Opis
Delikatny aromat ziołowy, słomkowy kolor, a także wiele cennych właściwości! Olej z ostropestu bio cechuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, regulacja trawienia, wsparcie pracy wątroby, a także właściwości detoksykujące – regularne spożycie oleju z nasion ostropestu bio przyniesie wiele prozdrowotnych korzyści! Jaki olej jednak wybrać, aby czerpać maksimum profitów? Postaw na olej z ostropestu bio tłoczony na zimno, bez filtracji, konserwantów i sztucznych substancji – tylko taki wariant zawiera wszystkie cenne mikroelementy i witaminy, które dostarczą Twojemu organizmowi cenne właściwości ostropestu. Do zastosowania na zimno – dodaj go więc do ulubionej sałatki, dressingu, sosu czy też zupy.
Właściwości
Certyfikowany ostropest, z którego tłoczony jest olej zawiera sylimarynę, związek wspierajacy pracę i regenerację wątroby. Ostropest plamisty to roślina o dużych właściwościach leczniczych. Osoby cierpiące na dolegliwości wątrobowe, w tym oleju znajdą rozwiązanie swoich problemów. Leczy choroby WZW typu A,B i C, chroni, oraz regeneruje. Poza tym jest doskonałym produktem dla kobiet, którym przedłuża się miesiączkowanie. Wspomaga leczenie kamicy żółciowej oraz problemów z żołądkiem.
Olej z ostropestu idealnie współpracuje ze światem kosmetycznym. Jest tak ponieważ jego skład hamuje oznaki starzenia się skóry. Zawiera witaminę E oraz dużą ilość kwasów nienasyconych. Skutecznie rozjaśnia, wygładza oraz regeneruje skórę.
W kuchni oczywiście należy podawać go na zimno. Do sosów, surówek i sałatek. Unikać smażenia, ponieważ wtedy traci swoje wartości lecznicze.
Właściwości oleju z ostropestu
- znany przede wszystkim ze swego dobroczynnego działania na wątrobę, wspomaga jej regenerację oraz tworzy naturalną barierę przed truciznami, takimi jak: alkohol, leki, pestycydy czy metale ciężkie, zatrucie grzybami, różnego rodzaju uzależnienia,
- niezastąpiony osłonowo i regenerująco podczas leczenia, jak i po leczeniu silnymi antybiotykami, lekami przeciwwirusowym, oraz podczas i po przebytej chemioterapii,
- ma tak silne działanie odtruwające dzięki wysokiej zawartości substancji aktywnych (główne sylimaryny), że potrafi zneutralizować nawet toksyny muchomora sromotnikowego
- działa żółciotwórczo i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, dlatego polecany jest przy wirusowym zapaleniu wątroby,
- ma także działanie antynowotworowe, jeden ze składników sylimaryny, silibinina wykazał in vitro działanie przeciwnowotworowe wobec ludzkich komórek raka prostaty, nowotworów sutka (zarówno estrogenozależnych jak i nieestrogenozależnych), szyjki macicy, raka okrężnicy oraz komórek raka płuca. Co ważniejsze stwierdzono bardzo niską toksyczność – bez niepożądanych działań ubocznych, nawet przy wysokich dawkach doustnych
- zwalcza migrenowe bóle głowy;
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych (działa przeciw krwawieniom z nosa, jelita grubego, hemoroidów);
- pomaga obniżyć poziom cukru we krwi;
- reguluje długość krwawienia w czasie miesiączki;
- zapobiega miażdżycy;
- wzmacnia odporność organizmu;
- reguluje czynności trawienne, poprawia apetyt;
- składniki ostropestu są 10 – 20 razy bardziej skuteczne od witaminy E znanej jako „witamina młodości”
Przy stosowaniu zewnętrznym ze względu na właściwości regeneracyjne pomaga w:
- gojeniu się ran, odleżyn, owrzodzeń, oparzeń;
- leczeniu egzemy, łuszczycy, rumienia trądziku;
- przeciwdziała nadmiernemu rogowaceniu naskórka;
- pomaga zregenerować suche, zniszczone włosy
Idealnie nadaje się do sałatek i innych dań na zimno, nadając im przyjemna nutę smakową.
Leczniczo spożywa się go 3 razy dziennie po łyżeczce przed posiłkami; profilaktycznie raz dziennie.
Zastosowanie
Do czego wykorzystać olej z ostropestu BIO tłoczony na zimno?
W kuchni czuje się jak ryba w wodzie i wcale się temu nie dziwimy. Potrawom nadaje przyjemnego smaku i aromatu. Podaje się go na zimno. Doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, surówek, past, sosów, dressingów. To właśnie zdrowotne właściwości oleju z ostropestu są tak bardzo doceniane. Jest niezastąpiony osłonowo i regenerująco podczas, jak i po leczeniu silnymi antybiotykami, lekami przeciwwirusowym, oraz podczas i po przebytej chemioterapii. Olej z ostropestu jest żółciotwórczy, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Pytania i odpowiedzi
Jak długo ważny jest olej z ostropestu bio?
Olej z nasion ostropestu bio najlepiej spożyć do 8 miesięcy od daty wytłoczenia.
Jak prawidłowo przechowywać olej z ostropestu bio tłoczony na zimno?
Zimnotłoczone oleje bio należy przechowywać w ciemnych, szklanych butelkach. Olej z ostropestu bio najlepiej trzymać w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu. Można go również przechowywać w lodówce, ale wtedy zmienia konsystencję na gęstszą, podobnie jak oliwa z oliwek.
Czy osad na dnie butelki to niepokojący objaw?
Nie, osad, który znajduje się na dnie butelek oleju z ostropestu bio wynika z naturalnego procesu sedymentacji (klarowania). Przed użyciem najlepiej delikatnie wstrząsnąć butelką.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.