Musztarda jest nam znana od wieków, podobnie zresztą, jak chrzan. A gdyby tak połączyć te dwa składniki i stworzyć coś niepowtarzalnego w swoim smaku? Postanowiliśmy to sprawdzić- właśnie tak powstała nasza musztarda chrzanowa. Czy wiesz, jakie ma właściwości i do czego pasuje najlepiej?
Musztarda – królowa polskiej kuchni
Pierwszy przepis na musztardę pochodzi już z początków I wieku naszej ery. Początkowo przygotowywanie musztardy wyglądało następująco- ziarna gorczycy ucierano z octem aż do uzyskania gęstej masy. Później ktoś wpadł na pomysł, by nasiona gorczycy wymieszać z oliwą i ziołami dla dodatkowego smaku i aromatu. Prawdziwa produkcja musztardy w formie, jaką dzisiaj znamy rozpoczęła się jednak w XIII wieku w miasteczku Dijon we Francji. To właśnie tam wprowadzono w życie recepturę, z której korzysta się do dziś. Nasiona gorczycy łączono z moszczem winnym zamiast octu. Dzisiejsza musztarda Dijon jest pozyskiwana w niezmieniony sposób aż do dzisiaj.
W Polsce musztarda pojawiła się w czasach wojen napoleońskich. Co ciekawe, początkowo używano jej nie jako przyprawę, a jako…deser! Teraz już wiesz, skąd wzięło się powiedzenie „musztarda po obiedzie”!
Krótka historia chrzanu
Chrzan przywędrował do nas prawdopodobnie z ziem basenu Morza Śródziemnego. Według historii, chrzan uprawiano już w IX wieku przez ludy słowiańskie. Dzisiaj występuje w całej Europie. Jego gorzki smak był szczególnie traktowany przez Żydów, którzy spożywali go podczas Paschy, jako wspomnienie goryczy niewoli egipskiej. Dzisiaj chrzan często gości w naszych kuchniach jako dodatek do sosów idealnie pasujących do mięs, szynki czy ryb.
Musztarda chrzanowa – jakie ma właściwości?
Aby zrozumieć, jak wspaniale właściwości ma musztarda chrzanowa, warto zwrócić uwagę na właściwości samej musztardy i chrzanu.
Musztarda ma wiele składników odżywczych. Sprawdza się przy zaparciach, problemach żołądkowych i niestrawności. Obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbakteryjnie i wspomaga układ odpornościowy. Pomaga w odtruwaniu organizmu z toksycznych substancji, jest także silnym przeciwutleniaczem.
Chrzan natomiast ma w sobie więcej witaminy C niż cytryna! Działa moczopędnie, antyseptycznie i napotnie. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga trawienie, a do tego uśmierza bóle reumatyczne i obrzęki. Ciekawym sposobem jest rozpuszczanie chrzanu w winie- otrzymujemy w ten sposób środek napotny, bakteriobójczy i grzybobójczy. Chrzan wykazuje działanie łagodzące problemy z oddychaniem, działa wykrztuśnie i stymuluje przepływ krwi, łagodząc dolegliwości reumatyczne.
Jak widzisz, połączenie musztardy i chrzanu musi być prawdziwą bombą odżywczą i witaminową! I tak właśnie jest.
Dlaczego warto spożywać musztardę chrzanową?
Przede wszystkim dlatego, że jest po prostu pyszna! Jej lekko pikantny, bardzo wyrazisty smak daje naprawdę spore pole do kulinarnych eksperymentów. Nadaje się zarówno do wykwintnych pieczeni i wyszukanych potraw, jak i do najprostszych kanapek z wędliną, które z takim dodatkiem smakują rewelacyjnie.
Musztarda chrzanowa jest dobrym sposobem na rozgrzanie się w chłodny wieczór. Choć teraz jeszcze upały dopisują, za kilka tygodni powitamy jesień, a wraz z nią zimne i długie wieczory. Kanapka z musztardą chrzanową szybko podkręci temperaturę, działając do tego wzmacniająco na Twój układ odpornościowy.
Chrzan w naszej musztardzie jest czysty, w pełni naturalny. Nie znajdziesz w niej ani grama kwasku cytrynowego, a cały smak pochodzi prosto z natury!
Musztarda chrzanowa jest doskonałą propozycją dla miłośników musztardy, którzy szukają nowych smaków i aromatów. Obok takiego połączenia nie sposób przejść obojętnie! Nasza musztarda chrzanowa jest w pełni naturalna, nie zawiera żadnych konserwantów ani ulepszaczy. Jej wyrazisty smak pochodzi jedynie z natury, która tworzy najlepsze przysmaki!
Właśnie teraz jest rewelacyjny moment na zakup naszej musztardy! Dlaczego?
W pierwszą niedzielę sierpnia obchodzimy Święto Musztardy!
Świętuj więc z naszą musztardą chrzanową na zdrowie i ciesz się wyjątkowym smakiem i aromatem przyrządzanych potraw.
Nasza musztarda chrzanowa poleca się także do grilla ponieważ musztardy idealnie pasują do grillowych dań!
Sprawdź: