairing- początki

Foodpairing to jedna z ciekawych metod kulinarnych zakładająca, że składniki potraw łączy się ze sobą na podstawie ich składu chemicznego, a w szczególności związków aromatycznych. Według tej zasady, za sposób, w jaki odbieramy spożywane produkty odpowiada głównie zapach. To tłumaczy, dlaczego produkty, które smakują zupełnie inaczej, ale pachną podobnie, tworzą udane połączenia smakowe. Foodpairing ma wiele wspólnego z wiedzą chemiczną, gdyż aby dobrze łączyć smaki, należy znać związki chemiczne zawarte w produktach spożywczych. Zdecydowanie najsłynniejszym połączeniem smakowym jest odkryte w latach 90-tych połączenie czarnego kawioru i białej czekolady. Z pozoru te dwa produkty zupełnie do siebie nie pasują. Okazuje się jednak, że w ich składzie znajduje się trimetyloamina, który staje się ich wspólnym mianownikiem. Razem smakują wyśmienicie!

kawior

Nietypowe połączenia smakowe we współczesnej kuchni

Foodpairing rządzi się swoimi prawami i zyskuje ogromną popularność. Takie nietypowe dania przyciągają np. klientów restauracji, żądnych nowości i nowych doświadczeń smakowych. Przykładem połączenia, na który pewnie niewielu z nas samo by wpadło jest połączenie mandarynek i tymianku bądź ogórka i truskawki. Doskonale smakują ze sobą imbir i ser feta, a jeszcze lepiej- kawa i czosnek! Takie przykłady można mnożyć bez końca!

Połączeniem smakowym, które sugerowaliśmy Wam niedawno do wypróbowania, a które z powodzeniem może zyskać miano foodpairingu to duet lodów waniliowych z naszym olejem z pestek dyni. Brzmi to może nieco egzotycznie, ale uwierzcie, że niczego lepszego nie jedliście! Innym przykładem, który z całą pewnością wykorzystujecie na co dzień w swojej kuchni jest połączenie smaku ryby z sokiem z cytryny czy pomidora z bazylią. Te duety nie wydają nam się już tak „dziwne”, bo przecież doskonale je znamy. A może warto wypróbować coś zupełnie nowego?

lody waniliowe

Foodpairing- złote zasady

Podstawą do skutecznego łączenia smaków jest wykorzystanie składników o zbliżonym profilu aromatu. W Internecie można znaleźć wyszukiwarki takich produktów, warto więc z nich skorzystać. Zasadą foodpairingu jest różnicowanie nie tylko pod względem smaku, ale także tekstury i konsystencji. Zakłada się, że w jednym daniu powinien być co najmniej jeden miękki i jeden chrupiący produkt. To również daje mnóstwo ciekawych możliwości. Warto znać działanie połączeń  niektórych składników. Nie bez powodu do gorzkich produktów dodaje się szczyptę soli, a kurczaka przygotowujemy, doprawiając go słodko-kwaśnym sosem.

Macie własne pomysły na ciekawe połączenia smakowe? Eksperymentujcie, a pomysłami dzielcie się z nami!

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    13,90 19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    68,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!