Opis
Miąższ kokosowy BIO Sosta to pyszne wnętrze uprawianego organicznie orzecha kokosowego.
100% naturalny, nierafinowany, nieoczyszczony produkt, nie zawierający żadnych dodatków ani substancji konserwujących.
Powstaje przez zmielenie świeżego miąższu certyfikowanych bio kokosów. Urzekający smak, niebiański aromat i anielską słodycz zawdzięcza właściwościom orzechów kokosowych.
Właściwości
Jest niezwykle pożywny – zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów i minerałów, które wspomagają trawienie i utrzymują czystość i blask skóry. Miąższ kokosowy zawiera duże ilości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), rodzaju tłuszczów nasyconych, które są znacznie łatwiejsze do strawienia dla ludzkiego organizmu niż tłuszcze zwierzęce. Kokos zawiera ważne nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas laurynowy, kwas kaprylowy i kwas kaprynowy. Spośród tych trzech monogliceryd kwasu laurynowego zwany monolauryną ma największe właściwości przeciwwirusowe, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybicze. Miąższ kokosowy jest również bardzo dobrym źródłem błonnika oraz składników mineralnych, zwłaszcza manganu, miedzi, żelaza, magnezu, selenu i potasu. Zawiera również wapń, cynk i fosfor. Jeśli chodzi o witaminy, miąższ kokosowy zawiera również cholinę, kwas foliowy, witaminę B1, witaminę B3 i witaminę B5.
Właściwości zdrowotne
– zmniejsza ryzyko chorób serca. Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest jednym z wielu czynników ryzyka związanych z chorobami serca. Uważa się, że tłuszcz nasycony w miąższu kokosowym obniża poziom złego cholesterolu lub cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) i zwiększa poziom dobrego cholesterolu, czyli cholesterolu HDL (lipoproteiny o dużej gęstości).
– wspiera układ odpornościowy, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwpasożytniczo.
– zapewnia naturalne źródło szybkiej energii oraz poprawia wydolność fizyczną i sportową
– poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, witamin i minerałów
– poprawia wydzielanie insuliny i objawy związane z cukrzycą. Uważa się, że miąższ kokosowy ma niski indeks glikemiczny, a nierozpuszczalny błonnik pomaga spowolnić tempo przemiany węglowodanów w cukry
– pomaga chronić organizm przed nowotworami poprzez redukcję insuliny i usuwanie wolnych rodników, które powodują przedwczesne starzenie się i choroby zwyrodnieniowe
– wspomaga pracę tarczycy
– zwiększa utratę wagi i redukuje tłuszcz brzuszny
– wspomaga tworzenie kolagenu, utrzymując mocną i zdrową skórę, paznokcie i włosy
– pomaga przyspieszyć gojenie się rany lub urazu
– reguluje aktywność jelit. Wysoka zawartość błonnika w miąższu kokosowym działa jak prebiotyk. W rezultacie kokos odżywia dobre bakterie w jelitach, a także zapewnia regularność. Dieta bogata w przetworzoną żywność i uboga w niestrawny błonnik prowadzi do trudnych do wypróżnienia stolców
Zastosowanie:
Ze względu na swoje walory zdrowotne i naturalny niski indeks glikemiczny orzechy kokosowe zastąpiły śmietanę i masło oraz rafinowany cukier i mąkę.
Miąższ kokosowy stanowi doskonałą bazę do przygotowania mleczka, śmietany, kremu kokosowego. Po delikatnym ogrzaniu jest wyśmienitym smarowidłem do pieczywa, naleśników i ciast. Może też być polewą do owoców, mieszanki warzywnej, jogurtu i płatków owsianych, aromatycznym dodatkiem do smoothie i dipów czy tez przekąską wyjadana wprost ze słoika.
Pytania i odpowiedzi
- Czy miąższ z kokosa Sosta zawiera w sobie konserwanty?
- Czy spożywanie miąższu z kokosa może wspierać odchudzanie?
- Czy miąższ z kokosa Sosta wpływa na zdrowie?
- Czy miąższu z kokosa można używać jako alternatywę dla masła?
Czy miąższ z kokosa Sosta zawiera w sobie konserwanty?
Nie, do produkcji ekologicznego miąższu z kokosa nie stosujemy żadnych substancji konserwujących.
Czy spożywanie miąższu z kokosa może wspierać odchudzanie?
Tak, spożywanie miąższu z kokosa Sosta redukuje tłuszcz brzuszny, a do tego wspiera zrzucanie zbędnych kilogramów.
Czy miąższ z kokosa Sosta wpływa na zdrowie?
Tak, spożywanie miąższu z kokosa wpływa na zdrowie serca, lepsze trawienie, a nawet wspiera leczenie choroby nowotworowej. Do tego doskonale wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci dzięki wsparciu w tworzeniu kolagenu.
Czy miąższu z kokosa można używać jako alternatywę dla masła?
Tak, stosowanie miąższu z kokosa zamiast masła to doskonały pomysł. Co więcej, miąższ może zastąpić także śmietanę i rafinowany cukier!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.