Szukaj
Close this search box.

Olej z pestek dyni Sosta

35,90 234,90 

To nie tajemnica, że olej powstaje z najwyższej jakości pestek dyni oleistej. Zna więc dobrze swoją wartość. Nie można pomylić go z żadnym innym olejem. Ma ciemnozieloną barwę i charakterystyczny zapach. Na tym jednak nie koniec niespodzianek!

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Opis

Olej z pestek dyni Sosta to naturalny produkt, tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany. Tak poprowadzony proces produkcji gwarantuje zachowanie pełni wartości odżywczych. Jest niezastąpiony w profilaktyce leczenia chorób prostaty. Dobrze radzi też sobie z regulacją układu moczowego, pokarmowego i trawiennego. Dodatkowo to prawdziwy postrach pasożytów. Zamknięty w ciemnej butelce, która chroni to, co najważniejsze.

Co zawiera olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni ma niezwykle pozytywne działanie na funkcjonowanie całego organizmu. Za jego dobroczynne właściwości odpowiadają zawarte w nim składniki. Najważniejsze z nich to:

  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – konieczne do poprawnego funkcjonowania całego organizmu. Olej z pestek dyni zawiera aż 80% NNKT
  • fitosterole – ich zawartość odpowiada za wysoką skuteczność w przeciwdziałaniu rozrostu gruczołu krokowego
  • kukurbitacyny – alkaloidy odpowiedzialne za przeciw pasożytnicze właściwości oleju z pestek dyni, porażają układ nerwowy pasożytów i pomagają w ich wydaleniu z organizmu
  • witamina E – silny przeciwutleniacz, witamina młodości. Odpowiada za dobry stan całego organizmu, wspiera poprawne działanie układu naczyniowo-krwionośnego
  • witamina A – odpowiada w dużej mierze za poprawne widzenie zmierzchowe, właściwy rozwój organizmu oraz dobrym stanem włosów, skóry i paznokci.
  • witamina C – silnie wspiera układ krwionośny, uszczelniając ściany naczyń krwionośnych; wspiera układ odpornościowy
  • witamina D – odpowiada za wysoką odporność organizmu, odpowiada za odkładanie się wapnia we właściwych miejscach (w kościach i zębach zamiast np. na ścianach żył), ma ogromne znaczenie dla zdrowych kości
  • potas, cynk i selen – minerały niezbędne do właściwego działania organizmu, potas i selen odpowiadają za poprawne działanie układu odpornościowego, cynk zaś ma niebagatelną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji skóry

Olej z dyniowych pestek – na co pomaga?

Olej z pestek dyni:

  • pomaga pozbyć się pasożytów z organizmu. Wykazuje skuteczne działanie – zarówno lecznicze jak i profilaktyczne – w walce z tasiemcem uzbrojonym i nieuzbrojonym, glistą ludzką, owsikami czy tęgoryjcem.
  • działa profilaktycznie na przerost gruczołu krokowego, zapobiega problemom z prostatą
  • wspiera poprawne działanie układu trawiennego, pokarmowego oraz układu moczowego
  • stosowany regularnie pomaga obniżyć ciśnienie do właściwego poziomu
  • działa pozytywnie na poprawne działanie układu krwionośnego, przeciwdziała miażdżycy
  • wspiera pamięć, koncentrację i działanie układu nerwowego – duża zawartość magnezu pomaga utrzymać dobre samopoczucie

Kto powinien pić olej z dyniowych pestek?

Spożywanie oleju z pestek dyni jest dobroczynne dla każdego. Jego pozytywne działanie odczuje każda osoby, która włączy go do swojej diety. W szczególności jednak olej ten jest polecany osobom starszym, dzieciom oraz mężczyznom. Dlaczego? Olej z pestek dyni posiada alkaloidy, które działają przeciw pasożytniczo. Ich działanie poraża układ nerwowy pasożytów, które w bezpieczny sposób można wówczas wydalić z organizmu. Dodatkowo olej z pestek dyni ma działanie wspierające układ trawienny i pokarmowy oraz pomaga ustabilizować apetyt. Mężczyźni powinni stosować olej z pestek dyni profilaktycznie, jako przeciwdziałanie przerostowi gruczołu krokowego. Bogactwo fitosteroli pomaga też w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu moczowego. Olej jest też polecany osobom starszym – stosowany regularnie skutecznie obniża zbyt wysokie ciśnienie, pomaga też w prawidłowym funkcjonowaniu serca i układu krwionośnego.

