Ocet balsamiczny w leczeniu grzybicy

Grzybica jest bardzo dokuczliwym i wstydliwym problemem, z którym boryka się bądź borykało choć raz w życiu wielu z nas. Leczenie grzybicy nie jest łatwe, a wręcz przeciwnie, jest żmudne i często nieskuteczne. Najskuteczniejsze okazują się zwykle naturalne metody, spośród których warto wyróżnić zastosowanie octu balsamicznego. W jaki sposób ocet balsamiczny zwalcza grzybicę?

Grzybica paznokci- dlaczego powstaje?

Grzybica paznokci powstaje w wyniku zakażenia grzybami chorobotwórczymi. Zwykle są to dermatofile, grzyby drożdżopodobne oraz pleśniowe. Aby mogły się one rozwijać, potrzebują mieć zapewnione odpowiednie warunki. Należy do nich przede wszystkim wysoka wilgotność, a także ciepło i brak światła. To warunki, które panują właśnie w butach, stąd tak częste występowanie grzybicy w obrębie stóp. O ile u zdrowych osób takie infekcje nie przynoszą zbyt poważnych konsekwencji, leczenie ich może być bardzo żmudnym zadaniem. Stopy zainfekowane grzybami swędzą, pieką, wyglądają bardzo nieestetycznie. Najczęściej sięgamy po środki zakupione w aptece, może warto jednak w pierwszej kolejności sprawdzić, czy istnieje szansa na zwalczenie problemu w sposób naturalny?

www.pixabay.com

Preparat na grzybicę na bazie octu balsamicznego

Zanim sięgniesz po chemiczne i bardzo agresywne w swoim działaniu preparaty, postaw na naturalny, organiczny ocet balsamiczny. Swoim działaniem znacząco skraca on żywotność grzybów, nie pozwala na ich dalszy rozwój, a do tego zupełnie nie zagraża skórze ani paznokciom, jest więc w pełni bezpieczny do stosowania. Aby przygotować odżywczą i leczniczą kąpiel dla stóp, do miski z wodą nalej szklankę octu balsamicznego i w takiej mieszance zamocz stopy na 15 minut. Następnie do wody wsyp 5 łyżek sody oczyszczonej i mocz stopy przez kolejny kwadrans. Po takiej kąpieli dokładnie osusz stopy. Ocet balsamiczny zadziała na grzyby, zwalczając je i uniemożliwiając ich dalszy rozwój. Przy systematycznym stosowaniu kąpieli stóp, infekcja z pewnością nie powróci.

Ocet balsamiczny – bogactwo prosto z natury

Doskonałe właściwości octu balsamicznego wynikają z jego wolnej fermentacji. Przy tworzeniu tego octu nie ma miejsca na pośpiech. Tutaj wszystko musi dziać się we własnym tempie. To dlatego ocet balsamiczny jest uznawany za najdroższy spośród wszystkich, ma jednak także najbardziej bogate właściwości. Zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, działa doskonale na zdrowie, stanowi także wyrazisty w smaku dodatek do wielu potraw. Znany jest również doskonały wpływ octu balsamicznego na odchudzanie, o czym pisaliśmy tutaj: https://sosta.pl/ocet-balsamiczny-jako-wsparcie-w-odchudzaniu/.

ocet balsamiczny
www.pixabay.com

Ocet balsamiczny w sklepie Sosta

W naszym sklepie znajdziesz ocet balsamiczny tworzony w naturalny sposób, zgodnie z tradycyjną, włoską recepturą. W jego składzie nie znajdziesz konserwantów ani ulepszaczy, co sprawia, że jego właściwości są niezwykle bogate i korzystne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Ocet doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do mięs, sałatek czy dressingów, na jego bazie wykonuje się także aromatyczne marynaty. Jeśli chcesz skosztować, jak smakuje najbardziej ceniony ocet świata, zapraszamy do naszego sklepu:

https://sosta.pl/ocet/ocet-balsamiczny-bio-sosta/.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    13,90 19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!