Olej z orzechów arachidowych – właściwości i zastosowanie

Jego produkcja to nawet 10% produkcji wszystkich olejów roślinnych świata. Olej z orzechów arachidowych, bo o nim mowa, to doskonały towarzysz kuchennych eksperymentów. Czy znasz jego właściwości i najpopularniejsze zastosowania? Jeżeli nie, zapraszamy do lektury tego wpisu!

Odrobina historii

Olej arachidowy tłoczony jest z orzeszków ziemnych, które tak naprawdę nie powinny być uznawane jako orzechy, a jako nasiona strączkowe. Rosną w ziemi, a wywodzą się z krajów Ameryki Południowej. Już 3000 lat p.n.e. Inkowie uprawiali orzeszki ziemne, a w wieku XVI trafiły one do Europy, Azji i Afryki. Dzisiaj najbardziej znaczącymi producentami oleju arachidowego są Chiny oraz Indie i Stany Zjednoczone, a sam olej najchętniej wykorzystuje się w Azji.

Olej z orzechów arachidowych – właściwości

Olej arachidowy ma bardzo charakterystyczny, przyjemny smak. Tym jednak, co sprawia, że jest uważany za tak cenny są wartości odżywcze. Zawartość tłuszczów w oleju jest zależna od pochodzenia i odmiany użytych do produkcji orzeszków, jednak w każdym przypadku największą część składu zajmuje cenny kwas oleinowy. Ważną pozycję zajmuje także kwas linolowy i palmitynowy. Wato podkreślić, że olej z orzeszków arachidowych nie zawiera w sobie kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego bardzo ważne jest łączenie go z innymi produktami dla zachowanie właściwej proporcji między kwasami omega-6, a omega-3.

Olej arachidowy, a alergia

Wiele osób boryka się z problemem alergii na orzeszki ziemne. Jest to bardzo silny alergen, który może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Jeżeli mówimy o oleju rafinowanym, możemy być spokojni o uczulenie, gdyż wszystkie białka zostają z tego oleju usunięte. Jeżeli jednak wybierasz olej nierafinowany, naturalny, mogą znajdować się w nim resztki białek, które w skrajnych przypadkach alergii mogą uczulić. Dotyczy to jednak tylko około 10% osób przejawiających uczulenie na ten produkt.

Na co wpływa olej arachidowy?

Olej arachidowy bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego w swoim składzie. Spożywanie tego oleju może skutecznie obniżać poziom trójglicerydów, a także złego cholesterolu. To znacząco wpływa na obniżenie ryzyka zapadnięcia na groźne choroby serca. Badania wykazały wpływ oleju arachidowego na zapobieganie cukrzycy typu 2 dzięki zwiększeniu produkcji insuliny przez trzustkę i obniżenie poziomu glukozy we krwi. Zauważalne jest także działanie antynowotworowe, zmniejszenie dolegliwości bólowych przy zapaleniu stawów czy nawilżenie skóry podczas problemów z jej przesuszeniem i egzemą. Włączenie oleju arachidowego do codziennej diety pozwala także na zapobieganie zaparciom.

Do czego stosować olej z orzechów arachidowych?

Olej arachidowy nie nadaje się do smażenia, podobnie, jak inne oleje zimnotłoczone. Świetnie sprawdza się jako wyrazisty składnik sałatek, sosów, dressingów czy majonezów domowych. Można używać go także jako domowy kosmetyk o bardzo szerokim zastosowaniu.

Olej z orzechów arachidowych jest już dostępny w naszej ofercie. Zapraszamy do naszego sklepu!

https://sosta.pl/oleje/olej-arachidowy/

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    68,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!