Jak przechowywać olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni powinien być przechowywany w suchym nienasłonecznionym miejscu, z dala od źródeł światła. By maksymalnie ochronić nasze oleje, sprzedajemy je w butelkach z ciemnego szkła, które pomagają skryć zawartość przed wścibskim wzrokiem słońca. To przedłuża ich okres przydatności. Olej z pestek dyni jest przez nas nierafinowany, co oznacza z jednej strony pełnię bogactwa składników odżywczych, ale z drugiej strony sprawia, że jest on mniej stabilny i wymaga zacienionego miejsca. Jego skład zawiera wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, które ulegają łatwemu utlenieniu pod wpływem wysokiej temperatury.

Olej z pestek dyni Sosta w kuchni

Olej z pestek dyni to przez wielu jeszcze nieodkryty dodatek kulinarny. Warto się przełamać, ponieważ jego smak jest wyjątkowy – delikatnie orzechowy, z wyraźnie dyniową nutą. Olej z pestek dyni sprawdzi się jako dodatek do sałatek, twarogów i past jajecznych. Równie dobrze komponuje się ze słodkościami – lodami waniliowymi i sernikiem – tak podają go mieszkańcy Austrii. Olej z pestek dyni ma dość gęstą konsystencję i zielono-rubinowy kolor. Po otwarciu butelki, czuć charakterystyczny zapach pestek dyni. Olej może być także podstawą dla włoskich past – przykładem jest tutaj spaghetti z ricottą na bazie właśnie oleju z pestek dyni.

Zimnotłoczony – czyli jaki?

Olej zimnotłoczony to taki, który w procesie tłoczenia nie został poddany temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu cenne składniki odżywcze takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają rozpadowi i pozostają nienaruszone w ostatecznym produkcie. Z tego samego powodu oleje tłoczone na zimno powinny być stosowane również wyłącznie na zimno. Podgrzewanie niszczy ich dobroczynne właściwości. Tłoczony na zimno olej z pestek dyni Sosta zachowuje pełnię naturalnego charakteru. Dzięki cierpliwemu i uważnemu procesowi tłoczenia na zimno uzyskujemy olej maksymalnie zbliżony do natury – zachowujący całe spektrum smaku, zapachu i działania.

Nierafinowany olej z pestek dyni – jakie ma zalety?

Rafinacja jest procesem, który ma na celu nadanie produktowi określonych cech – redukcję smaku, pozbawienie go zapachu, poprawę odporności na warunki zewnętrzne. To wieloetapowy proces, podczas którego użyte zostają czynniki chemiczne takie jak np. kwas fosforowy, ług sodowy, tlenek glinu czy węgiel drzewny, a także wysoka temperatura. Olej poddany rafinacji jest bardziej odporny na jełczenie – może tygodniami stać w kuchennej szafce i ciągle będzie przydatny do użycia. Niestety, to jedyna zaleta rafinacji. Olej poddany rafinacji nie posiada smaku ani zapachu (każdy z naszych olei posiada unikatowy smak i aromat) oraz zostaje obdarty ze składników odżywczych. Dodatkowo poddanie go wysokiej temperaturze sprawia, że cenne nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają rozpadowi i przekształceniu w szkodliwe tłuszcze trans. Olej nierafinowany to zaś jego przeciwieństwo. Zachowuje pełnię składników odżywczych i jest zdrowy dla organizmu.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Wymiary Brak danych

