3 przepisy na Walentynkową kolację

To już dziś! Walentynki, czyli święto wszystkich zakochanych. Pielęgnując
przekonanie, że do serca najłatwiej jest trafić przez żołądek, przygotowaliśmy dla Was 3
szybkie przepisy na walentynkową kolację.

Linguine z krewetkami i sosem z pomidorów


Składniki:


 400g linguine (lub innego rodzaju makaronu)
 500g krewetek
 4 średniej wielkości pomidory
 2 ząbki czosnku
 1/4 szklanki białego wina
 1/4 szklanki świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia)
 2 łyżki masła klarowanego Sosta
 sól i pieprz do smaku
 parmezan do posypania


Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.
  2. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego.
  3. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1-2 minuty.
  4. Do garnka dodaj pokrojone w kostkę pomidory, białe wino, świeże zioła, sól i pieprz.
    Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż pomidory
    zmiękną i powstanie gęsty sos.
  5. Dodaj umyte krewetki i gotuj przez kolejne 5 minut, aż się zarumienią.
  6. Do sosu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
  7. Przełóż danie do dwóch talerzy i posyp startym parmezanem.

Steki z polędwicy z sosem z porów i grzybów


Składniki:


 2 steki z polędwicy wołowej o grubości około 2,5 cm
 2 duże pory
 200g mieszanych grzybów (np. borowiki, shiitake, portobello)
 1 łyżka masła klarowanego Sosta
 1 łyżka oleju rzepakowego Sosta
 2 łyżki mąki
 1/2 szklanki bulionu wołowego
 1/4 szklanki białego wina
 sól i pieprz do smaku
 świeża natka pietruszki do posypania


Przygotowanie:

  1. W rondelku na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego i 1 łyżkę oleju
    rzepakowego
    .
  2. Dodaj pokrojone w półplasterki pory i smaż przez 5-7 minut, aż zmiękną.
  3. Do garnka dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, aż puszczą sok.
  4. Dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
  5. Stopniowo dodawaj bulion i białe wino, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty sos.
    Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Smaż steki z obu stron po
    3-4 minuty na średnim ogniu, aż będą rumiane.
  7. Podawaj steki polane sosem z porów i grzybów, posypane świeżą natką pietruszki.

Kurczak w sosie musztardowym z chilli

Składniki:


 4 filety z kurczaka
 2 łyżki musztardy z chilli Sosta
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka miodu
 1 łyżka soku z cytryny
 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
 sól i pieprz do smaku
 4 plasterki czerwonej cebuli do dekoracji


Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj musztardę z chilli, oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny i
    czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Dodaj filety z kurczaka do marynaty i dokładnie je w nią wcieraj, aby były
    dokładnie pokryte. Odstaw na minimum 30 minut.
  3. Rozgrzej grill lub patelnię i smaż filety z kurczaka na średnim ogniu przez około 6-
    8 minut z każdej strony, aż będą ścięte i rumiane.
  4. Podawaj filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i udekorowane plasterkami
    czerwonej cebuli.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy pozwolą Wam na stworzenie wyjątkowej, Walentynkowej
atmosfery we własnej kuchni!

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    19,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda_kremska
  • musztarda z cebulką
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    74,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!