Właściwości

Olej z pestek dyni – właściwości

  • zalecany we wszelkich schorzeniach gruczołu krokowego;
  • pozytywnie działa na cały układ moczowy ;
  • wspomaga pracę wątroby;
  • stosowany w profilaktyce miażdżycy;
  • mocno stymuluje układ odpornościowy;
  • przynosi ulgę w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
  • wspomaga układ nerwowy
  • działa  korzystnie na przemianę materii, poleca się go w leczeniu zaburzeń trawiennych u dzieci;
  • przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu;
  • nasiona dyni zawierają substancję L-tryptofan, która odgrywa znaczącą rolę w zmniejszaniu objawów depresji;
  • chronią kości przed osteoporozą -główną przyczyną osteoporozy jest niedobór cynku. Nasiona dyni pomagają chronić kości przed osteoporozą, dostarczając organizmowi wystarczającej ilości cynku;
  • poprawia koncentrację – znacząca ilość magnezu w dyni sprawia, że jej spożywanie jest korzystne dla poprawy koncentracji przy jej zaburzeniach;
  • bardzo dobrze sprawdza się w chorobach pasożytniczych, zawarte w nim alkaloidy, zwane kukurbitacynami, uszkadzają układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego (tasiemca, glisty lub owsika) i przyspieszają proces ich usuwania z organizmu, przy okazji usuwając też inne substancje toksyczne. Olej z pestek dyni nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit, w związku z tym jest bezpieczny dla funkcjonowania układu pokarmowego;
  • zalecany we wszystkich schorzeniach, gdzie NNKT mają podstawowe znaczenie w profilaktyce i leczeniu.

Zastosowanie

Olej z pestek dyni – zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek dyni znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Surowiec ma zbawienne działanie dla naszej skóry, dlatego tak często jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych. Olej z pestek dyni ma  przede wszystkim działanie nawilżające, dlatego też idealnie sprawdza się w pielęgnacji cery suchej i łuszczącej się. Natłuszczające właściwości pomogą zachować odpowiedni stopień nawilżenia skóry, przez co cera nabiera blasku i odzyskuje ładny, naturalny koloryt. Dla osób o cerze dojrzałej, olej z pestek dyni jest pomocny w walce ze zmarszczkami, a ponadto wygładza i napina, pomaga walczyć z rozstępami.

Zawartość potasu sprawia, że działa oczyszczająco i tonizująco. Dynia jest dodawana do różnego rodzaju kosmetyków takich jak kremy do twarzy, peelingi, balsamy do ciała a także olejki do masażu

Olej z pestek dyni w kuchni

Intensywny smak przysparza mu coraz większą rzeszę wielbicieli. Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno, jako dodatek do pieczywa, warzyw, serów, ugotowanych jaj, kasz, soczewicy, makaronów, a także sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia. Dobrze komponuje się także z deserami – można nim wzbogacić smak lodów waniliowych lub sernika. To jednak nie wszystko.

Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi olej z pestek dyni bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi i in. Polecany jest szczególnie do spożycia na surowo jako składnik sałatek warzywnych. Dodany do jajecznicy, ryżu, makaronu, zup, sosów, lodów waniliowych i wielu innych dań, nada tym potrawom unikalny, wyśmienity smak.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
92 g
17 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

Pytania i odpowiedzi

  1. Czy olej z pestek dyni jest dobry dla dzieci?
  2. Ile i jak często pić olej z pestek dyni?
  3. Kiedy pić olej z pestek dyni – rano, czy wieczorem?
  4. Czy olej z pestek dyni może uczulać?
  5. Który olej z pestek dyni wybrać?
  6. Czy można smażyć na oleju z pestek dyni?
  7. Czy olej z pestek dyni zawiera gluten?
  8. Na co szkodzi olej z pestek dyni?

Czy olej z pestek dyni jest dobry dla dzieci?

Olej z pestek dyni jest bardzo lubiany przez dzieci ze względu na jego smak. To dobra informacja, ponieważ jego działanie ma dobroczynny wpływ na najmłodszych. Olej wykazuje silne działanie przeciw pasożytnicze, pomaga uniknąć tasiemca (zarówno uzbrojonego jak i nieuzbrojonego), glisty ludzkiej, owsików czy tęgoryjca dwunastnicy. Kuracja odrobaczająca jest dodatkowo bezpieczna i zdrowa dla układu pokarmowego – olej z pestek dyni działa stabilizująco na układ trawienny, pomaga też uregulować apetyt.

Ile i jak często pić olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni – podobnie jak inne oleje nie powinien być traktowany jak lekarstwo. To jeden ze składników diety i tak powinien być traktowany. Warto stosować go jako dodatek do dań – doskonale komponuje się ze słodkimi potrawami jak ciasta czy lody, ale z powodzeniem można stosować go również jako składnik dressingu do sałatki. W celach profilaktycznych i osłonowych zalecane dla osób dorosłych stosowanie to 1 łyżeczka oleju 2-3 razy dziennie. Olej może być także stosowany jako pomoc w trakcie kataru – wówczas należy zakroplić 1 kroplę oleju do każdej z dziurek nosa.

Kiedy pić olej z pestek dyni – rano, czy wieczorem?

Chcąc przeprowadzić kurację olejem z pestek dyni, najlepiej jest stosować go rano, najlepiej na czczo. Jeśli po spożyciu oleju na czczo, ze strony żołądka pojawią się nieprzyjemne objawy (ból, kłucie, biegunka) należy stosować go 30 minut po śniadaniu. Aby wzmocnić efektywność kuracji, można stosować olej zarówno rano, jak i wieczorem. To cenna informacja, jeśli chcemy osiągnąć konkretne efekty lub zależy nam na czasie.

Czy olej z pestek dyni może uczulać?

Chociaż reakcja alergiczna na dynię zdarza się niezwykle rzadko, olej z pestek dyni, podobnie jak inne składniki pokarmowe, może uczulać. Alergia może pojawić się w każdym wieku, również na składniki, które do tej pory były dla naszego organizmu “bezproblemowe”. Na olej z pestek dyni powinny w szczególności uważać osoby, które mają uczulenie na pestki dyni – to z nich jest tłoczony olej.

Który olej z pestek dyni wybrać?

Zastanawiając się nad kupnem oleju z pestek dyni, warto postawić na ten najbardziej zbliżony do natury. Najlepszym wyborem będzie olej tłoczony na zimno, niepoddawany rafinacji i oczyszczaniu. Taki proces produkcyjny gwarantuje, że otrzymamy olej zawierający pełne spektrum dobroczynnych właściwości. Idealnie, jeśli mamy możliwość kupna oleju oznaczonego certyfikatem BIO. Oznacza on, że produkt został wyprodukowany z roślin uprawianych ekologicznie – bez pestycydów i chemicznych nawozów.

Czy można smażyć na oleju z pestek dyni?

Olej z pestek dyni nie nadaje się do smażenia. Podobnie jak inne oleje zimnotłoczone, powinien być spożywany wyłącznie na zimno i nie może być poddawany podgrzewaniu. Wysoka temperatura niszczy jego cenne właściwości, w tym znacząco obniża poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6.

Czy olej z pestek dyni zawiera gluten?

Olej z pestek dyni jest produktem bezglutenowym. Pestki dyni należą do tzw. produktów bezpiecznych w diecie bezglutenowej i są zalecane ze względu na wysoką zawartość błonnika oraz dobroczynnych właściwości. Olej z pestek dyni może być stosowany przez osoby nietolerujące glutenu. Ze względu na pozytywny wpływ na układ trawienny, dodatkowo pomoże uregulować jego pracę.

Na co szkodzi olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni ma dobroczynny wpływ na działanie organizmu człowieka. Posiada silne działanie przeciw pasożytnicze, wspiera działanie układu moczowego i trawiennego, pomaga uniknąć przerostu gruczołu krokowego. Olej z pestek dyni na pewno szkodzi pasożytom. 🙂 Zawarte w nim alkaloidy porażają ich układ nerwowy i bezpiecznie pomagają w wydaleniu niechcianych gości z organizmu. Na olej z pestek dyni powinny uważać osoby uczulone na pestki dyni. Ze względu na działanie obniżające ciśnienie, w dużych ilościach nie powinny stosować go osoby z niskim ciśnienie.

1 opinia dla Olej z pestek dyni Sosta

  1. Ewelina

    Jest doskonały! Przepyszny! Orzechowy smak sprawdza się nie tylko z wytrawnymi daniami, ale również z deserami. Absolutnie polecam!

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Nasi klienci uwielbiają także:

  • olej z orzecha laskowego
  • olej z rokitnika tłoczony na zimno Sosta
    Oleje

    Olej z rokitnika Sosta

    69,90 263,90  Wybierz opcje
  • olej z wiesiołka bio

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!